
Jednym z kluczowych elementów diety sportowców i osób aktywnych fizycznie jest odpowiednia ilość i jakość dostarczanego do organizmu białka. Zarówno weganie, jak i wegetarianie są dobrym przykładem na to, że mięso i białka pochodzenia zwierzęcego nie są niezbędne do skompletowania zbilansowanej diety sportowca.
Dobrze zbilansowana dieta zawiera odpowiednią ilość białka. W zależności od planowanej budowy masy mięśniowej lub rekompozycji zalecane proporcje wynoszą 1,2-2 g/kg masy ciała. Białka roślinne dla sportowców to między innymi:
- białko konopne,
- białko ryżowe,
- białko z grochu,
- białko z dyni.
Na rynku bez problemu można dostać mieszankę takich białek lub kupić je pojedynczo i próbować z różnymi potrawami. Doskonale sprawdzają się rozrobione z wodą, a także jako dodatek do jogurtów, płatków, owsianek, a nawet ciast. Wegańskie białka dla sportowców to również doskonałe produkty dla osób uczulonych na laktozę.
Osoby aktywnie uprawiające sport są szczególnie narażone na zmęczenie mięśni, a także mniejsze i większe urazy. Aby podnieść wydolność organizmu i zapobiec obrażeniom dobrze jest sięgać po suplementy diety dla sportowców. Szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy jest mało słońca, a na sklepowych półkach trudno jest znaleźć ekologiczne i sezonowe warzywa oraz owoce. Dobrym wyborem jest spróbowanie ekstraktu z jagód acai, które są źródłem witamin i minerałów tak potrzebnych przy dużej aktywności fizycznej. Na regenerację doskonale sprawdzi się ashwaghanda, arcydzięgiel chiński, acerola czy ekologiczne zioła i przyprawy jak galgant i bertram. Oprócz tego warto spróbować kapsułek na bazie pędów bambusa, pestek afrykańskiego mango czy pokrzywy indyjskiej. Te preparaty pomogą spalić niechcianą tkankę tłuszczową. Aby wzmocnić stawy, dobrze sięgnąć po colostrum, BCAA, cynamon cejloński, diabelski pazur, dziką różę oraz naturalny kolagen.