Ryby jako naturalne źródło kolagenu
Kolagen to podstawowe białko budulcowe, które jest w organizmie obecne dosłownie wszędzie. Stanowi około 30% wszystkich białek człowieka.
Produkty bogate w kolagen
Jednym ze sposobów dostarczenia organizmowi dawki kolagenu jest pełnowartościowa, dobrze zbilansowana dieta. Najwięcej kolagenu zawierają:
- galaretki rybne, mięsne, owocowe,
- podroby,
- salceson,
- golonka.
Jednak łatwo można dopuścić do niedoborów kolagenu nawet w młodym wieku. Jest kilka czynników, które mogą niszczyć jego zasoby w organizmie. Największym z nich jest oczywiście menopauza, jednak dotyka ona kobiety w starszym wieku. Ogólnie negatywny wpływ na produkcję kolagenu mają: stres, nadmierna ekspozycja na promieniowanie słoneczne, cukier, zanieczyszczone powietrze.
Tołpyga jako najlepiej przyswajalne źródło kolagenu
Ryby stanowią doskonałe źródło naturalnego kolagenu. Szczególnym gatunkiem jest tołpyga biała, czyli słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych. Kolagen typu II pozyskiwany jest z jej skóry, a jedna kapsułka może zawierać ponad 99% aktywnego kolagenu. Warto podkreślić, że białko pozyskiwane z tołpygi wykazuje niemal takie same właściwości jak kolagen ludzki. Suplement ten warto dostarczać do organizmu razem z witaminą C, która zwiększa jego przyswajalność. Spożycie kolagenu z tołpygi wskazane jest przy zwyrodnieniach stawów oraz w trakcie rehabilitacji złamań i innych urazów ortopedycznych. Pozytywnie wpływa na zachowanie młodzieńczego wyglądu skóry, dobrej kondycji narządów wewnętrznych, a ponadto zalecany jest osobom uprawiającym sport w celu uniknięcia kontuzji.