Spirulina to „superżywność”, czy nawet „superprodukt”?

„Superżywność” - (z ang. superfoods) nieprzetworzony (lub w nieznacznym stopniu) produkt, który dostarcza wiele naturalnych witamin i składników mineralnych. Dodatkowo żywność taka musi mieć obszerne działanie prozdrowotne. Spożywanie „superżywności” niesie ze sobą o wiele większe korzyści, niż stosowanie sztucznych suplementów lub leków. Do grupy „superżywności” możemy zaliczyć m.in.: goji, acai, aronia, acerola, czarna porzeczka, maliny, graviola, żurawina, pomidor, rokitnik, jarmuż, komosę ryżową (quinoa), kiełki, aloes, chlorellę, kakao, kokos, siemię lniane, pestki dyni, nasiona chia, czy właśnie omawianą poniżej spirulinę.

Czym jest spirulina?

Spirulina tak samo jak chlorella to odmiana alg. Występuje naturalne w jeziorach Texoco w Meksyku oraz Czade w Afryce. W latach 60-tych i 70-tych zaczęły powstawać sztuczne hodowle. Praktyczne 60% zawartości spiruliny to białko, dzięki czemu zyskała przydomek zielonego mięsa. Są źródłem witamin A, C, D, E, K, witamin z grupy B, beta-karotenu, kwasu linolenowego GLA, bioflawonoidów, cynku, żelaza, selenu oraz miedzi.

Działanie oraz właściwości spiruliny.

Spirulina ma wiele właściwości prozdrowotnych, do jej głównych zadań można zaliczyć przede wszystkim wspieranie detoksykacji organizmu poprzez wzmocnienie czynności wątroby. Zawarty w spirulinie chlorofil, pomaga w oczyszczaniu krwi, usuwaniu większości metali ciężkich z organizmu, pozytywnie wpływa na dotlenienie komórek.

Prowadzone badania wykazują, że spirulina przywraca prawidłową czynność wątroby, co jest niezmiernie ważne podczas przyjmowania leków. Kolejne prowadzone badania nad stosowaniem spiruliny potwierdzają, że może znacznie zmniejszyć działanie alergenów, co ułatwi życie alergikom. Spirulina działa pozytywnie na układ odpornościowy oraz łagodzi objawy niedokrwistości, pomaga także w zachowaniu prawidłowego ciśnienia krwi.

Spirulina ma właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, dzięki temu utrzymuje odpowiedni poziom dopaminy w organizmie i zabezpiecza przed neurotoksycznością. Wspiera ochronę mózgu przed działaniem wolnych rodników, przez co charakteryzuje się korzystnym wpływem na pamięć oraz koncentrację.

Warto też wspomnieć, że spirulina wyrównuje poziom cukru we krwi. Już po kilku dniach spożywania spiruliny, można poczuć zwiększoną energię oraz znaczne pobudzenie całego organizmu.

Spirulina jako naturalny kosmetyk.

Oprócz spożywania spiruliny można ją użyć również zewnętrze, jako maseczkę na twarz oraz całe ciało. Stosowanie maseczki ze spiruliny, oczyszcza, odżywia, ujędrnia oraz nawilża wysuszoną i zmęczoną skórę. Poprawia wygląd i wyrównuje koloryt skóry. Wspiera niwelowanie trądzika, wyprysków, przebarwień oraz zaczerwienień skóry. Przynosi ukojenie popękanej i łuszczącej się skórze oraz przyśpiesza rozpad tłuszczów, przez co ułatwia likwidację cellulitu. Dzięki właściwościom wzmacniającym naczynia krwionośne, zapobiega powstawaniu tzw. pajączków. Dodatkowo spirulina wzmacnia płaszcz wodno-lipidowy skóry, który chroni ją przed szkodliwym wpływem środowiska zewnętrznego.

Spirulina to nie tylko „superżywność” ale też „superprodukt”.

Podsumowując można stwierdzić, że spirulina posiada szerokie spektrum stosowania oraz właściwości prozdrowotnych. Stosowana jest z powodzeniem zarówno jako żywność oraz zewnętrznie jako kosmetyk. Dzięki temu spirulinę można zaliczać nie tylko do kategorii „superżywności”, ale można śmiało nazwać ją „superproduktem”. Spirulina, dostępna jest na rynku w formie tabletek oraz proszku.

Dodane przez: Kategoria: Glowna Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 2426

Podobne tagi

    Komentarze

    scanner