Dlaczego warto używać mąki kokosowej

Dlaczego warto używać mąki kokosowej

Produkty z kokosa na dobre rozgościły się na sklepowych półkach – i to nie tylko w punktach sprzedaży żywności ekologicznej. Pasty, oleje i mąki kokosowe można znaleźć także w zwykłych marketach, co jest odpowiedzią na zapotrzebowanie Polaków pragnących żyć zdrowiej. Zanim jednak sięgniesz po mąkę kokosową, poznaj jej właściwości i dowiedz się, dlaczego warto jej używać.

Kokos – źródło błonnika

Orzech kokosowy jest z natury ubogi w węglowodany ulegające trawieniu (skrobię i cukier), za to zawiera dużo błonnika pokarmowego, co czyni go idealnym produktem w diecie niskowęglowodanowej. Jedzenie kokosa w postaci, w jakiej występuje naturalnie, może być jednak kłopotliwe – szczególnie, jeśli ktoś nie przepada za jego specyficznym smakiem. Z pomocą przychodzi mąka kokosowa, zawierająca najwięcej błonnika spośród wszystkich mąk dostępnych na rynku.

Dlaczego warto spożywać mąkę kokosową, z uwagi na wysoką zawartość błonnika? Znaczna część błonnika przyjmowanego wraz z mąką z orzecha kokosowego nie jest przez człowieka trawiona, zatem nie dostarcza kalorii. Większość zawartego w tym produkcie błonnika to błonnik nierozpuszczalny, który wzmacnia uczucie sytości i dobrze wpływa na trawienie, pracę całego układu pokarmowego oraz usprawnia tempo przemiany materii. Nietrudno się domyślić zatem, że mąka kokosowa ma niski indeks glikemiczny, wobec czego jest produktem dozwolonym na diecie redukcyjnej.

Inny powód, dla którego warto używać mąki kokosowej, to m.in. zawartość lekkostrawnych tłuszczów MCT, które dostarczają wolno uwalnianej energii, a co więcej – wykazują działanie przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.

Mąka kokosowa w diecie bezglutenowej

Dużą zaletą mąki kokosowej jest fakt, że nie zawiera glutenu, dlatego może być bezpiecznie stosowana przez osoby z celiakią. Warto przy tym pamiętać, że choć mąka kokosowa strukturą przypomina mąkę pszenną, nie może być ona wykorzystywana jako zamiennik przy wypieku pieczywa czy ciast. Niestety, to właśnie gluten sprawia, że ciasto rośnie i jest plastyczne, dlatego jeśli chcesz wykorzystać w kuchni mąkę kokosową, wskazane jest skorzystanie z nietradycyjnych przepisów, w których występuje ona na liście składników. Na szczęście wielu blogerów kulinarnych i autorów książek kucharskich wychodzi naprzeciw osobom nietolerującym glutenu i znajduje dla mąki kokosowej zastosowanie w licznych przepisach.

Białko w mące kokosowej?

Mąki raczej nie są produktami spożywczymi kojarzonymi z dużą zawartością białka, ale jest kilka takich mąk, które charakteryzują się jego wysoką zawartością. Mąka kokosowa, jako produkt bezzbożowy, stanowi jeden z wyjątków, będąc bardzo dobrym źródłem białka. Wobec tego powinny się nią zainteresować osoby uprawiające regularnie aktywność fizyczną; warto podawać ją także dzieciom i młodzieży w okresie wzrostu, czyli wzmożonego zapotrzebowania na białko.

Jeśli do tej pory nie znałeś właściwości niskokalorycznej, bezglutenowej i bogatej w błonnik mąki kokosowej, to teraz chyba już wiesz, że warto znaleźć dla niej miejsce w kuchni, niezależnie od sposobu odżywiania.

Dodane przez: CSGroup CSGroup Kategoria: Glowna Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 588

Podobne tagi

    Komentarze

    scanner