Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Załóż konto
Niedobór witaminy C. Jak go rozpoznać?

Witamina C to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i najczęściej suplementowanych witamin na świecie. Znana również jako kwas askorbinowy, jest niezwykle ważna przy obniżonej odporności i w okresie jesienno-zimowym, kiedy obserwuje się wzmożoną zachorowalność na przeziębienie i grypę. 

Objawy niedoboru witaminy C

Człowiek nie jest w stanie samodzielnie syntezować witaminy C, dlatego bardzo łatwo jest o jej braki. Rozpoznanie pierwszych objawów niedoboru witaminy C jest bardzo ważne, ponieważ mogą się one wiązać z niebezpieczną chorobą, jaką jest szkorbut. Czy wiesz, że w XVIII wieku na tę chorobę w samej Wielkiej Brytanii zmarło ponad milion marynarzy? Szkorbut jest bez wątpienia jednym z najpoważniejszych długofalowych skutków braku witaminy C, a spowodowany jest upośledzeniem syntezy kolagenu. Wiąże się z podatnością na złamania, wypadaniem zębów, niekontrolowanymi krwawieniami czy patologicznymi złamaniami.

Ogólne objawy niedoboru witaminy C to:

  • bóle mięśni i stawów,
  • stany depresyjne,
  • utrata apetytu,
  • nadczynność lub niedoczynność tarczycy,
  • infekcje błony śluzowej,
  • zaburzenia gospodarki hormonalnej,
  • szybkie męczenie i ogólne osłabienie organizmu,
  • skłonność do występowania siniaków,
  • problemy z gojeniem się ran.

W przypadku ich zaobserwowania warto jest zasięgnąć porady lekarskiej, zanim w organizmie rozwinie się wspomniany szkorbut, niedokrwistość czy astma. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C to:

  • u dzieci do 12 roku życia – 30-40 mg/dobę,
  • u młodzieży do 19 roku życia – 60 mg/dobę,
  • u osób dorosłych – ok. 100 mg/dobę.

W okresie osłabienia lub infekcji dawka ta może sięgnąć nawet 1000 mg/dobę po konsultacji z lekarzem. Co ważne, witaminy C nie da się przedawkować. Większą dawkę powinny za to przyjmować kobiety w ciąży, osoby narażone na stres, chore na niedokrwistość, alkoholicy i cukrzycy. 

Czym suplementować kwas askorbinowy?

Na rynku jest wiele preparatów, które mogą pomóc w suplementacji witaminy C. Jednak kwas askorbinowy to nie tylko tabletki i kapsułki do rozpuszczania. Warto jest też spróbować naturalnych produktów, jak na przykład: ekologiczne soki z rokitnika dzikiego czy dzikiej róży, dżemy, syropy, miody. Dobrym pomysłem jest również wypróbowanie liposomalną witaminę C. Liposomy są świetnym nośnikiem witaminy C i poprawiają jej wchłanienie do organizmu. Dlatego osoby cierpiące na duże niedobory tej witaminy i mające problem z jej uzupełnieniem, powinny spróbować tego rodzaju suplementu. Duża zawartość witaminy C znajduje się również w warzywach i owocach. To między innymi:

  • cytrusy,
  • czarne i czerwone porzeczki,
  • truskawki,
  • agrest,
  • kiwi,
  • zielone warzywa (papryka, brokuł, szpinak, brukselka),
  • rzodkiewka,
  • natka pietruszki.

Warzywa i owoce powinny być nieodłącznym elementem diety człowieka. Zawierają bardzo wiele witamin i niezbędnych makro oraz mikroelementów. Włączenie do swojego codziennego jadłospisu garści truskawek, paru rzodkiewek, pomarańczy, zdrowych soków czy dżemów z pewnością pomoże podnieść odporność. Trzeba jednak pamiętać, że są to działania tylko profilaktyczne, a w przypadku długotrwałych problemów zdrowotnych należy skontaktować się z lekarzem.

Zdjęcie autora

Alan Radecki

Entuzjasta zdrowego stylu życia, pasjonat funkcjonalnych i przede wszystkim naturalnych produktów, stale rozwijający swoją wiedzę. Aktywny pomysłodawca oraz poszukiwacz nowych produktów, bogatych w cenne składniki niosące zarazem wyjątkowe właściwości. Fascynujący się tematyką świadomego życia.

UWAGA! Korzystasz z bardzo starej przeglądarki!

Aby zapewnić bezpieczne przeglądanie Internetu oraz prawidłowe wyświetlanie naszego portalu, zaktualizuj swoją przeglądarkę.

Aby pobrać nową wersję, kliknij jedną z ikon poniżej. Możesz też zamknąć to okno - powiadomienie wyświetli się ponownie za godzinę.

close
Darmowa dostawa

Dla zamówień od 250 zł

Wszystkie produkty