MCT jest skrótem od angielskiego terminu „medium-chain triglycerides” i oznacza trójglicerydy o średniej długości łańcucha (trójglicerydy średniołańcuchowe). Są one organicznymi związkami chemicznymi, należącymi do lipidów (tłuszczów prostych).
Bogate źródła korzystnych MCT obejmują te, które pochodzą z oleju kokosowego.Składniki: 100 % MCT z oleju kokosowego (Cocos nucifera).
| Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | *RWS (% ) |
| Wartość energetyczna: | 3700 kJ / 900 kcal | 44% |
| Tłuszcz: | 100 g | 142,9% |
| - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 100 g | 500% |
| Węglowodany: | 0 g | 0% |
| Białko: | 0 g | 0% |
| Sól: | 0 g | 0% |
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
| Kwasy tłuszczowe: | min: | max: |
| C-6:0 kwas kapronowy | 2% | |
| C-8:0 kwas kaprylowy | 55% | 65% |
| C-10:0 kwas kaprynowy | 35% | 45% |
| C-12:0 kwas laurynowy | 3% | |
| C-14:0 kwas mirystynowy | 1% |
Propozycja spożycia: 10 ml (około 2 łyżeczki), 2 razy dziennie. Stopniowo zwiększać porcję. Dawkowanie zależy od masy ciała.
Uwagi i zalecenia: Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga stosowania zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przechowywanie: w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Rodzaj opakowania: butelka szklana.
