
Reishi to rzadki gatunek grzyba pochodzący z Azji, gdzie uchodzi za lek na wszystkie dolegliwości. W dalekowschodniej medycynie jego lecznicze właściwości są znane od ponad 2 tysięcy lat. Co sprawia, że grzyb witalny reishi zyskał miano „grzyba nieśmiertelności” i właściwie jaki wpływ na zdrowie ma jego spożywanie? Dziś postaramy się to wyjaśnić.
Jeśli chcesz wiedzieć, dlaczego grzyb reishi, znany także jako lingzhi, jest nazywany grzybem nieśmiertelności czy cudownym grzybem, musisz przede wszystkim poznać jego skład – a to istne bogactwo substancji odżywczych, w których tkwi tajemnica pozytywnego wpływu reishi na zdrowie. O czym dokładnie mowa?
- polisacharyd beta-D-glukanu – jest odpowiedzialny za namnażanie się makrofagów i limfocytów, czyli komórek, które wzmacniają układ immunologiczny,
- związki triterpenowe – za ich sprawą reishi wykazuje działanie przeciwutleniające, wobec czego grzyb jest naturalnym antyoksydantem. Antyoksydanty to środki uczestniczące w procesie neutralizacji wolnych rodników oraz łagodzących stres oksydacyjny. Mając na uwadze te funkcje, można zaryzykować stwierdzenie, że antyoksydanty działają korzystnie na cały organizm,
- łatwo przyswajalne przez ludzki organizm i bardzo ważne dla niego składniki – w tym aminokwasy, sole mineralne, witamina B2, kwas askorbinowy, ryboflawina, lipidy… przyznaj, że nie słyszałeś dotąd o grzybie, który zawierałby aż tyle cennych składników,
- pierwiastki: mangan, cynk, żelazo, wapń i miedź – ich niedobór jest przyczyną różnych dolegliwości.
Na uwagę zasługuje fakt, że badacze wciąż ustalają, jakie związki są obecne w reishi, a to, że w ogóle trwają laboratoryjne badania nad „grzybem nieśmiertelności” świadczy o tym, że jego dobroczynne właściwości nie są jedynie mrzonką ludowych medyków. Wierzymy, że dzięki naukowcom zrozumiemy wszystkie mechanizmy biochemiczne odpowiedzialne za wieloaspektowe korzystne działanie „cudownych grzybów” na ludzki organizm.