
Do produktów konopnych, które warto mieć w kuchni, należy m.in. mąka. Pozyskiwana z nasion konopi siewnej wykazuje szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Jak i do czego wykorzystać mąkę konopną? Czy można nią zastąpić tę najpopularniejszą, pszenną? Spróbujemy na te pytania odpowiedzieć.
Wokół produktów konopnych narosło wiele mitów, dlatego na wstępie zaznaczamy, że mąka konopna wytwarzana jest z nasion konopi siewnej – rośliny legalnie uprawianej w Polsce od setek lat. Konopia siewna (przemysłowa) nie zawiera THC, zatem nie wykazuje działania psychoaktywnego. Jak powstaje mąka z konopi? Po wytłoczeniu z nasion oleju konopnego, pozostałe wytłoki oczyszcza się z pozostałości oleistej substancji, które następnie są suszone i mielone.
Mąka konopna jest bezglutenowa i bezzbożowa, dlatego znajdzie (niejedno) zastosowanie w diecie osób z celiakią. Jej smak jest delikatnie orzechowy; niektórzy wyczuwają w nim lekki gorzki posmak. Warto wzbogacić jadłospis o mąkę konopną przede wszystkim ze względu na to, że są w niej zawarte łatwo przyswajalne przez ludzki organizm białka, tłuszcze omega-3 i omega-6 oraz liczne witaminy i enzymy, czyli to wszystko, za co są cenione także inne produkty konopne. Samo zdrowie!
Jak wykorzystać mąkę konopną w kuchni? Jej zastosowanie nieznacznie odbiega od tego, z którego znane są mąki innego typu, zatem doskonale nadaje się do pieczenia. Można przygotować na jej bazie pyszny bezglutenowy chleb, tartę, babeczki czy ciasto. Niestety, jeśli chodzi o wypieki, mąka konopna nie jest idealnym zamiennikiem mąki pszennej – pieczone z niej ciasta „nie rosną”, więc jeśli zależy Ci na tym, by wypiek był wysoki i puszysty, musisz połączyć mąkę z konopi z innym typem mąki w stosunku 1:4, gdzie jedna część produktu konopnego przypada na cztery części mąki innego typu.
Szybką i sycącą potrawą, którą można przygotować z zastosowaniem mąki konopnej, są naleśniki. A jeśli już mowa o smażeniu, mąka konopna sprawdzi się także jako składnik placków i roślinnych burgerów. Ponadto jest niezastąpiona jako zagęstnik do sosów i zup.
Mamy pomysły także dla tych osób, które chcą skorzystać z dobrych właściwości mąki z konopi, ale gotowanie nie jest ich mocną stroną. Taką mąkę można dodać choćby do prostej zupy-kremu, a jako że nie wymaga obróbki termicznej, może być spożywana na surowo jako dodatek do koktajlu lub shake’a. Mało tego – można po prostu posypać nią sałatkę albo owsiankę.
Jak widać, sposobów na zastosowanie zdrowej mąki konopnej w potrawach jest na tyle dużo, że każdy bez problemu znajdzie wśród nich ten, który wykorzysta we własnej kuchni.