Stewia pastylki

Słodzik oparty na bazie naturalnych glikozydów stewiolowych rośliny Stevia rebaudiana, to idealny sposób na osłodzenie zimnych oraz gorących napojów, między innymi kawy i herbaty.
Indianie Guarani pochodzący z Paragwaju używają rośliny Stevia rebaudiana, którą nazywają "słodkim ziołem" ze względu na jej smak.
Stewia to roślina, która w wielu krajach Ameryki Południowej oraz Azji stosowana jest jako naturalny słodzik. W przeciwieństwie do powszechnie używanego w Europie cukru, stevia jest bezkaloryczna. Stewia to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mogą używać cukru.
Stevia Rebaudiana bertoni jest aż 30 razy słodsza od cukru.
Słodzenie za pomocą stewii jest od kilkudziesięciu lat popularne w całej Azji, szczególnie w Japonii, gdzie stewia jest coraz częściej zamiennikiem cukru. W Unii Europejskiej stewia została zatwierdzona do stosowania jako dodatek do żywności (w tym także w Polsce) od grudnia 2011 roku (Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1131/2011 z dnia 11 listopada 2011 r.).
Składniki (1 pastylka 60 mg): substancja słodząca: izomalt, glikozydy stewiolowe; środek spulchniający: wodorowęglan sodu; regulator kwasowości: kwas winowy; l-leucyna.
Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | % RWS * |
Wartość energetyczna: | 209 kJ / 50 kcal | 3.0 % |
Tłuszcz: | 0 g | 0 % |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 0 g | 0 % |
Węglowodany: | 55 g | 21.15 % |
- w tym cukry: | 0 g | 0 % |
- w tym polialkohole: | 55 g | - |
Błonnik: | - | - |
Białko: | 1.5 g | 3.0 % |
Sól: | 5.5 g | 91.67 % |
* RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Propozycja spożycia: 1 lub 2 pastylki dodać do napoju lub żywności. Do pieczenia, gotowania.
Uwagi: Nadmierne spożycie może mieć efekt przeczyszczający.
Kraj pochodzenia - Paragwaj

Stewia w płynie z aromatem waniliowym

Stewia w płynie

Erytrytol Mix + Stewia ekstrakt 95%
Bądź na bieżąco

Inulina z cykorii - naturalny prebiotyk
Obecnie, kiedy zdrowy styl życia nie jest już trendem, a staje się faktycznym nawykiem pozwalającym budować lepszą przyszłość, coraz więcej mówi się o roli mikrobioty jelitowej i jej wpływie na organizm, zarówno pod kątem samopoczucia, odporności, czy kondycji psychicznej - to właśnie dlatego jelita nazywane są drugim mózgiem.
- Inulina z cykorii to naturalny błonnik, który odżywia dobre bakterie w jelitach, dzięki czemu pomaga dbać o odporność i dobre samopoczucie.
- Regularne sięganie po inulinę może przełożyć się na regulowanie poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.
- Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, sięganie po źródła naturalnego błonnika może Ci w tym znacząco pomóc, a inulina z cykorii jest zaliczana do jednego z nich - pęcznieje w jelitach, potęgując uczucie sytości.
Nie ma się więc co dziwić, że w reklamach i social mediach popularność zyskują prebiotyki, czyli składniki odżywiające te dobre bakterie, jakie się w nich znajdują. Okazuje się, że inulina z cykorii jest jednym z tych najbardziej cenionych, wartościowych i naturalnych - to niepozorne włókno roślinne kryje za sobą ogromne bogactwo właściwości, bo może wspierać trawienie, regulować poziom cukru we krwi, a nawet wspomagać odchudzanie czy utrzymanie wagi.

Pełna minerałów sól kłodawska - czym różni się od tej kuchennej?
Sól od wieków gości w naszych kuchniach, choć raczej zbyt wiele o niej nie myślimy - to najbardziej podstawowa przyprawa, ale okazuje się, że jeśli wybierzemy taką odpowiedniej jakości, może wykazywać realny wpływ na nasze zdrowie.
- Sól kłodawska jest znacznie lepszym wyborem niż ta klasyczna, kuchenna, ponieważ nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i jest wydobywana mechaniczne, bez użycia środków chemicznych.
- Sól kłodawska jest świetnym dodatkiem do kąpieli i domowych rytuałów odprężenia, świetnie działa na mięśnie i skórę.
W erze większej świadomości żywieniowej coraz częściej sięgamy po produkty jak najmniej przetworzone i właśnie dlatego rośnie zainteresowanie naturalną solą kłodawską, która nie tylko idealnie nadaje się jako dodatek do żywności, ale znajduje także zastosowanie w wielu innych dziedzinach.
W dzisiejszym wpisie opowiemy, czym ta wydobywana w Polsce, nierafinowana, różni się od klasycznej białej soli kuchennej.
Aby zapewnić bezpieczne przeglądanie Internetu oraz prawidłowe wyświetlanie naszego portalu, zaktualizuj swoją przeglądarkę.
Aby pobrać nową wersję, kliknij jedną z ikon poniżej. Możesz też zamknąć to okno - powiadomienie wyświetli się ponownie za godzinę.