
Inulina z cykorii - naturalny prebiotyk
Obecnie, kiedy zdrowy styl życia nie jest już trendem, a staje się faktycznym nawykiem pozwalającym budować lepszą przyszłość, coraz więcej mówi się o roli mikrobioty jelitowej i jej wpływie na organizm, zarówno pod kątem samopoczucia, odporności, czy kondycji psychicznej - to właśnie dlatego jelita nazywane są drugim mózgiem.
- Inulina z cykorii to naturalny błonnik, który odżywia dobre bakterie w jelitach, dzięki czemu pomaga dbać o odporność i dobre samopoczucie.
- Regularne sięganie po inulinę może przełożyć się na regulowanie poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.
- Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, sięganie po źródła naturalnego błonnika może Ci w tym znacząco pomóc, a inulina z cykorii jest zaliczana do jednego z nich - pęcznieje w jelitach, potęgując uczucie sytości.
Nie ma się więc co dziwić, że w reklamach i social mediach popularność zyskują prebiotyki, czyli składniki odżywiające te dobre bakterie, jakie się w nich znajdują. Okazuje się, że inulina z cykorii jest jednym z tych najbardziej cenionych, wartościowych i naturalnych - to niepozorne włókno roślinne kryje za sobą ogromne bogactwo właściwości, bo może wspierać trawienie, regulować poziom cukru we krwi, a nawet wspomagać odchudzanie czy utrzymanie wagi.
Sprawdź także: “Jakie działanie na organizm mają prebiotyki?”.
Czym tak naprawdę jest inulina z cykorii?
Inulina to wielocukier, czyli polisacharyd, który dzięki temu, że nie zostaje strawiony w jelicie cienkim (w przeciwieństwie do większości węglowodanów), a zamiast tego fermentuje w grubym, wspiera rozwój wcześniej wspomnianych dobrych bakterii, będąc ich pożywieniem. Jest naturalnym błonnikiem pokarmowym - jak sama nazwa mówi - pozyskiwanym z korzenia cykorii, a więc wspomaga trawienie, daje uczucie sytości, a także pozytywnie wpływa na poziom glukozy i lipidów we krwi. Jedną z jej największych zalet jest to, że jest dobrze tolerowana przez organizm i odpowiednia tak naprawdę dla każdego, bez względu na preferencje żywieniowe - w tym osób na dietach wegańskich, bezglutenowych czy niskocukrowych.
Fizycznie, inulina jest białym, lekko słodkawym proszkiem, doskonale rozpuszczalnym w wodzie. Ze względu na swoje wyjątkowe właściwości (w tym zwiększanie lepkości, poprawę tekstury, lekką słodycz), często bywa również stosowana jako naturalny zamiennik cukru i tłuszczu w produktach typu light przeznaczonych dla osób chcących zredukować wagę.
Dlaczego warto sięgać po inulinę? Jakie plusy wiążą się z jej spożywaniem?
Jako, że na naszym blogu często poruszamy temat naturalnych produktów, które są cenne dla naszego zdrowia, to z inuliną jest podobnie - kryje ona za sobą naprawdę wiele innych zalet.
Nie każdy wie, że odporność w dużej mierze zależy od tego, jak działają jelita - mówi się, że aż około 70% tych komórek znajduje się właśnie w obrębie przewodu pokarmowego. Inulina, będąc pokarmem dla mikrobioty, wspiera jej rozwój, a co za tym idzie, odgrywa ogromną rolę w ochronie organizmu przed patogenami, bo to właśnie dobre bakterie jelitowe za to odpowiadają. Zrównoważona mikroflora przekłada się na mniejsze ryzyko infekcji, stanów zapalnych czy problemów autoimmunologicznych, a więc poprawia ogólne zdrowie.
Badania wskazują, że inulina może mieć również korzystny wpływ na profil lipidowy krwi, ponieważ działa poprzez wiązanie kwasów żółciowych i tłuszczów w przewodzie pokarmowym, co zmniejsza ich wchłanianie. W efekcie obniża poziom cholesterolu (LDL, czyli tego uznawanego za zły) oraz trójglicerydów (czynników ryzyka chorób serca), co jest ważne szczególnie dla osób, które chcą działać profilaktycznie.
Co ciekawe, może ona również dobrze wpływać na metabolizm węglowodanów! Dzieje się tak, bo z jednej strony spowalnia wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego, a z drugiej wspiera wrażliwość komórek na insulinę, dzięki czemu pomaga utrzymać bardziej stabilny poziom cukru we krwi.
Na koniec nie można nie wspomnieć o tym, że błonnik odgrywa ważną rolę w regulowaniu apetytu, a inulina jest jego naturalną postacią - oznacza to, że po zjedzeniu pęcznieje w jelitach, dając uczucie sytości na dłużej, a to z kolei pomaga ograniczyć podjadanie i zmniejszyć tym samym ilość spożywanych kalorii. Jak wiadomo, deficyt kaloryczny to jedyna skuteczna droga do zrzuceniu zbędnych kilogramów, ale inulinę z cykorii zaleca się również tym, którzy chcę utrzymać wagę.
Sprawdź także: “Top 3 BIO probiotyków polecanych dla sportowców”.
Gdzie kupić wysokiej jakości inulinę?
Mimo szerzącej się świadomości na temat naturalnego błonnika i suplementów, to nadal niestety nie wszędzie można je nabyć. Doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, że nie każdy ma też czas, aby jeździć w różne miejsca w celu ich znalezienia, dlatego najlepszym pomysłem jest zamówienie ich od producenta. Serdecznie zapraszamy na naszą stronę - Natvita.pl, gdzie znajdziesz nie tylko wysokiej jakości inulinę z cykorii w proszku, świetnie rozpuszczającą się w wodzie, o lekko słodkim smaku, ale także bogactwo innych, wartościowych prebiotyków!