Witaminy liposomalne – czym są i jakie mają zalety?

Czy słyszałeś kiedyś o witaminach liposomalnych? Jeśli nie, to czas przyjrzeć się im bliżej i dowiedzieć się, jaką mają przewagę nad „zwykłymi” witaminami!

Dlaczego organizm potrzebuje witamin?

Witaminy to związki organiczne, które pełnią w organizmie wiele ważnych funkcji. Są niezbędne m.in. do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych, syntezy hormonów i przeciwciał, sprawnego funkcjonowania układu nerwowego czy wzrostu i rozwoju organizmu, a także do neutralizowania wolnych rodników.

Ich niedobór prowadzi do osłabienia odporności, zmian skórnych, niedokrwistości, nieprawidłowości w rozwoju organizmu oraz innych negatywnych konsekwencji.

Czym są witaminy liposomalne?

Witaminy dzielą się na rozpuszczalne w tłuszczach i wodzie. Do pierwszej grupy zaliczają się witaminy A, D, E i K. Z kolei do drugiej – witaminy z grupy B oraz witamina C.

Oprócz podziału na witaminy rozpuszczalne w wodzie i tłuszczach spotyka się jeszcze inne określenie: witaminy liposomalne. O czym mowa?

Najprościej mówiąc, liposomy to bardzo małe wodno-lipidowe struktury, które przypominają pęcherzyki. Pierwsze wzmianki na ich temat pojawiły się w latach 60. XX wieku. Od tego czasu poddawano je badaniom naukowym. Wyniki pokazały, że budowa liposomów jest zbliżona do błon komórkowych ludzkiego organizmu. Dzięki temu znajdują one szerokie zastosowanie w kosmetyce, a także medycynie.

Dlaczego producent suplementów diety lub innych produktów decyduje się na wykorzystanie witamin liposomalnych?

W sklepie ze zdrową żywnością oprócz produktów wzbogaconych o „zwykłe” witaminy dostępne są te, które zawierają witaminy liposomalne. Jaki jest tego powód? Czy istnieją jakieś różnice między nimi, czy to tylko chwyt marketingowy?

Witaminy liposomalne to związki organiczne, które zostały zamknięte we wspomnianych już liposomach. Dzięki temu wyróżniają się wyższą biodostępnością. Łatwiej docierają do jelita i dopiero tam ulegają rozpadowi. Jednak należy pamiętać o jednej ważnej rzeczy.

Droga od jamy ustnej do jelita nie jest krótka. Zanim witaminy liposomalne trafią do właściwego miejsca, muszą przejść przez żołądek. Tam działają na nie kwasy żołądkowe, które mogą utrudniać dotarcie odpowiedniej ilości witamin do jelita.

Czy można temu zapobiec? Sposobem na to jest wybranie produktu, który charakteryzuje się wysoką stabilnością liposomów w kwaśnym środowisku żołądka.

Liposomalne witaminy C i D w formie płynnej

Nigdy nie słyszałeś o witaminach liposomalnych i obawiasz się, że zakup w lokalnym biosklepie nie wchodzi w grę? Nie musisz wychodzić z domu, żeby zamówić suplement diety z witaminami, które charakteryzują się wysoką biodostępnością. Znajdziesz je w internetowym sklepie NatVita. Do wyboru masz liposomalną witaminę C (w tym z aromatem malinowym) i D.

Liposomalna witamina C – na dobrą odporność i nie tylko

Witamina C jest znana z tego, że w naturalnym sposób wzmacnia odporność. Nic więc dziwnego, że cieszy się szczególnym zainteresowaniem w tzw. sezonie grypowym. Warto jednak pamiętać, że nie jest to jedyne działanie witaminy C.

Oprócz tego to składnik niezbędny do syntezy kolagenu, czyli jednego z podstawowych elementów budulcowych kości, zębów i ścięgien.

Witamina C jest również potrzebna do neutralizowania wolnych rodników, których nadmiar prowadzi do stresu oksydacyjnego (związanego z wyższym ryzykiem chorób, m.in. miażdżycy). Ponadto zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego, dlatego zasługuje na szczególną uwagę wegetarian i wegan.

Wśród produktów NatVita jest dostępna liposomalna witamina C, a także liposomalna witamina C z aromatem malinowym. Oba suplementy diety zawierają 1000 mg witaminy C w dziennej porcji produktu (tj. 5 ml). Tym samym pokrywają zapotrzebowanie organizmu na ten ważny składnik.

Suplementy diety z liposomalną witaminą C są cennym uzupełnieniem codziennego jadłospisu. Warzywa i owoce stanowią bogate źródło tego składnika. Należy natomiast podkreślić, że nie zawsze wystarczą, aby pokryć zapotrzebowanie na witaminę C. Powodem jest fakt, że w wyniku działania wysokiej temperatury, tlenu i światła dochodzi do dużych strat witaminy C.

Liposomalna witamina D – sposób na uniknięcie niedoboru w okresie jesienno-zimowym

W naszym sklepie z żywnością bio i suplementami diety można zamówić również liposomalną witaminę D. Suplementacja tej witaminy jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym (choć można suplementować ją przez cały rok).

Dlaczego? Większość witaminy D pochodzi z syntezy skórnej zachodzącej pod wpływem promieni słonecznych. W polskiej strefie klimatycznej liczba dni słonecznych w okresie jesienno-zimowym jest niewystarczająca do pokrycia zapotrzebowania na witaminę D. Tu z pomocą przychodzą suplementy diety.

Suplementacja witaminy D zmniejsza ryzyko jej niedoboru, który odbija się negatywnie nie tylko na układzie kostnym. Ma również niekorzystny wpływ na odporność czy gospodarkę hormonalną.

Liposomalna kurkumina na zmniejszenie stanu zapalnego

Kurkumina to związek należący do grupy polifenoli. Wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, dzięki czemu może być wykorzystywany np. przy przeziębieniu. Skutecznie wspomaga układ odpornościowy w łagodzeniu stanów zapalnych. Kurkumina nie wywołuje żadnych efektów ubocznych, co jest szczególnie ważne przy długotrwałym stosowaniu.

Ponadto ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwgrzybicze i antybakteryjne. Wykazuje też pozytywny wpływ na wątrobę – wspomaga jej działanie i pomaga w utrzymaniu prawidłowych parametrów lipidowych. Z dobroczynnego działania kurkuminy skorzystają także osoby cierpiące na zaburzenia trawienia.

Wśród produktów NatVita dostępna jest liposomalna kurkumina. Dzięki liposomom jej wchłanianie jest bardziej efektywne w porównaniu do „zwykłej” kurkuminy.

Dodane przez: Mateusz RekinySukcesu Kategoria: Root Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 940

Komentarze

scanner