
Pełna minerałów sól kłodawska - czym różni się od tej kuchennej?
Sól od wieków gości w naszych kuchniach, choć raczej zbyt wiele o niej nie myślimy - to najbardziej podstawowa przyprawa, ale okazuje się, że jeśli wybierzemy taką odpowiedniej jakości, może wykazywać realny wpływ na nasze zdrowie.
- Sól kłodawska jest znacznie lepszym wyborem niż ta klasyczna, kuchenna, ponieważ nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i jest wydobywana mechaniczne, bez użycia środków chemicznych.
- Sól kłodawska jest świetnym dodatkiem do kąpieli i domowych rytuałów odprężenia, świetnie działa na mięśnie i skórę.
W erze większej świadomości żywieniowej coraz częściej sięgamy po produkty jak najmniej przetworzone i właśnie dlatego rośnie zainteresowanie naturalną solą kłodawską, która nie tylko idealnie nadaje się jako dodatek do żywności, ale znajduje także zastosowanie w wielu innych dziedzinach.
W dzisiejszym wpisie opowiemy, czym ta wydobywana w Polsce, nierafinowana, różni się od klasycznej białej soli kuchennej.
Sprawdź także: “4 korzyści kąpieli solnych z solą Epsom”.
Sól kłodawska - czym tak naprawdę różni się od tej zwykłej?
Na pierwszy rzut oka sól jak sól - jest biała, sypka i słona, jednak gdy przyjrzymy się jej bliżej, różnice między solą kłodawską a typową kuchenną stają się bardzo wyraźne i to zarówno pod względem składu, jak i procesu produkcji.
Jeśli chodzi o pochodzenie, to kłodawska jest wydobywana z naturalnych złóż solnych, znajdujących się głęboko pod powierzchnią ziemi, jak sama nazwa mówi, w rejonie Kłodawy. Pozyskuje się ją w sposób mechaniczny, czyli bez użycia żadnej chemii i procesów oczyszczania, które mogłyby pozbawić ją cennych składników mineralnych. To sól kamienna, pierwotna, taka, jaka powstała miliony lat temu, a więc znacznie bogatsza w cenne składniki.
Nie każdy wie, że sól kłodawska pochodzi z epoki cechsztyńskiej (około 250 milionów lat temu) i powstała na skutek odparowania prastarego morza. Później została zamknięta głęboko pod ziemią, w okolicy dzisiejszej Kłodawy, w postaci złóż kamiennej soli, czyli halitu. To sprawiło, że nie miała styczności z zanieczyszczeniami cywilizacyjnymi, takimi jak metale ciężkie, mikroplastik, czy pestycydy, które obecnie znajdują się w wodach morskich.
Co ciekawe, sól kuchenna, którą znajdziemy w większości marketów, to produkt silnie przetworzony, o czym nie wszyscy wiedzą - często jest poddawana procesowi rafinacji, co oznacza, że usuwane są z niej niemal wszystkie naturalnie występujące minerały, pozostawiając głównie czysty chlorek sodu.
Tutaj ukazuje się kolejna różnica - sól kłodawska zawiera naturalny zestaw mikro i makroelementów: magnez, wapń, potas, żelazo, cynk, a nawet mangan. Choć prawdą jest, że ich ilości nie są duże, ale regularne jej stosowanie może delikatnie wspierać uzupełnianie tych składników w diecie. A skoro można wesprzeć organizm w ten sposób, to czemu nie? Drobne wybory naprawdę mają znaczenie w budowaniu zdrowego życia.
Opisując to, co odróżnia od siebie sól kłodawską i kuchenną, nie można nie wspomnieć o dodatkach - ta pierwsza to produkt naturalny, czyli jak wcześniej wspomnieliśmy - nierafinowany, nieoczyszczony chemicznie i pozbawiony sztucznych ulepszeń. Ma znacznie bardziej surowy, nieregularny wygląd, czasem nawet delikatnie różowy lub szarawy odcień (to właśnie ślady minerałów, które zostały w niej zachowane). Z kolei sól kuchenna jest dokładnie oczyszczona, wybielona i zazwyczaj zawiera środki przeciwzbrylające, takie jak np. E536, czyli żelazocyjanek potasu, zdecydowanie nieobojętny dla naszego zdrowia.
Sprawdź także: “Zeolit – minerał pochodzenia wulkanicznego, który wspomaga oczyszczanie organizmu”.
Sól kłodawska - zastosowanie nie tylko do przyprawiania dań
Choć podstawową funkcją soli kłodawskiej w kuchni jest oczywiście podkreślanie smaku potraw, to prawda jest taka, że może być ona z powodzeniem wykorzystywana również w zupełnie innych obszarach, od domowej pielęgnacji, przez naturalne metody wspierania odporności.
Zachęcamy do przygotowania sobie kąpieli solankowej - dodanie garści soli kłodawskiej do ciepłej kąpieli działa relaksująco, a jednocześnie może pomóc w oczyszczeniu skóry i złagodzeniu napięcia mięśniowego po całym dniu, co jest idealnym sposobem na odprężenie. Minerały w niej zawarte wchłaniają się przez skórę, wspierając jej odżywienie, poprawiając mikrokrążenie i łagodząc objawy zmęczenia, dlatego takie kąpiele często stosowane są także przy problemach z nią związanych.
Nie każdy wie, że rozpuszczona w ciepłej wodzie sól kłodawska może służyć jako naturalny środek do inhalacji przy infekcjach górnych dróg oddechowych, ponieważ działa nawilżająco, oczyszczająco i delikatnie przeciwzapalnie. Z kolei płukanki z roztworu solnego, świetne przy bólach gardła są popularną domową metodą łagodzenia objawów przeziębienia.
Niektórzy przypisują soli kamiennej właściwości oczyszczające nie tylko cieleśnie, ale i energetycznie, stosując ją do odświeżania przestrzeni w domu czy jako składnik ochronnych rytuałów. Bez względu na to, czy podchodzimy do tego praktycznie, czy symbolicznie, faktem jest, że kąpiel z solą potrafi przynieść poczucie spokoju i regeneracji, dlatego warto dodać ten przyjemny zwyczaj do swojej codzienności.
Sól kłodawska od Natvity - naturalna, pełna minerałów, uniwersalna
Jako nie tylko dystrybutor, ale także producent ekologicznej żywności i naturalnych suplementów, serdecznie zapraszamy do odwiedzenia naszej strony - oferujemy wysokiej jakości sól kłodawską, idealną zarówno jako kuchenna przyprawa, jak i element wieczornego relaksu. Bez względu na to, jakie zastosowanie jej znajdziesz, warto wprowadzić do swojej codzienności dodatkową porcję minerałów!