Żeń-szenie
Żeń-szeń, zwany też korzeniem życia, jest naturalnym adaptogenem, a jego dobroczynne działanie wykorzystuje się w medycynie ludowej od tysięcy lat. Żeń-szeń koreański (łac. Panax ginseng) to lecznicza bylina z rodziny araliowatych występująca w północnej części Półwyspu Koreańskiego i w Chinach. Natomiast żeń-szeń syberyjski, a właściwie eleuterokok kolczasty (łac. Eleutherococcus senticosus) należy do tej samej rodziny i rośnie dziko w dużej części północno-wschodniej Azji, a swoją zwyczajową nazwę zawdzięcza cennym właściwościom bardzo zbliżonym do żeń-szenia właściwego. Podobnie rzecz się ma z ashwagandhą (łac. Withania somnifera), zwaną często żeń-szeniem indyjskim.
Żeń-szenie
Wpływ żeń-szenia na organizm człowieka
W medycynie i do suplementacji wykorzystuje się ekstrakty z korzeni i kłączy żeń-szenia syberyjskiego, a także koreańskiego czerwonego lub białego pochodzące z ekologicznych upraw. Liczne zawarte w nich związki i substancje wykazują silnie działanie adaptogenne, czyli zwiększające możliwości przystosowawcze organizmu i jego odporność na stres.
Ponadto żeń-szeń koreański, syberyjski i indyjski:
- wspierają układ immunologiczny, krwionośny i nerwowy
- zwiększają wydolność i dodają sił witalnych
- przyspieszają regenerację
- działają przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i oczyszczająco
- podnoszą potencję i libido
- przywracają równowagę w organizmie
- poprawiają samopoczucie
- korzystnie wpływają na pamięć i zdolności do uczenia się
- obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi
Przyjmowanie ekstraktu z żeń-szenia zaleca się przede wszystkim osobom zestresowanym, przewlekle zmęczonym, w okresie rekonwalescencji po chorobie, a także podejmującym zwiększony wysiłek fizyczny i umysłowy.
Jak dawkować żeń-szeń w kapsułkach?
Produkty z żeń-szenia syberyjskiego, indyjskiego lub koreańskiego dostępne w naszym ekologicznym sklepie online mają między innymi postać kapsułek, dzięki czemu ich przyjmowanie jest łatwe także w przypadku dzieci. Kapsułki z żeń-szeniem mogą być bowiem zażywane zarówno przez dorosłych, jak i najmłodszych – to doskonały preparat dla całej rodziny.
W sprzedaży mamy pocięty oraz sproszkowany korzeń żeń-szenia syberyjskiego i koreańskiego, oraz indyjskiego (ashwagndhy). Stosować można je w następujący sposób:
- żeń-szeń syberyjski mielony: pół łyżeczki proszku wsypać do szklanki wody, wymieszać i wypić. Przyjmować trzy razy dziennie (można również zaparzać)
- żeń-szeń koreański mielony: 1 łyżeczkę proszku wsypać do garnka, zalać połową szklanki wody, doprowadzić do wrzenia. Pozostawić pod przykryciem na 10 minut, ostudzić, następnie spożywać dwa razy dziennie (można również pić na surowo)
- żeń-szeń syberyjski, indyjski i koreański korzeń pocięty: 1 łyżeczkę suszonego korzenia zalać 1/2 litra wrzącej wody i gotować pod przykryciem 5 minut. Po przestudzeniu odcedzić i spożywać 2 razy dziennie
- ashwagandha korzeń mielony: pół łyżeczki wymieszać w szklance wody, pić dwa razy dziennie

Bądź na bieżąco

Inulina z cykorii - naturalny prebiotyk
Obecnie, kiedy zdrowy styl życia nie jest już trendem, a staje się faktycznym nawykiem pozwalającym budować lepszą przyszłość, coraz więcej mówi się o roli mikrobioty jelitowej i jej wpływie na organizm, zarówno pod kątem samopoczucia, odporności, czy kondycji psychicznej - to właśnie dlatego jelita nazywane są drugim mózgiem.
- Inulina z cykorii to naturalny błonnik, który odżywia dobre bakterie w jelitach, dzięki czemu pomaga dbać o odporność i dobre samopoczucie.
- Regularne sięganie po inulinę może przełożyć się na regulowanie poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.
- Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, sięganie po źródła naturalnego błonnika może Ci w tym znacząco pomóc, a inulina z cykorii jest zaliczana do jednego z nich - pęcznieje w jelitach, potęgując uczucie sytości.
Nie ma się więc co dziwić, że w reklamach i social mediach popularność zyskują prebiotyki, czyli składniki odżywiające te dobre bakterie, jakie się w nich znajdują. Okazuje się, że inulina z cykorii jest jednym z tych najbardziej cenionych, wartościowych i naturalnych - to niepozorne włókno roślinne kryje za sobą ogromne bogactwo właściwości, bo może wspierać trawienie, regulować poziom cukru we krwi, a nawet wspomagać odchudzanie czy utrzymanie wagi.

Pełna minerałów sól kłodawska - czym różni się od tej kuchennej?
Sól od wieków gości w naszych kuchniach, choć raczej zbyt wiele o niej nie myślimy - to najbardziej podstawowa przyprawa, ale okazuje się, że jeśli wybierzemy taką odpowiedniej jakości, może wykazywać realny wpływ na nasze zdrowie.
- Sól kłodawska jest znacznie lepszym wyborem niż ta klasyczna, kuchenna, ponieważ nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i jest wydobywana mechaniczne, bez użycia środków chemicznych.
- Sól kłodawska jest świetnym dodatkiem do kąpieli i domowych rytuałów odprężenia, świetnie działa na mięśnie i skórę.
W erze większej świadomości żywieniowej coraz częściej sięgamy po produkty jak najmniej przetworzone i właśnie dlatego rośnie zainteresowanie naturalną solą kłodawską, która nie tylko idealnie nadaje się jako dodatek do żywności, ale znajduje także zastosowanie w wielu innych dziedzinach.
W dzisiejszym wpisie opowiemy, czym ta wydobywana w Polsce, nierafinowana, różni się od klasycznej białej soli kuchennej.
Aby zapewnić bezpieczne przeglądanie Internetu oraz prawidłowe wyświetlanie naszego portalu, zaktualizuj swoją przeglądarkę.
Aby pobrać nową wersję, kliknij jedną z ikon poniżej. Możesz też zamknąć to okno - powiadomienie wyświetli się ponownie za godzinę.