Oleje
Zdrowa dieta to podstawa. Z tego powodu warto dbać o to, aby nie zabrakło w niej niezbędnych składników. Oprócz węglowodanów i białek dużą rolę odgrywa również tłuszcz, którego popularną postacią są oleje. Warto zadbać, aby był to zdrowy olej, który będzie miał doskonały smak i aromat.
Oleje
Zdrowy olej – dowód na to, że tłuszcz może być zdrowy
Zdrowy styl życia staje się coraz bardziej popularnym trendem. Jednak i tutaj nietrudno wpaść w pułapkę. Wiele diet prowadzących do utraty wagi ogranicza spożycie tłuszczu do minimum. Osoby, które pragną cieszyć się idealną sylwetką, często eliminują tłuszcz ze swojego jadłospisu. Jest to jednak błąd – lepiej postawić na zdrowy olej!
Całkowita eliminacja tłuszczów z diety jest bardzo niekorzystna dla organizmu. Wystarczy wspomnieć, że witaminy A, D, E i K rozpuszczają się jedynie w tłuszczach i dzięki nim ludzki organizm może przyswoić te dobroczynne składniki. Zdrowy olej jest więc idealnym rozwiązaniem.
Nieprzyjaciółmi człowieka są przede wszystkim tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, które – spożywane w nadmiernej ilości – są bardzo niekorzystne dla zdrowia. Zdrowy olej jest szeroko dostępny na rynku w bardzo wielu wariantach. Dzięki niemu potrawy zachowają doskonały smak, a przy tym będą wciąż bogate w składniki odżywcze.
Oleje BIO – doskonała alternatywa dla tłuszczów nasyconych i trans
W diecie bogatej w zdrowe tłuszcze nie może więc zabraknąć takich produktów jak oleje BIO. Są one pozyskiwane w naturalny sposób, tłoczone na zimno, a zawartość kwasów tłuszczowych omega 3 jest w nich bardzo wysoka. Wśród nich znajdziemy między innymi: olej kokosowy, olej z czarnuszki czy olej konopny.
Oleje BIO wpływają korzystnie na smak i wartość przyrządzanych potraw. Na rynku można odnaleźć mnóstwo produktów typu olejów BIO. Są one szeroko dostępne i nie wymagają dużych nakładów finansowych.
Olej eko – ogromny wybór produktów
Na sklepowych półkach można znaleźć wiele rodzajów zdrowych odmian oleju. Jest ich na tyle dużo, że można swobodnie eksperymentować ze smakami i zapachami poszczególnych rodzajów. Popularny olej eko to oczywiście olej kokosowy, do którego przekonało się już bardzo wiele osób. Oprócz tego oferowane są oleje: aloe vera, arganowy, kokosowy, migdałowy, konopny, rycynowy, z orzecha włoskiego, czarnuszki czy pestek dyni.
Olej eko niejedno ma więc imię. W gąszczu produktów każdy znajdzie coś dla siebie. Można pozwolić sobie na eksperymenty i wybór najlepszego smaku i aromatu. Dlatego nie warto z niego rezygnować w imię utraty jak największej liczby zbędnych kilogramów, ponieważ nie odkłada się w tkankę tłuszczową.

Bądź na bieżąco

Inulina z cykorii - naturalny prebiotyk
Obecnie, kiedy zdrowy styl życia nie jest już trendem, a staje się faktycznym nawykiem pozwalającym budować lepszą przyszłość, coraz więcej mówi się o roli mikrobioty jelitowej i jej wpływie na organizm, zarówno pod kątem samopoczucia, odporności, czy kondycji psychicznej - to właśnie dlatego jelita nazywane są drugim mózgiem.
- Inulina z cykorii to naturalny błonnik, który odżywia dobre bakterie w jelitach, dzięki czemu pomaga dbać o odporność i dobre samopoczucie.
- Regularne sięganie po inulinę może przełożyć się na regulowanie poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.
- Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, sięganie po źródła naturalnego błonnika może Ci w tym znacząco pomóc, a inulina z cykorii jest zaliczana do jednego z nich - pęcznieje w jelitach, potęgując uczucie sytości.
Nie ma się więc co dziwić, że w reklamach i social mediach popularność zyskują prebiotyki, czyli składniki odżywiające te dobre bakterie, jakie się w nich znajdują. Okazuje się, że inulina z cykorii jest jednym z tych najbardziej cenionych, wartościowych i naturalnych - to niepozorne włókno roślinne kryje za sobą ogromne bogactwo właściwości, bo może wspierać trawienie, regulować poziom cukru we krwi, a nawet wspomagać odchudzanie czy utrzymanie wagi.

Pełna minerałów sól kłodawska - czym różni się od tej kuchennej?
Sól od wieków gości w naszych kuchniach, choć raczej zbyt wiele o niej nie myślimy - to najbardziej podstawowa przyprawa, ale okazuje się, że jeśli wybierzemy taką odpowiedniej jakości, może wykazywać realny wpływ na nasze zdrowie.
- Sól kłodawska jest znacznie lepszym wyborem niż ta klasyczna, kuchenna, ponieważ nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i jest wydobywana mechaniczne, bez użycia środków chemicznych.
- Sól kłodawska jest świetnym dodatkiem do kąpieli i domowych rytuałów odprężenia, świetnie działa na mięśnie i skórę.
W erze większej świadomości żywieniowej coraz częściej sięgamy po produkty jak najmniej przetworzone i właśnie dlatego rośnie zainteresowanie naturalną solą kłodawską, która nie tylko idealnie nadaje się jako dodatek do żywności, ale znajduje także zastosowanie w wielu innych dziedzinach.
W dzisiejszym wpisie opowiemy, czym ta wydobywana w Polsce, nierafinowana, różni się od klasycznej białej soli kuchennej.
Aby zapewnić bezpieczne przeglądanie Internetu oraz prawidłowe wyświetlanie naszego portalu, zaktualizuj swoją przeglądarkę.
Aby pobrać nową wersję, kliknij jedną z ikon poniżej. Możesz też zamknąć to okno - powiadomienie wyświetli się ponownie za godzinę.