Brak produktów
Do darmowej wysyłki pozostało: 250,00 zł
Wybierz walutę:
Uwaga: Ostatnia sztuka!
Data Dostępność:
Pojemność (gram) | opakowanie | ilość | Cena (brutto) | Dodaj do koszyka |
---|---|---|---|---|
Nasiona / ziarna konopi siewnej Cannabis sativa L. rodzaj Finola. Stanowią żywność o wysokiej wartości odżywczej, bogactwo wysokiej jakości białek, kwasów tłuszczowych w odpowiednim zestawieniu omega 3 - 6 - 9, oraz minerałów i witamin.
Posiadają przyjemny orzechowy smak i zapach, dzięki czemu są doskonałym dodatkiem do różnych dań. Dzięki twardej łusce otaczającej miękkie ziarno sprawdzają się również jako chrupiąca przekąska.
Ziarna konopne w świecie roślin ustępują pod względem zawartości białka jedynie soi, jednak białko konopne jest lepiej przyswajalne przez organizm niż białko sojowe. Dodatkowo jedna trzecia zawartości nasion to węglowodany.
Ziarna konopi są jednym z najlepszych źródeł tzw. „dobrych tłuszczów”, czyli nienasyconych kwasów tłuszczowych ze względu na ich odpowiednie proporcje - stosunek omega 3 - 6 - 9. Konopia zawiera m.in. rzadko dostępny kwas gamma linolenowy - GLA i kwas stearydynowy – SDA.
Ziarna konopi są również źródłem witamin E, A i D.
Uprawy konopi, z których pozyskujemy konopie są notorycznie sprawdzane, pilnowane oraz dogłębnie badane przed zasianiem ziaren, jak również w trakcie oraz po zbiorach. Nasiona są zbierane, następnie suszone w temperaturze do 40 stopni Celsjusza, co nie narusza zawartych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów oraz innych wartości odżywczych. Następnie są odsiewane od mniejszych ziaren, sprawdzane pod kątem mikrobiologicznym na zawartość drożdży, grzybów, całkowitej liczby bakterii, E. coli, enterobacteriaceae i innych zanieczyszczeń chemicznych, jak nadtlenki, metale ciężkie, pestycydy itd.
Składniki: 100 % Bio konopia siewna (Cannabis sativa L.) ziarna niełuskane.
Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.
Średnia wartość odżywcza w | 100 g produktu: | % RWS* |
Wartość energetyczna: | 2344 kJ / 564 kcal | 28 % |
Tłuszcze: | 30,2 g | 43,14 % |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: | 3,1 g | 15,5 % |
- w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: | 3 g | - |
- w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: | 24,1 g | - |
Węglowodany: | 31,5 g | 12,12 % |
- w tym cukry: | 2 g | 2,22 % |
Błonnik: | 24,2 g | - |
Białko: | 24,9 g | 49,8 % |
Sól: | 0,02 g | 0,33 % |
Witamina A: | 375 mcg | 46,88 % |
Witamina D: | 12,5 mcg | 50 % |
Witamina E: | 2,8 mg | 23,33 % |
*RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Średnia zawartość kwasów tłuszczowych | w 100 g tłuszczu: |
Omega-3: | 19,17 % |
Omega-6: | 56,74 % |
Omega-9: | 9,04 % |
kwas palmitynowy: | 5,29 % |
kwas stearynowy: | 2,26 % |
kwas oleinowy: | 9,04 % |
kwas linolowy: | 55,54 % |
kwas alfa-linolowy: | 20,14 % |
kwas gamma-linolowy: | 3,99 % |
kwas archaidowy: | 0,93 % |
kwas behenowy: | 0,37 % |
Propozycja spożycia: ziarna konopi można spożywać na surowo, jako dodatek do posiłku, sałatek, mleka roślinnego (można z nich również zrobić mleko konopne) lub wykorzystać do tworzenia pysznych wypieków. Można je również zmiksować, całe lub bez skorupki z ulubionymi owocami, warzywami lub sokiem. Nadają się również do gotowania.
Ziarna pochodzą z Europy.