Niedobór witaminy C. Jak go rozpoznać?
Witamina C to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i najczęściej suplementowanych witamin na świecie. Znana również jako kwas askorbinowy, jest niezwykle ważna przy obniżonej odporności i w okresie jesienno-zimowym, kiedy obserwuje się wzmożoną zachorowalność na przeziębienie i grypę.
Witamina C to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i najczęściej suplementowanych witamin na świecie. Znana również jako kwas askorbinowy, jest niezwykle ważna przy obniżonej odporności i w okresie jesienno-zimowym, kiedy obserwuje się wzmożoną zachorowalność na przeziębienie i grypę. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Najważniejsze własności przypisywane witaminie C to:
- działanie antyoksydacyjne,
- zapobieganie uszkodzeniom tkanek,
- uczestnictwo w syntezie kolagenu,
- spowolnienie procesów starzenia się skóry,
- regulowanie poziomu cholesterolu,
- bariera dla chorobotwórczych drobnoustrojów,
- podniesienie odporności,
- wsparcie procesów naprawczych komórek.
Objawy niedoboru witaminy C
Człowiek nie jest w stanie samodzielnie syntezować witaminy C, dlatego bardzo łatwo jest o jej braki. Rozpoznanie pierwszych objawów niedoboru witaminy C jest bardzo ważne, ponieważ mogą się one wiązać z niebezpieczną chorobą, jaką jest szkorbut. Czy wiesz, że w XVIII wieku na tę chorobę w samej Wielkiej Brytanii zmarło ponad milion marynarzy? Szkorbut jest bez wątpienia jednym z najpoważniejszych długofalowych skutków braku witaminy C, a spowodowany jest upośledzeniem syntezy kolagenu. Wiąże się z podatnością na złamania, wypadaniem zębów, niekontrolowanymi krwawieniami czy patologicznymi złamaniami.
Ogólne objawy niedoboru witaminy C to:
- bóle mięśni i stawów,
- stany depresyjne,
- utrata apetytu,
- nadczynność lub niedoczynność tarczycy,
- infekcje błony śluzowej,
- zaburzenia gospodarki hormonalnej,
- szybkie męczenie i ogólne osłabienie organizmu,
- skłonność do występowania siniaków,
- problemy z gojeniem się ran.
W przypadku ich zaobserwowania warto jest zasięgnąć porady lekarskiej, zanim w organizmie rozwinie się wspomniany szkorbut, niedokrwistość czy astma. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C to:
- u dzieci do 12 roku życia – 30-40 mg/dobę,
- u młodzieży do 19 roku życia – 60 mg/dobę,
- u osób dorosłych – ok. 100 mg/dobę.
W okresie osłabienia lub infekcji dawka ta może sięgnąć nawet 1000 mg/dobę po konsultacji z lekarzem. Co ważne, witaminy C nie da się przedawkować. Większą dawkę powinny za to przyjmować kobiety w ciąży, osoby narażone na stres, chore na niedokrwistość, alkoholicy i cukrzycy.
Czym suplementować kwas askorbinowy?
Na rynku jest wiele preparatów, które mogą pomóc w suplementacji witaminy C. Jednak kwas askorbinowy to nie tylko tabletki i kapsułki do rozpuszczania. Warto jest też spróbować naturalnych produktów, jak na przykład: ekologiczne soki z rokitnika dzikiego czy dzikiej róży, dżemy, syropy, miody. Dobrym pomysłem jest również wypróbowanie liposomalną witaminę C. Liposomy są świetnym nośnikiem witaminy C i poprawiają jej wchłanienie do organizmu. Dlatego osoby cierpiące na duże niedobory tej witaminy i mające problem z jej uzupełnieniem, powinny spróbować tego rodzaju suplementu. Duża zawartość witaminy C znajduje się również w warzywach i owocach. To między innymi:
- cytrusy,
- czarne i czerwone porzeczki,
- truskawki,
- agrest,
- kiwi,
- zielone warzywa (papryka, brokuł, szpinak, brukselka),
- rzodkiewka,
- natka pietruszki.
Warzywa i owoce powinny być nieodłącznym elementem diety człowieka. Zawierają bardzo wiele witamin i niezbędnych makro oraz mikroelementów. Włączenie do swojego codziennego jadłospisu garści truskawek, paru rzodkiewek, pomarańczy, zdrowych soków czy dżemów z pewnością pomoże podnieść odporność. Trzeba jednak pamiętać, że są to działania tylko profilaktyczne, a w przypadku długotrwałych problemów zdrowotnych należy skontaktować się z lekarzem.
Komentarze