Konopia BIO ziarna niełuskane

Nasiona / ziarna konopi siewnej Cannabis sativa L. rodzaj Finola. Stanowią żywność o wysokiej wartości odżywczej, bogactwo wysokiej jakości białek, kwasów tłuszczowych w odpowiednim zestawieniu omega 3 - 6 - 9, oraz minerałów i witamin.
Posiadają przyjemny orzechowy smak i zapach, dzięki czemu są doskonałym dodatkiem do różnych dań. Dzięki twardej łusce otaczającej miękkie ziarno sprawdzają się również jako chrupiąca przekąska.
Ziarna konopne w świecie roślin ustępują pod względem zawartości białka jedynie soi, jednak białko konopne jest lepiej przyswajalne przez organizm niż białko sojowe. Dodatkowo jedna trzecia zawartości nasion to węglowodany.
Ziarna konopi są jednym z najlepszych źródeł tzw. „dobrych tłuszczów”, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych ze względu na ich odpowiednie proporcje - stosunek omega 3 - 6 - 9. Konopia zawiera m.in. rzadko dostępny kwas gamma linolenowy - GLA i kwas stearydynowy – SDA.
Ziarna konopi są również źródłem witamin E, A i D.
Uprawy konopi, z których pozyskujemy konopie są notorycznie sprawdzane, pilnowane oraz dogłębnie badane przed zasianiem ziaren, jak również w trakcie oraz po zbiorach. Nasiona są zbierane, następnie suszone w temperaturze do 40 stopni Celsjusza, co nie narusza zawartych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów oraz innych wartości odżywczych. Następnie są odsiewane od mniejszych ziaren, sprawdzane pod kątem mikrobiologicznym na zawartość drożdży, grzybów, całkowitej liczby bakterii, E. coli, enterobacteriaceae i innych zanieczyszczeń chemicznych, jak nadtlenki, metale ciężkie, pestycydy itd.
Składniki: 100 % Bio konopia siewna (Cannabis sativa L.) ziarna niełuskane.
Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.
Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | % RWS* |
Wartość energetyczna: | 2344 kJ / 564 kcal | 28 % |
Tłuszcze: | 30,2 g | 43,14 % |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3,1 g | 15,5 % |
- w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 3 g | - |
- w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 24,1 g | - |
Węglowodany: | 31,5 g | 12,12 % |
- w tym cukry: | 2 g | 2,22 % |
Błonnik: | 24,2 g | - |
Białko: | 24,9 g | 49,8 % |
Sól: | 0,02 g | 0,33 % |
Witamina A: | 375 mcg | 46,88 % |
Witamina D: | 12,5 mcg | 50 % |
Witamina E: | 2,8 mg | 23,33 % |
*RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Średnia zawartość kwasów tłuszczowych | w 100 g tłuszczu: |
Omega-3: | 19,17 % |
Omega-6: | 56,74 % |
Omega-9: | 9,04 % |
kwas palmitynowy: | 5,29 % |
kwas stearynowy: | 2,26 % |
kwas oleinowy: | 9,04 % |
kwas linolowy: | 55,54 % |
kwas alfa-linolowy: | 20,14 % |
kwas gamma-linolowy: | 3,99 % |
kwas archaidowy: | 0,93 % |
kwas behenowy: | 0,37 % |
Propozycja spożycia: ziarna konopi można spożywać na surowo, jako dodatek do posiłku, sałatek, mleka roślinnego (można z nich również zrobić mleko konopne) lub wykorzystać do tworzenia pysznych wypieków. Można je również zmiksować, całe lub bez skorupki z ulubionymi owocami, warzywami lub sokiem. Nadają się również do gotowania.
Ziarna pochodzą z Europy.

Białkowy Mix Bio: konopia + groch + ryż

Białko 50% z Konopi BIO

CBD 20% olejek eteryczny

CBD 5% Full Spektrum Suplement Diety

Olejek konopny CBD 4%
Bądź na bieżąco

Inulina z cykorii - naturalny prebiotyk
Obecnie, kiedy zdrowy styl życia nie jest już trendem, a staje się faktycznym nawykiem pozwalającym budować lepszą przyszłość, coraz więcej mówi się o roli mikrobioty jelitowej i jej wpływie na organizm, zarówno pod kątem samopoczucia, odporności, czy kondycji psychicznej - to właśnie dlatego jelita nazywane są drugim mózgiem.
- Inulina z cykorii to naturalny błonnik, który odżywia dobre bakterie w jelitach, dzięki czemu pomaga dbać o odporność i dobre samopoczucie.
- Regularne sięganie po inulinę może przełożyć się na regulowanie poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie poziomu złego cholesterolu.
- Jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy, sięganie po źródła naturalnego błonnika może Ci w tym znacząco pomóc, a inulina z cykorii jest zaliczana do jednego z nich - pęcznieje w jelitach, potęgując uczucie sytości.
Nie ma się więc co dziwić, że w reklamach i social mediach popularność zyskują prebiotyki, czyli składniki odżywiające te dobre bakterie, jakie się w nich znajdują. Okazuje się, że inulina z cykorii jest jednym z tych najbardziej cenionych, wartościowych i naturalnych - to niepozorne włókno roślinne kryje za sobą ogromne bogactwo właściwości, bo może wspierać trawienie, regulować poziom cukru we krwi, a nawet wspomagać odchudzanie czy utrzymanie wagi.

Pełna minerałów sól kłodawska - czym różni się od tej kuchennej?
Sól od wieków gości w naszych kuchniach, choć raczej zbyt wiele o niej nie myślimy - to najbardziej podstawowa przyprawa, ale okazuje się, że jeśli wybierzemy taką odpowiedniej jakości, może wykazywać realny wpływ na nasze zdrowie.
- Sól kłodawska jest znacznie lepszym wyborem niż ta klasyczna, kuchenna, ponieważ nie zawiera żadnych sztucznych dodatków i jest wydobywana mechaniczne, bez użycia środków chemicznych.
- Sól kłodawska jest świetnym dodatkiem do kąpieli i domowych rytuałów odprężenia, świetnie działa na mięśnie i skórę.
W erze większej świadomości żywieniowej coraz częściej sięgamy po produkty jak najmniej przetworzone i właśnie dlatego rośnie zainteresowanie naturalną solą kłodawską, która nie tylko idealnie nadaje się jako dodatek do żywności, ale znajduje także zastosowanie w wielu innych dziedzinach.
W dzisiejszym wpisie opowiemy, czym ta wydobywana w Polsce, nierafinowana, różni się od klasycznej białej soli kuchennej.
Aby zapewnić bezpieczne przeglądanie Internetu oraz prawidłowe wyświetlanie naszego portalu, zaktualizuj swoją przeglądarkę.
Aby pobrać nową wersję, kliknij jedną z ikon poniżej. Możesz też zamknąć to okno - powiadomienie wyświetli się ponownie za godzinę.