
Witaminy to różnorodne organiczne związki chemiczne, które są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Większość z nich dostarczamy z pożywieniem (wyjątek stanowi witamina D, syntetyzowana w skórze w wyniku działania promieni słonecznych), dlatego tak ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta. Gdy odżywiamy się nieprawidłowo, ryzykujemy niedoborami witaminowymi, co prowadzi do zaburzeń działania organizmu na wielu różnych polach. Niezbędna bywa wówczas suplementacja poszczególnych witamin. Na jakie związki należy zwrócić szczególną uwagę na co dzień?
Większość wspomnianych wyżej cennych witamin można dostarczyć sobie w diecie, dbając o jej różnorodność i dobre zbilansowanie oraz stawiając na ziołowe produkty wspierające odporność. Wyjątkiem jest witamina D, która co prawda znajduje się w mięsie niektórych ryb, tranie, serze i żółtkach jaj, ale nie każdy je odpowiednie ilości wymienionych produktów. Suplementację witaminy D zaleca się osobom na diecie roślinnej oraz dzieciom, dla których jest ona szczególnie istotna ze względu na intensywny wzrost.
Witaminę C łatwo znaleźć w owocach. Szczególnie polecamy owoce dzikiej róży, aronii i rokitnika bogate w ten cenny składnik. Witaminy z grupy B można uzupełnić, dodając do posiłków m.in. płatki drożdżowe, rośliny strączkowe, warzywa liściaste, czerwone mięso czy ryby. Witamina E jest natomiast obecna w orzechach, awokado, brokułach, a także oliwie z oliwek i innych olejach roślinnych. By uzupełnić witaminę A, należy z kolei sięgać po surową marchew, a także owoce dzikiej róży, szpinak, paprykę, pomidory, pomarańcze i wiele innych warzyw oraz owoców.
Gdzie szukać witaminy K? Przede wszystkim w zielonych warzywach takich jak brokuły, jarmuż, szpinak, brukselka, sałata, natka pietruszki, bób czy ogórki. Znajdziemy ją także w truskawkach, brzoskwiniach, kalafiorze, ziemniakach, marchwi oraz orzechach i daktylach.