Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Załóż konto
Jak powstają owoce liofilizowane?

Czy słyszeliście wcześniej o owocach liofilizowanych? Proces liofilizacji to długi i kosztowny proces, który opiera się na suszeniu sublimacyjnym. Można go podzielić na trzy główne części:

Zalety owoców liofilizowanych

Liofilizacja to tylko jedna z metod konserwacji żywności. Jednak w porównaniu do suszenia czy mrożenia odznacza się wieloma korzyściami. Dlaczego warto sięgać po produkty liofilizowane? Zalety liofilizowanych owoców i warzyw to:

- charakteryzują się wysoką wartością odżywczą, zachowując pełnię smaku i zapachu, nie tracąc cennych witamin, składników mineralnych oraz enzymów,
- są przetwarzane w momencie ich pełnej dojrzałości,
- wydłużony termin przydatności do spożycia w porównaniu do świeżych owoców i warzyw,
- dobrze sprawdzają się w podróży, na wakacjach, wycieczce i jako przekąska do szkoły czy pracy.

Jaki wpływ mają owoce liofilizowane na organizm człowieka? Zachowują wartości odżywcze świeżych owoców, dlatego dobrze oddziałują na nasz organizm. Zawierają antyoksydanty, związki przeciwutleniające czy bioaktywne. Ponadto obniżają cholesterol i stanowią doskonałą alternatywę dla niezdrowych przekąsek czy dodatków do dań.

Do czego dodawać owoce liofilizowane?

Zastanawiasz się, jak wykorzystać owoce liofilizowane? Mamy kilka propozycji:

- herbaty i zdrowe napoje owocowe – możesz dodać plaster liofilizowanego owocu do herbaty i patrzeć, jak pęcznieje i wydobywa się piękny aromat, a także stworzyć własny napar lub napój owocowy,
- ozdoba ciast i deserów – liofilizowane owoce doskonale prezentują się na ciastach, tortach i deserach, nie barwią bitej śmietany czy innych kremów, są leciutkie i nie zapadają się w cieście,
- dodatek do drinków – drinki z liofilizowanymi owocami nie tylko wyglądają pięknie, ale również nadają im aromatu,
- dodatek do dań – liofilizowane owoce można bez obaw dodawać do owsianek, jogurtów, omletów itp.

Jakie owoce liofilizowane można jeść?

Procesowi liofilizacji można poddać owoce, warzywa, a nawet mięso i całe gotowe dania. Co więcej, liofilizaty utrzymują około 6-10% swojej pierwotnej masy. Nie różnią się znacząco pod względem zawartości składników odżywczych w porównaniu do świeżych. Których owoców liofilizowanych warto spróbować? Polecamy:

- ananasa,
- brzoskwinie,
- maliny,
- truskawki,
- wiśnie.

Dzięki liofilizacji można zamknąć w niewielkim produkcie wszystko to, co jest najlepsze w sezonowych owocach. Można je wykorzystać na wiele sposobów, dlatego warto mieć je zawsze w swoim domu.

Zdjęcie autora

Alan Radecki

Entuzjasta zdrowego stylu życia, pasjonat funkcjonalnych i przede wszystkim naturalnych produktów, stale rozwijający swoją wiedzę. Aktywny pomysłodawca oraz poszukiwacz nowych produktów, bogatych w cenne składniki niosące zarazem wyjątkowe właściwości. Fascynujący się tematyką świadomego życia.

UWAGA! Korzystasz z bardzo starej przeglądarki!

Aby zapewnić bezpieczne przeglądanie Internetu oraz prawidłowe wyświetlanie naszego portalu, zaktualizuj swoją przeglądarkę.

Aby pobrać nową wersję, kliknij jedną z ikon poniżej. Możesz też zamknąć to okno - powiadomienie wyświetli się ponownie za godzinę.

close
Darmowa dostawa

Dla zamówień od 250 zł

Wszystkie produkty