Olej Kokosowy BIO bezzapachowy

BIO OLEJ KOKOSOWY BEZZAPACHOWY.
Składniki: 100 % Bio olej ze świeżych orzechów kokosowych (Cocos nucifera).
Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.
Propozycja spożycia: Stosować do smażenia, gotowania oraz pieczenia.
Palmy kokosowe rosną w Południowo – Wschodniej Azji oraz północno – zachodniej części Ameryki Południowej. Olej stosuje się głównie w kuchni do smażenia, gotowania oraz pieczenia bez przeniesienia smaku i zapachu kokosa na potrawy czy wypieki. Dzięki zawartym nasyconym kwasom tłuszczowym, olej jest odporny na wysokie temperatury oraz utlenianie. Olej kokosowy świetnie nadaje się również jako kosmetyk, może być stosowany jako balsam do ciała, maseczka na włosy, krem chroniący przed promieniami UV.
*zapach kokosa oraz jego smak został oddzielony od oleju za pomocą pary wodnej, bez użycia zbędnych substancji chemicznych.
Olej wegetariański idealny do smażenia w wysokich temperaturach, nie pali się i nie jełczeje.
Nie zastosowano procesu uwodornienia, naturalny, niebielony, organiczny.
Proces rafinacji został przeprowadzony za pomocą pary wodnej.
Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | %RWS* |
Wartość energetyczna: | 3700 kJ / 900 kcal | 44 % |
Tłuszcz: | 99,9 g | 142,7 % |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 93 g | 465 % |
Węglowodany: | 0 g | 0 % |
- w tym cukry: | 0 g | 0 % |
Błonnik: | 0 g | - |
Białko: | 0 g | 0 % |
Sól: | 0 g | 0 % |
*RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Zawartość kwasów tłuszczowych | w 100g produktu: |
kwas kapronowy: | 0 - 0,7 % |
kwas kaprylowy: | 4,6 - 10 % |
kwas kaprynowy: | 5 - 8 % |
kwas laurynowy: | 45,1 - 53,2 % |
kwas mirystynowy: | 16,8 - 21 % |
kwas palmitynowy: | 7,5 - 10,2 % |
kwas margarynowy: | 0 % |
kwas stearynowy: | 2 - 4 % |
kwas oleinowy: | 5 - 10 % |
kwas linolowy: | 1 - 2,5 % |
kwas linolenowy: | 0 - 0,2 % |
kwas arachidowy: | 0 - 0,2 % |
kwas behanowy: | 0 % |
kwas erukowy: | 0 % |
kwas lignocerowy: | 0 % |
kwas nerwonowy: | 0 % |
Przechowywać chroniąc przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.
Olej rozpuszcza się w temperaturze powyżej 25C.
Kraj pochodzenia: Filipiny
Bądź na bieżąco

Inulina z cykorii - naturalny prebiotyk
Obecnie, kiedy zdrowy styl życia nie jest już trendem, a staje się faktycznym nawykiem pozwalającym budować lepszą przyszłość, coraz więcej mówi się o roli mikrobioty jelitowej i jej wpływie na organizm, zarówno pod kątem samopoczucia, odporności, czy kondycji psychicznej - to właśnie dlatego jelita nazywane są drugim mózgiem.
- Inulina z cykorii to naturalny błonnik, który odżywia dobre bakterie w jelitach, dzięki czemu pomaga dbać o odporność i dobre samopoczucie.
- Regularne sięganie po inulinę może przełożyć się na regulowanie poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.
- Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, sięganie po źródła naturalnego błonnika może Ci w tym znacząco pomóc, a inulina z cykorii jest zaliczana do jednego z nich - pęcznieje w jelitach, potęgując uczucie sytości.
Nie ma się więc co dziwić, że w reklamach i social mediach popularność zyskują prebiotyki, czyli składniki odżywiające te dobre bakterie, jakie się w nich znajdują. Okazuje się, że inulina z cykorii jest jednym z tych najbardziej cenionych, wartościowych i naturalnych - to niepozorne włókno roślinne kryje za sobą ogromne bogactwo właściwości, bo może wspierać trawienie, regulować poziom cukru we krwi, a nawet wspomagać odchudzanie czy utrzymanie wagi.

Pełna minerałów sól kłodawska - czym różni się od tej kuchennej?
Sól od wieków gości w naszych kuchniach, choć raczej zbyt wiele o niej nie myślimy - to najbardziej podstawowa przyprawa, ale okazuje się, że jeśli wybierzemy taką odpowiedniej jakości, może wykazywać realny wpływ na nasze zdrowie.
- Sól kłodawska jest znacznie lepszym wyborem niż ta klasyczna, kuchenna, ponieważ nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i jest wydobywana mechaniczne, bez użycia środków chemicznych.
- Sól kłodawska jest świetnym dodatkiem do kąpieli i domowych rytuałów odprężenia, świetnie działa na mięśnie i skórę.
W erze większej świadomości żywieniowej coraz częściej sięgamy po produkty jak najmniej przetworzone i właśnie dlatego rośnie zainteresowanie naturalną solą kłodawską, która nie tylko idealnie nadaje się jako dodatek do żywności, ale znajduje także zastosowanie w wielu innych dziedzinach.
W dzisiejszym wpisie opowiemy, czym ta wydobywana w Polsce, nierafinowana, różni się od klasycznej białej soli kuchennej.
Aby zapewnić bezpieczne przeglądanie Internetu oraz prawidłowe wyświetlanie naszego portalu, zaktualizuj swoją przeglądarkę.
Aby pobrać nową wersję, kliknij jedną z ikon poniżej. Możesz też zamknąć to okno - powiadomienie wyświetli się ponownie za godzinę.