
Biały cukier z pewnością nie jest zdrowym produktem i znacznie lepszym pomysłem jest sięganie po jego naturalne zamienniki. Jednym z nich jest melasa trzcinowa, która powstaje jako produkt uboczny przy produkcji cukru trzcinowego. Konsystencją i smakiem przypomina tradycyjny miód. Jest gęsta, słodka i lepka. Zawiera bardzo dużo zdrowotnych substancji i wykazuje działanie wspomagające leczenie wielu dolegliwości. Melasa trzcinowa doskonale sprawdzi się u miłośników słodkich dań, którzy na co dzień muszą zrezygnować z białego cukru, jednak zalet płynących z jej stosowania jest znacznie więcej.
Melasa trzcinowa to gęsty i słodki syrop, w którym zmagazynowanych jest szereg witamin, minerałów i związków organicznych. Ma pochodzenie w stu procentach naturalne. Chociaż melasa powstaje jako produkt uboczny przy produkcji cukru trzcinowego, to właśnie ona zawiera wszystkie najcenniejsze wartości odżywcze trzciny, których pozbawiony został cukier. Wartości odżywcze melasy trzcinowej to:
- mangan,
- potas,
- magnez,
- witaminy z grupy B,
- żelazo,
- niacyna,
- tiamina,
- kwas pantotenowy,
- chrom,
- selen,
- fosfor,
- miedź,
- kwas foliowy.
Czy wiesz, że łyżeczka melasy trzcinowej ma tyle samo wapnia co szklanka mleka krowiego? Oprócz tego porcja tej wielkości ma tyle żelaza, ile znajduje się w 9 jajkach. Dodatkowo zawiera 30% mniej kalorii niż biały cukier i nawet 2% mniej niż miód (dużo zależy od jego rodzaju). Melasa trzcinowa ma również niski indeks glikemiczny, więc nie powoduje wzrostu glukozy we krwi. Mogą ją z powodzeniem spożywać osoby borykające się z insulinoopornością i zaawansowaną cukrzycą.
Ekologiczne syropy z melasy, bo przez swoją gęstą konsystencję można je tak nazwać, znajdują szerokie zastosowanie w kuchni jako substytut białego cukru. Melasa sprawdza się:
- do słodzenia dżemów, herbaty, kawy, kakao oraz smoothies,
- jako dodatek do wypieków: ciast, ciasteczek, słodkich bułek, drożdżówek – dzięki melasie staną się chrupiące i będą miały piękną, ciemnozłotą barwę,
- jako smarowidło na kanapki,
- nadzienie do naleśników,
- dodatek do jaglanek, owsianek, ryżowianek,
- dodatek do marynat zamiast miodu.
Melasa to nie tylko doskonały substytut cukru, ale również substancja wykazująca właściwości lecznicze. Przy jakich dolegliwościach przynosi ulgę?
- Przerost prostaty – wspiera choroby prostaty dzięki dużej zawartości cynku.
- Problemy ze strony układu pokarmowego – poprawia trawienie, łagodzi zaparcia, biegunki, wzdęcia, wrzody oraz symptomy jelita drażliwego.
- Zapalenie stawów – działa przeciwartretycznie w przypadku choroby stawów, łagodzi opuchnięcia i bóle, wykazuje właściwości przeciwzapalne.
- Problemy z układem krążenia – obniża poziom cholesterolu, wzmacnia serce i układ krwionośny, reguluje ciśnienie krwi.
- Trądzik i dolegliwości skórne – przyspiesza gojenie się skaleczeń, zadrapań, oparzeń, zmniejsza trądzik.
Dzienne dawkowanie melasy trzcinowej to 1-2 łyżeczki. Nawet taka ilość ma pozytywny wpływ na cały organizm. Mimo prozdrowotnych właściwości syropu w dalszym ciągu należy pamiętać, że jest to źródło węglowodanów prostych. Bardzo ważną kwestią jest również znalezienie dobrego źródła melasy. Do jej produkcji nie powinno się używać dwutlenku siarki i sztucznych barwników.