Konopia BIO ziarna łuskane

Łuskane nasiona konopi pochodzące z kontrolowanych na każdym etapie upraw ekologicznych. Ziarna konopi stanowią wysokiej jakości żywność o bogatej zawartości aminokwasów, kwasów tłuszczowych, minerałów oraz witamin.
Odmiana konopi siewnej Cannabis sativa L., rodzaj Finola uprawiana w celu pozyskania ziaren, liści oraz włókien konopnych, nie przekraczająca w swojej zawartości 0,2% THC - tetrahydrocannabinolu. Źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych! Ziarna konopi są źródłem witamin A, D i E, żelaza, potasu, miedzi, magnezu, manganu, fosforu i cynku.
Składniki: 100 % Bio konopia (Cannabis sativa L.) ziarna łuskane.
Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.
Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | % RWS* |
Wartość energetyczna: | 2507 kJ / 605 kcal | 30,05 % |
Tłuszcze: | 51,7 g | 73,86 % |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 4,8 g | 24 % |
- w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 5,4 g | - |
- w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 39,1 g | - |
Węglowodany: | 0,9 g | 0,35 % |
- w tym cukry: | 0,5 g | 0,56 % |
Błonnik: | 4,2 g | - |
Białko: | 32,1 g | 64,2 % |
Sól: | 0,03 g | 0,5 % |
Witamina A: | 375 mcg | 46,88 % |
Witamina D: | 12,5 mcg | 50 % |
Witamina E: | 2 mg | 16,67 % |
Żelazo: | 11,6 mg | 82,86 % |
Potas: | 1177 mg | 58,85 % |
Wapń: | 59 mg | 7,38 % |
Miedź: | 1,5 mg | 150 % |
Magnez: | 729 mg | 194,4 % |
Mangan: | 6,4 mg | 320 % |
Fosfor: | 1633 mg | 233,29 % |
Cynk: | 9,8 mg | 98 % |
*RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Średnia zawartość kwasów tłuszczowych | w 100 g tłuszczu: |
Omega-3: | 19,1 % |
Omega-6: | 60,07 % |
Omega-9: | 10 % |
kwas oleinowy: | 10 % |
kwas linolowy: | 56 % |
kwas alfa-linolowy: | 19,1 % |
kwas gamma-linolowy: | 3,99 % |
kwas archaidowy: | 0,86 % |
kwas gadoleinowy: | 0,39 % |
kwas eikozadeinowy: | 0,08 % |
kwas behanowy: | 0,32 % |
kwas palmitynowy: | 5,3 % |
Propozycja spożycia: ziarna konopi można spożywać na surowo, dodawać do posiłku, mleka roślinnego lub wykorzystać je do pieczenia, czy gotowania. Jednym z popularnych sposobów jedzenia tych ziaren jest dodanie ich do smakołyków, musli, itp. Można też zmiksować garść organicznych ziaren (całych lub łuskanych) z owocami lub sokiem. Można z nich również zrobić mleko konopne miksując je z wodą i daktylami, następnie odcedzając zmieloną masę od płynu.
Bądź na bieżąco

Inulina z cykorii - naturalny prebiotyk
Obecnie, kiedy zdrowy styl życia nie jest już trendem, a staje się faktycznym nawykiem pozwalającym budować lepszą przyszłość, coraz więcej mówi się o roli mikrobioty jelitowej i jej wpływie na organizm, zarówno pod kątem samopoczucia, odporności, czy kondycji psychicznej - to właśnie dlatego jelita nazywane są drugim mózgiem.
- Inulina z cykorii to naturalny błonnik, który odżywia dobre bakterie w jelitach, dzięki czemu pomaga dbać o odporność i dobre samopoczucie.
- Regularne sięganie po inulinę może przełożyć się na regulowanie poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.
- Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, sięganie po źródła naturalnego błonnika może Ci w tym znacząco pomóc, a inulina z cykorii jest zaliczana do jednego z nich - pęcznieje w jelitach, potęgując uczucie sytości.
Nie ma się więc co dziwić, że w reklamach i social mediach popularność zyskują prebiotyki, czyli składniki odżywiające te dobre bakterie, jakie się w nich znajdują. Okazuje się, że inulina z cykorii jest jednym z tych najbardziej cenionych, wartościowych i naturalnych - to niepozorne włókno roślinne kryje za sobą ogromne bogactwo właściwości, bo może wspierać trawienie, regulować poziom cukru we krwi, a nawet wspomagać odchudzanie czy utrzymanie wagi.

Pełna minerałów sól kłodawska - czym różni się od tej kuchennej?
Sól od wieków gości w naszych kuchniach, choć raczej zbyt wiele o niej nie myślimy - to najbardziej podstawowa przyprawa, ale okazuje się, że jeśli wybierzemy taką odpowiedniej jakości, może wykazywać realny wpływ na nasze zdrowie.
- Sól kłodawska jest znacznie lepszym wyborem niż ta klasyczna, kuchenna, ponieważ nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i jest wydobywana mechaniczne, bez użycia środków chemicznych.
- Sól kłodawska jest świetnym dodatkiem do kąpieli i domowych rytuałów odprężenia, świetnie działa na mięśnie i skórę.
W erze większej świadomości żywieniowej coraz częściej sięgamy po produkty jak najmniej przetworzone i właśnie dlatego rośnie zainteresowanie naturalną solą kłodawską, która nie tylko idealnie nadaje się jako dodatek do żywności, ale znajduje także zastosowanie w wielu innych dziedzinach.
W dzisiejszym wpisie opowiemy, czym ta wydobywana w Polsce, nierafinowana, różni się od klasycznej białej soli kuchennej.
Aby zapewnić bezpieczne przeglądanie Internetu oraz prawidłowe wyświetlanie naszego portalu, zaktualizuj swoją przeglądarkę.
Aby pobrać nową wersję, kliknij jedną z ikon poniżej. Możesz też zamknąć to okno - powiadomienie wyświetli się ponownie za godzinę.