Zaloguj się

Nie masz jeszcze konta? Załóż konto
Skarbnica witamin. Poznaj natto - sfermentowaną soję

Sfermentowana soja jest produktem powszechnie stosowanym w Japonii. Jest tam uważana nie tylko za dodatek sprzyjający utrzymaniu dobrego zdrowia, ale jest też przysmakiem podawanym na stołach w wielu domach. Spożywa się ją najczęściej na śniadanie w śluzowatej postaci, która wśród europejczyków nie wzbudza szczególnego uznania. Natto powstaje podczas naturalnego procesu fermentacji soi, który jest zapoczątkowywany przez bakterię Bacillus Subtilis Natto. Najczęściej można ją spotkać w suszonej formie, która jest pozbawiona zapachu, lub nawet w postaci kapsułek, dzięki czemu spożywanie jej, jest znacznie prostsze. Te artykuły z organicznej soi są też produkowane w Polsce. Natto posiada wiele wyjątkowych właściwości, które bardzo dobrze wpływają na zdrowie, szczególnie osób, które mają problemy ze stawami, nadciśnieniem i wysokim cholesterolem. Dzięki czemu sfermentowana soja ma taki dobry wpływ?

Natto, skarbnica witamin

Proces, w którym powstaje natto jest bardzo prosty, ponieważ polega na dodaniu do ugotowanej soi Bacillus Subtilis Natto. Tworzą one enzym, który zwany jest nattokinazą, który jest odpowiedzialny za wytworzenie witaminy K2. Warto zauważyć, że wspomniany enzym nie występuje w innych niesfermentowanych produktach sojowych. Nattokinaza ma właściwości rozrzedzające krew, dzięki czemu może zapobiegać zakrzepom tętnic i żył, podobnie jak aspiryna, która chroni układ krwionośny. Natto jest najlepszym źródłem witaminy K2, która chroni przed osteoporozą i miażdżycą. Dzięki temu, że w znaczny sposób pomaga we wchłanianiu wapnia do kości i zębów, przyczynia się do ochrony stawów, a także nie dopuszcza do osadzania się tego pierwiastka w tętnicach i żyłach. W soi zawartych jest dużo fitoestrogenów, które zaleca się spożywać kobietom w wieku menopauzalnym. Co więcej, dzięki procesowi fermentacji stają się one o wiele bardziej biodostępne. Zaobserwowano, że przyjmowanie natto charakteryzuje się działaniem normującym poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. 

Jak widzicie stosowanie suplementu diety w postaci natto może przynieść bardzo wiele korzyści. Właściwości, jakie posiada sfermentowana soja, pomagają przywrócić zdrowie wielu osobom bez konieczności, zażywania dużej ilości farmaceutyków!

Zdjęcie autora

Alan Radecki

Entuzjasta zdrowego stylu życia, pasjonat funkcjonalnych i przede wszystkim naturalnych produktów, stale rozwijający swoją wiedzę. Aktywny pomysłodawca oraz poszukiwacz nowych produktów, bogatych w cenne składniki niosące zarazem wyjątkowe właściwości. Fascynujący się tematyką świadomego życia.

UWAGA! Korzystasz z bardzo starej przeglądarki!

Aby zapewnić bezpieczne przeglądanie Internetu oraz prawidłowe wyświetlanie naszego portalu, zaktualizuj swoją przeglądarkę.

Aby pobrać nową wersję, kliknij jedną z ikon poniżej. Możesz też zamknąć to okno - powiadomienie wyświetli się ponownie za godzinę.

close
Darmowa dostawa

Dla zamówień od 250 zł

Wszystkie produkty