Owoce dzikiej róży - przysmak pełen wartości odżywczych!

Nie da się ukryć, że podstawą zdrowej i zbilansowanej diety jest przede wszystkim różnorodność, czyli wprowadzanie do swojego codziennego jadłospisu różnych składników, które dostarczą wielu witamin i minerałów - nie zawsze jest to łatwe, dlatego z pomocą przychodzą naturalne suplementy.

  • Suszone owoce dzikiej róży nadają się jako zdrowa przekąska, ale także idealnie pasują do owsianek.
  • Owoce dzikiej róży posiadają ogrom wartości odżywczych, w tym sporą ilość witaminy C oraz przeciwutleniaczy.
  • Jeśli zastanawiasz się, na co pomaga dzika róża, to przede wszystkim wzmacnia odporność, zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka, a także pomaga w zmniejszeniu bóli reumatycznych.

Dobrze jest czasami sięgać po te nieoczywiste przysmaki, ponieważ nie dość, że niektóre z nich mogą okazać się prawdziwą bombą cennych właściwości, to jeszcze są pyszne i będą stanowiły ciekawy dodatek do wielu potraw.

W dzisiejszym artykule opiszemy zastosowanie oraz wartości owoców dzikiej róży - wskażemy również na zalety płynące z jej spożywania.

Sprawdź także: “Spirulina hawajska - jak działa i dla kogo?”.

Owoce dzikiej róży

Owoce dzikiej róży - niby popularne, a jednak…

O ile wiele produktów jest określanych jako posiadających smak dzikiej róży, o tyle spożywanie całych jej owoców nie jest już aż tak popularne - to bardzo powszechnie występująca w Europie i Azji roślina. Pewnie niejednokrotnie próbowałeś już herbaty z jej dodatkiem?

Wielu producentów słodyczy również decyduje się na aromatyzowanie swoich wytworów z jej pomocą, ponieważ posiada naprawdę wyjątkowy smak, ale ze zdrowiem nie ma to raczej nic wspólnego. Postaramy się jednak udowodnić, że sięganie po całe owoce naprawdę ma sens i może przynieść wiele korzyści dla naszego organizmu.

Dlaczego owoce dzikiej róży są dla nas wartościowe?

Przejdźmy teraz do najważniejszej kwestii, czyli tego, jakie składniki odżywcze się w niej kryją, a jest ich naprawdę wiele: posiada ich ponad 130! Są to między innymi liczne witaminy, takie jak C, B1, B2, K, A, E, a także PP, czyli niacyna. Bardzo ważne są również kwasy, w tym kwas elagowy uznany za substancję przeciwnowotworową oraz linolowy, alfalinolenowy oraz kwasy triterpenowe, wykazujące działanie przeciwzapalne.

Owoce dzikiej róży dobrze sprawdzają się w wielu sytuacjach, między innymi pomagają wzmocnić układ odpornościowy, dzięki czemu nie będziesz łapał przeziębień, nawet kiedy jest na to sezon i znacznie rzadziej dotkną Cię wszelakie infekcje, minimalizują ból w przypadku chorowania na zwyrodnienie stawów czy reumatyzm, są zalecane w kamicy nerkowej, ponieważ zawarte w nich substancje redukują poziom wapnia w moczu, a także wzmacniają kości, a więc zmniejszają ryzyko złamań.

Trzeba bezwzględnie wspomnieć również o tym, że charakteryzują się wysoką zawartością beta-karotenu, co jak wiadomo, dobrze wpływa na oczy, a stosowane w czasie biegunki mogą pomóc w pozbyciu się jej. Wiele osób sięga po nie również ze względu na to, iż zapobiegają wystąpieniu wrzodów żołądka.

Jak więc widzisz, owoce dzikiej róży to tak naprawdę superfood (więcej o tego typu produktach pisaliśmy w innym artykule, do którego zapraszamy: “Czym są produkty superfood?”) - wprowadzenie go do jadłospisu naprawdę ma sens!

W jaki sposób spożywać owoce dzikiej róży?

Z doświadczenia wiemy, że mniej zaawansowani entuzjaści zdrowego stylu życia mogą zastanawiać się, w jaki sposób najlepiej jeść ten produkt - czy dodawać go do konkretnych dań, czy może jest to dobra przekąska sama w sobie? Przychodzimy z pomocą!

Przede wszystkim, owoce dzikiej róży idealnie nadają się do wytwarzania domowej roboty konfitur. Główną zaletą jest to, że dzięki samodzielnemu ich przygotowaniu masz pełną kontrolę nad składem, a korzystając z wysokiej jakości surowca, zyskujesz tak naprawdę bombę zdrowotną w słoiczku, która dodatkowo będzie pysznie smakowała, jeśli dodasz do niej jakiś naturalny słodzik. Trzeba jednak pamiętać, że poddawanie owoców dzikiej róży obróbce termicznej znacznie zmniejsza zawartość witaminy C, więc jeśli zależy Ci na tym składniku, znacznie lepiej jest spożywać je na surowo.

Po drugie, świetnie urozmaici ona domową herbatę. Dodanie całych owoców to świetny pomysł, który sprawi, że przeniesiesz swój rytuał z gorącym kubkiem na zupełnie inny poziom, bo tylko sobie wyobraź - miód, sok z cytryny, dzika róża, jaką na koniec można zjeść… to brzmi jak idealny zimowy wieczór.

Prawda jest taka, że można również spożywać je jako przekąskę - kto co lubi!

Przepis na owsiankę z suszonymi owocami dzikiej róży

Skoro tyle pisaliśmy już o właściwościach tych owoców, to nie może tutaj zabraknąć przepisu z ich wykorzystaniem!

Składniki:

  • Kilka suszonych owoców dzikiej róży,
  • 1/2 szklanki namoczonych płatków owsianych,
  • 1 szklanka mleka owsianego (można zastąpić ryżowym),
  • 1 garść orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka jagód goji,
  • 3 suszone śliwki,
  • 1 łyżeczka rodzynek,
  • odrobina nasion chia dla dekoracji.

Sposób przygotowania:

Zalej płatki owsiane wodą na noc - następnie suszone śliwki przelej wrzątkiem, osusz, a potem pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do płatków mleko owsiane i podgrzej ja na małym ogniu, a później dodaj suszone owoce dzikiej róży, rodzynki, jagody goji, orzechy i nasionka chia. Całość gotuj około 3 minut, a po zdjęciu z gazu i przestudzeniu dodaj miód. Gotowe!

To świetna propozycja pozwalająca dostarczyć organizmowi sporej dawki witaminy C, tak potrzebnej w okresie zimowym. Serdecznie zapraszamy na naszą stronę, gdzie znajdziesz ten, jak i mnóstwo innych wartościowych produktów!

Dodane przez: Mateusz RekinySukcesu Kategoria: Root Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 238

Komentarze

scanner