Białka roślinne i mąki
NatVita oferuje białka pochodzenia w 100% roślinnego. Są one w pełni naturalne i mogą być spożywane przez wegan i wegetarian. Nie zawierają GMO, barwników, konserwantów i wypełniaczy. Poza wysoką zawartością białka cechują się bogactwem składników odżywczych pochodzących z danej rośliny. W naszej ofercie znaleźć można między innymi białko roślinne konopne, białko ryżowe oraz białko roślinne z grochu. Wszystkie nasze produkty posiadają certyfikaty BIO, a surowce wykorzystywane do ich produkcji pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych.
Białka roślinne i mąki
Białko dla wegan i wegetarian
Dieta bezmięsna nie tylko wiąże się z wieloma wyrzeczeniami, ale również wymaga dużo rozsądnego i odpowiedzialnego planowania. Wykluczenie z diety produktów zwierzęcych skutkuje wprawdzie zmniejszeniem dostarczanych do organizmu toksyn i tłuszczów, ale również sporych ilości łatwo przyswajanego białka. Wiedząc, jak ważny jest ten składnik dla funkcjonowania całego organizmu, należy ściśle kontrolować ilość jego spożycia. Mądrze dobrana dieta bezmięsna jest z pewnością o wiele zdrowsza i daje wiele korzyści zdrowotnych.
Białka roślinne w proszku stanowią idealne źródło tego makroelementu w diecie wegan i wegetarian. Są to produkty cechujące się bardzo wysoką wartością odżywczą.
Białko dla sportowców
Drugą, poza wegetarianami i weganami, grupą szczególnie narażoną na niedobory białka są sportowcy. U osób nietrenujących dzienne zapotrzebowanie na białko wynosi mniej więcej 0,8 - 0,9 g na kilogram masy ciała. U osób aktywnych fizycznie wzrasta ono nawet do 1,2 g na kilogram masy ciała. Ponadto, dbając o jak najlepsze efekty ćwiczeń, ważne jest, aby ten makroelement dostarczany był o odpowiedniej porze - najlepiej niedługo po treningu. Idealną formą białka dla sportowców są odżywki białkowe, w takich odżywkach zazwyczaj są białka pochodzące z mleka, wiec osoby spożywające mogą mieć reakcje alergiczne. Białka roślinne w proszku są świetnym rozwiązaniem dla osób, które wolą unikać sztucznie sporządzonych mieszanek. Niegdyś największą popularnością wśród sportowców cieszyło się białko roślinne z grochu. Teraz coraz większym uznaniem szczyci się również białko roślinne konopne. Można go dodać do owsianki, jogurtu lub koktajlu. Jego największym atutem jest bardzo dobra przyswajalność, co jest ważną cechą, na którą warto zwrócić uwagę przy zakupie białek roślinnych.
Wszystkie białka roślinne NatVita to w pełni naturalne produkty. Wcielając je do swojej diety, możesz mieć pewność, że dajesz swojemu organizmowi to, co najlepsze.
Mąka kokosowa – z czym to się je?
W ofercie naszego sklepu z żywnością BIO mąki są wyjątkowo ciekawą propozycją. BIO mąka konopna, czy kokosowa nie muszą – choć mogą – być alternatywą dla popularnych mąk pszennych i żytnich, jednak warto poznać ich właściwości.
BIO mąka kokosowa i konopna spokojnie mogą znaleźć się w dietach osób o specjalnych wymaganiach żywieniowych, gdyż są naturalnie bezglutenowe i bogate w błonnik. Są odpowiednie także w diecie paleo. Mąka kokosowa zawiera bardzo dużo białka, a niewiele łatwo przyswajalnych węglowodanów. Natomiast mąkę z konopi nazwać można naturalną mieszanką białek, tłuszczów omega-3, omega-6 i omega-9, witamin i enzymów. Co więcej, jest jedyną mąką zawierającą 9 aminokwasów.

Bądź na bieżąco

Inulina z cykorii - naturalny prebiotyk
Obecnie, kiedy zdrowy styl życia nie jest już trendem, a staje się faktycznym nawykiem pozwalającym budować lepszą przyszłość, coraz więcej mówi się o roli mikrobioty jelitowej i jej wpływie na organizm, zarówno pod kątem samopoczucia, odporności, czy kondycji psychicznej - to właśnie dlatego jelita nazywane są drugim mózgiem.
- Inulina z cykorii to naturalny błonnik, który odżywia dobre bakterie w jelitach, dzięki czemu pomaga dbać o odporność i dobre samopoczucie.
- Regularne sięganie po inulinę może przełożyć się na regulowanie poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.
- Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, sięganie po źródła naturalnego błonnika może Ci w tym znacząco pomóc, a inulina z cykorii jest zaliczana do jednego z nich - pęcznieje w jelitach, potęgując uczucie sytości.
Nie ma się więc co dziwić, że w reklamach i social mediach popularność zyskują prebiotyki, czyli składniki odżywiające te dobre bakterie, jakie się w nich znajdują. Okazuje się, że inulina z cykorii jest jednym z tych najbardziej cenionych, wartościowych i naturalnych - to niepozorne włókno roślinne kryje za sobą ogromne bogactwo właściwości, bo może wspierać trawienie, regulować poziom cukru we krwi, a nawet wspomagać odchudzanie czy utrzymanie wagi.

Pełna minerałów sól kłodawska - czym różni się od tej kuchennej?
Sól od wieków gości w naszych kuchniach, choć raczej zbyt wiele o niej nie myślimy - to najbardziej podstawowa przyprawa, ale okazuje się, że jeśli wybierzemy taką odpowiedniej jakości, może wykazywać realny wpływ na nasze zdrowie.
- Sól kłodawska jest znacznie lepszym wyborem niż ta klasyczna, kuchenna, ponieważ nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i jest wydobywana mechaniczne, bez użycia środków chemicznych.
- Sól kłodawska jest świetnym dodatkiem do kąpieli i domowych rytuałów odprężenia, świetnie działa na mięśnie i skórę.
W erze większej świadomości żywieniowej coraz częściej sięgamy po produkty jak najmniej przetworzone i właśnie dlatego rośnie zainteresowanie naturalną solą kłodawską, która nie tylko idealnie nadaje się jako dodatek do żywności, ale znajduje także zastosowanie w wielu innych dziedzinach.
W dzisiejszym wpisie opowiemy, czym ta wydobywana w Polsce, nierafinowana, różni się od klasycznej białej soli kuchennej.
Aby zapewnić bezpieczne przeglądanie Internetu oraz prawidłowe wyświetlanie naszego portalu, zaktualizuj swoją przeglądarkę.
Aby pobrać nową wersję, kliknij jedną z ikon poniżej. Możesz też zamknąć to okno - powiadomienie wyświetli się ponownie za godzinę.