BENTONIT (glinka bentonitowa)

Bentonit to skała pochodzenia wulkanicznego, która powstaje przez wiele milionów lat w trakcie procesów geologicznych. Montmorylonit, czyli uwodniony hydrokrzemian glinu stanowi 80% składu bentonitu.
Zastosowanie tego minerału krystalicznego jest bardzo szerokie, od przemysłu kosmetycznego i spożywczego, przez chemiczny, do wiertniczego i budowlanego. Odgrywa również bardzo ważną rolę w hodowli oraz uprawie roślin. Najważniejszą jego cechą jest zdolność sorpcyjna, do pochłaniania wody oraz innych substancji. W jego skład wchodzi między innymi krzemionka, glin, sód, magnez, żelazo, wapń, potas. Znany pod nazwami glinka bentonitowa, czy bentonit wapniowy podbija serca osób stosujących go w domach i gabinetach kosmetycznych oraz SPA.
Skład: 100% Bentonit (SiO2 58.3%, Al2O3 23.7%, Fe2O3 2.3%, TiO2 0.2%, CaO 1.2%, MgO 2.4%, Na2O 3.0%, K2O 1.2%, L.O.I. 6.5%; kompozycja mineralna: minimalna zawartość montmorylonitu 80%, kwarz maksymalnie 2%, inne minerały maks. 18%; zdolność wymiany kationowej: min 85 mmol (eq)/ 100g).
Propozycja użycia: do pielęgnacji skóry, jako dodatek do kompozycji własnego antyperspirantu, pasty do zębów itp.
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Bądź na bieżąco

Inulina z cykorii - naturalny prebiotyk
Obecnie, kiedy zdrowy styl życia nie jest już trendem, a staje się faktycznym nawykiem pozwalającym budować lepszą przyszłość, coraz więcej mówi się o roli mikrobioty jelitowej i jej wpływie na organizm, zarówno pod kątem samopoczucia, odporności, czy kondycji psychicznej - to właśnie dlatego jelita nazywane są drugim mózgiem.
- Inulina z cykorii to naturalny błonnik, który odżywia dobre bakterie w jelitach, dzięki czemu pomaga dbać o odporność i dobre samopoczucie.
- Regularne sięganie po inulinę może przełożyć się na regulowanie poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.
- Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, sięganie po źródła naturalnego błonnika może Ci w tym znacząco pomóc, a inulina z cykorii jest zaliczana do jednego z nich - pęcznieje w jelitach, potęgując uczucie sytości.
Nie ma się więc co dziwić, że w reklamach i social mediach popularność zyskują prebiotyki, czyli składniki odżywiające te dobre bakterie, jakie się w nich znajdują. Okazuje się, że inulina z cykorii jest jednym z tych najbardziej cenionych, wartościowych i naturalnych - to niepozorne włókno roślinne kryje za sobą ogromne bogactwo właściwości, bo może wspierać trawienie, regulować poziom cukru we krwi, a nawet wspomagać odchudzanie czy utrzymanie wagi.

Pełna minerałów sól kłodawska - czym różni się od tej kuchennej?
Sól od wieków gości w naszych kuchniach, choć raczej zbyt wiele o niej nie myślimy - to najbardziej podstawowa przyprawa, ale okazuje się, że jeśli wybierzemy taką odpowiedniej jakości, może wykazywać realny wpływ na nasze zdrowie.
- Sól kłodawska jest znacznie lepszym wyborem niż ta klasyczna, kuchenna, ponieważ nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i jest wydobywana mechaniczne, bez użycia środków chemicznych.
- Sól kłodawska jest świetnym dodatkiem do kąpieli i domowych rytuałów odprężenia, świetnie działa na mięśnie i skórę.
W erze większej świadomości żywieniowej coraz częściej sięgamy po produkty jak najmniej przetworzone i właśnie dlatego rośnie zainteresowanie naturalną solą kłodawską, która nie tylko idealnie nadaje się jako dodatek do żywności, ale znajduje także zastosowanie w wielu innych dziedzinach.
W dzisiejszym wpisie opowiemy, czym ta wydobywana w Polsce, nierafinowana, różni się od klasycznej białej soli kuchennej.
Aby zapewnić bezpieczne przeglądanie Internetu oraz prawidłowe wyświetlanie naszego portalu, zaktualizuj swoją przeglądarkę.
Aby pobrać nową wersję, kliknij jedną z ikon poniżej. Możesz też zamknąć to okno - powiadomienie wyświetli się ponownie za godzinę.