
Rokitnik dziki przez wielu określany jest mianem „Złota Syberii”. Nazwę tę zawdzięcza swoim prozdrowotnym właściwościom, które od lat z powodzeniem wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, a także w kuchni. Najpopularniejszą formą spożywania rokitnika są ałtajskie soki oraz miody.
Rokitnik dziki uprawiany jest już od starożytności. Nic dziwnego – zawiera około 190 substancji, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Ma mnóstwo witamin i składników mineralnych, a do tego jest niskokaloryczny. Dzięki temu soki z rokitnika dzikiego w swoim składzie zawierają:
- witaminę C – wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia krwionośne, przyśpiesza regenerację organizmu, wpływa na syntezę kolagenu,
- witaminę A – pozytywnie wpływa na wygląd skóry i działa przeciwnowotworowo,
- witaminę E – jest silnym antyoksydantem pomagającym walczyć z wolnymi rodnikami,
- witaminę K – poprawia krzepliwość krwi i wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki wapniowej,
- witaminy z grupy B – regulują pracę układu nerwowego, biorą udział w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, poprawiają kondycję skóry i błon śluzowych,
- krzem – przede wszystkim poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci,
- potas – wpływa na prawidłową pracę serca,
- żelazo – regeneruje tkanki i uczestniczy w produkcji hemoglobiny,
- mangan – reguluje poziom libido i jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego.
Dlaczego warto spożywać produkty z rokitnika dzikiego? Bogactwo syropów, soków i ałtajskich miodów z rokitnika w ogrom prozdrowotnych substancji sprawia, że roślina ta znajduje szerokie zastosowanie. Nie ma wątpliwości, że produkty zawierające w swoim składzie rokitnik są bardzo zdrowe. Warto jest wprowadzić go do codziennej diety. Można go stosować w celu:
- naturalnego wsparcia odporności,
- poprawy pracy serca i układu krwionośnego,
- usprawnienia trawienia i przyspieszenia metabolizmu,
- obniżenia poziomu złego cholesterolu,
- opóźnienia procesów starzenia się,
- zapobiegania pękania naczynek krwionośnych,
- poprawy stanu skóry, włosów i paznokci,
- zmniejszenia problemów z trądzikiem,
- poprawy samopoczucia.
Sok z rokitnika ma cierpki, kwaskowaty i niezbyt przyjemny smak. Aby był przyjemniejszy do wypicia, można dodać do niego inny sok o mocniejszej nucie lub posłodzić go miodem ałtajskim. Doskonale sprawdza się jako dodatek do soku z malin, jabłek, czarnej porzeczki czy wiśni. Rokitnik dziki może być też spożywany z bardzo mocną herbatą. Dobrym sposobem jest dodanie do niej odrobiny miodu, może być to również miód ałtajski lub inny – tak naprawdę każdy pasuje. W naturalny sposób posłodzi napój, a do tego zmniejszy intensywność posmaku rokitnika.
Ekologiczne soki i syropy witalne to skarbnica witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Zaskakują swoimi prozdrowotnymi właściwościami i przynoszą szereg korzyści dla całego ciała. Mogą być spożywane przez każdego. Dobre, naturalne soki mają w swoim składzie 100% owoców pochodzących ze zrównoważonych upraw. Oprócz rokitnika dzikiego warto również sprawdzić inne ekologiczne soki. To między innymi:
- soki z aloesu,
- soki z granatu,
- soki z gravioli,
- soki noni.
Rokitnik dziki zawiera w sobie ogromną liczbę składników odżywczych, które wpływają dobroczynnie na cały organizm. Włączenie go do codziennej diety przyniesie wiele korzyści – zaczynając od poprawy samopoczucia, przez wzmocnienie odporności i poprawę pracy wielu układów, kończąc na poprawie kondycji skóry, włosów i paznokci.