Cukry i słodziki
Wyeliminowanie cukru z diety jest dla większości osób najtrudniejszym elementem przy kształtowaniu zdrowych nawyków żywieniowych i zmianie diety. Biały cukier niezwykle silnie oddziałuje na organizm, wywołując uczucie pobudzenia i stymulując wydzielanie endorfin, dlatego właśnie nasz mózg tak bardzo nie chce z niego zrezygnować. Stanowi on jednak również źródło „pustych kalorii”. W zdrowej diecie jego spożywanie powinno być ograniczone do minimum. Na szczęście znanych jest wiele substancji naturalnych pochodzenia roślinnego, które mogą zastąpić biały cukier. Najbardziej znane z nich to stewia, ksylitol oraz erytrytol. Taki cukier naturalny jest w pełni bezpieczny dla naszego organizmu i może stanowić element codziennej diety. Zamiennikiem mogą być również spożywane owoce, bogate w naturalne cukry.
Cukry i słodziki
Stewia w różnej postaci
Stewia to w pełni naturalny i niskokaloryczny słodzik, który można dodawać do każdej potrawy czy napoju. Właściwą substancję czynną w stewii, posiadającą słodki smak, są glikozydy stewiolowe zawarte w liściach tej rośliny. Ich stopień słodkości ocenia się na około 300 razy wyższy od zwykłego cukru. Ta właściwość oraz w pełni naturalne pochodzenie sprawiły, że stewia jest tak chętnie stosowana.
Stewia dostępna jest w wielu różnych postaciach. Najpopularniejszą z nich są pastylki, jednak można znaleźć również koncentrat glikozydów stewiolowych oraz erytrytol pokryty stewią.
Erytrytol i ksylitol
Erytrytol i ksylitol to również bardzo znane słodziki naturalne. Ksylitol cechuje się znacznie obniżoną kalorycznością w porównaniu do zwykłego cukru, natomiast erytrytol praktycznie w ogóle nie dostarcza organizmowi kalorii. Wynika to z faktu, że obie substancje praktycznie nie ulegają rozkładowi w układzie pokarmowym człowieka. Jednocześnie słodziki są w pełni bezpieczne dla organizmu, nie wywołują żadnych szkodliwych efektów. Ksylitol zastępuje cukier biały w proporcji 1:1. Słodkość erytrytolu to natomiast około 0,75 słodkości zwyczajnego cukru.
Inne słodziki naturalne
Stewia, ksylitol i erytrytol to najpopularniejsze, ale nie jedyne substytuty cukru białego. Wśród naturalnych słodzików znaleźć można również melasy oraz syropy. Melasa to ,,produkt uboczny” przy produkcji cukru trzcinowego, natomiast wszystkie świadome osoby wiedzą, że to właśnie w tym ,,produkcie ubocznym” są zawarte wszystkie witaminy oraz składniki mineralne. Ma bardzo przyjemny, charakterystyczny smak i konsystencję miodu. Może być stosowana jako słodzik do wypieków, napojów oraz do smarowania pieczywa. Do znanych słodzików należą również produkty wytwarzane z kokosa. Są to przede wszystkim cukier kokosowy oraz syrop z kwiatów palmy kokosowej. Charakterystyczny, karmelowy posmak sprawił, że również one podbiły serca wielu miłośników zdrowego odżywiania. Ich słodkość jest porównywalna z poziomem słodkości tradycyjnego cukru.

Bądź na bieżąco

Inulina z cykorii - naturalny prebiotyk
Obecnie, kiedy zdrowy styl życia nie jest już trendem, a staje się faktycznym nawykiem pozwalającym budować lepszą przyszłość, coraz więcej mówi się o roli mikrobioty jelitowej i jej wpływie na organizm, zarówno pod kątem samopoczucia, odporności, czy kondycji psychicznej - to właśnie dlatego jelita nazywane są drugim mózgiem.
- Inulina z cykorii to naturalny błonnik, który odżywia dobre bakterie w jelitach, dzięki czemu pomaga dbać o odporność i dobre samopoczucie.
- Regularne sięganie po inulinę może przełożyć się na regulowanie poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.
- Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, sięganie po źródła naturalnego błonnika może Ci w tym znacząco pomóc, a inulina z cykorii jest zaliczana do jednego z nich - pęcznieje w jelitach, potęgując uczucie sytości.
Nie ma się więc co dziwić, że w reklamach i social mediach popularność zyskują prebiotyki, czyli składniki odżywiające te dobre bakterie, jakie się w nich znajdują. Okazuje się, że inulina z cykorii jest jednym z tych najbardziej cenionych, wartościowych i naturalnych - to niepozorne włókno roślinne kryje za sobą ogromne bogactwo właściwości, bo może wspierać trawienie, regulować poziom cukru we krwi, a nawet wspomagać odchudzanie czy utrzymanie wagi.

Pełna minerałów sól kłodawska - czym różni się od tej kuchennej?
Sól od wieków gości w naszych kuchniach, choć raczej zbyt wiele o niej nie myślimy - to najbardziej podstawowa przyprawa, ale okazuje się, że jeśli wybierzemy taką odpowiedniej jakości, może wykazywać realny wpływ na nasze zdrowie.
- Sól kłodawska jest znacznie lepszym wyborem niż ta klasyczna, kuchenna, ponieważ nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i jest wydobywana mechaniczne, bez użycia środków chemicznych.
- Sól kłodawska jest świetnym dodatkiem do kąpieli i domowych rytuałów odprężenia, świetnie działa na mięśnie i skórę.
W erze większej świadomości żywieniowej coraz częściej sięgamy po produkty jak najmniej przetworzone i właśnie dlatego rośnie zainteresowanie naturalną solą kłodawską, która nie tylko idealnie nadaje się jako dodatek do żywności, ale znajduje także zastosowanie w wielu innych dziedzinach.
W dzisiejszym wpisie opowiemy, czym ta wydobywana w Polsce, nierafinowana, różni się od klasycznej białej soli kuchennej.
Aby zapewnić bezpieczne przeglądanie Internetu oraz prawidłowe wyświetlanie naszego portalu, zaktualizuj swoją przeglądarkę.
Aby pobrać nową wersję, kliknij jedną z ikon poniżej. Możesz też zamknąć to okno - powiadomienie wyświetli się ponownie za godzinę.