Bio kurkuma, bio piperyna, bio imbir – na stan zapalny i nie tylko

Co łączy kurkumę, imbir i pieprz czarny? Wbrew pozorom nie tylko fakt, że są aromatycznymi przyprawami. Sprawdź inne powody, dla których warto się nimi zainteresować!

Kurkuma – źródło kurkuminy o właściwościach przeciwzapalnych

Curcuma longa to roślina należąca do rodziny imbirowatych, którą uprawia się głównie w południowej Azji. Nazywana jest również „złotem Indii” – nie bez powodu. Od ponad 2500 lat stosuje się ją nie tylko w celach kulinarnych, ale i leczniczych.

Za właściwości prozdrowotne kurkumy (czyli właściwie ostryżu długiego) odpowiadają przede wszystkim związki zawarte w jego korzeniu. Są to kurkuminoidy, takie jak:

  • kurkumina,
  • bis-demetoksykurkumina,
  • demetoksykurkumina.

Wykazują one szereg cennych właściwości:

  • zapobiegają stresowi oksydacyjnemu, który przyspiesza proces starzenia i zwiększa ryzyko niektórych chorób (m.in. schorzeń neurodegeneracyjnych);
  • pomagają uregulować poziom glukozy i cholesterolu frakcji LDL we krwi;
  • łagodzą stan zapalny;
  • pobudzają proces trawienia (co jest pomocne przy niektórych dolegliwościach ze strony układu pokarmowego i podczas odchudzania);
  • wykazują działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe;

Jak skorzystać z wyżej wymienionych właściwości kurkumy? Sposobów jest kilka. Jednym z nich jest łykanie kapsułek z bio kurkumą. Możesz zamówić je bez wychodzenia z domu na stronie NatVita. Znajdziesz tam: liposomalną kurkuminę, bio tabletki z bio kurkumą i bio piperyną oraz bio tabletki z kurkumą, bio imbirem i bio piperyną.

Innym sposobem jest stosowanie kurkumy w formie przyprawy lub korzenia (startego, pokrojonego w plastry) w kuchni. Najlepiej w towarzystwie pieprzu czarnego. Zarówno kurkuma, jak i pieprz sprawdzą się np. w daniach kuchni indyjskiej, gulaszach czy zupach.

Piperyna – alkaloid o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i hepatoprotekcyjnych

Piperyna to organiczny związek chemiczny, którego źródłem są rośliny z rodziny pieprzowatych. Ich najpopularniejszym przedstawicielem jest pieprz czarny, który zawiera od około 2% do 9% piperyny (w suchej masie).

To właśnie dzięki cennym właściwościom prozdrowotnym pieprz czarny jest stosowany od lat w medycynie indyjskiej i chińskiej. Używa się go także w Polsce – nie tylko jako aromatyczną przyprawę, która podkreśla smak różnych potraw. W sklepach ze zdrową żywnością dostępne są suplementy diety w formie kapsułek, które zawierają piperynę.

Po co suplementować piperynę? Jedną z odpowiedzi jest fakt, że zwiększa przyswajalność innego cennego związku – kurkuminy. Oprócz tego wykazuje inne właściwości:

  • łagodzi stany zapalne;
  • hamuje agregację płytek krwi;
  • zapobiega uszkodzeniom komórek spowodowanym przez wolne rodniki;
  • działa ochronnie na wątrobę;
  • usprawnia proces trawienia;
  • pomaga przy bólach reumatycznych.

Na stronie NatVita dostępny jest suplement diety, który ma w składzie bio kurkuminę i bio piperynę. Dzięki takiemu połączeniu możliwe jest skorzystanie z właściwości dwóch związków bez konieczności kupowania różnych suplementów diety. Piperyna powoduje zwiększenie wchłanialności kurkuminy o 2000%.

Imbir – aromatyczna przyprawa i naturalny środek na różne dolegliwości

Imbir to roślina, która należy do rodziny imbirowatych. Jej korzeń wykorzystywany jest jako przyprawa (m.in. do dań mięsnych, zup, marynat, deserów). Odznacza się nie tylko niepowtarzalnym smakiem i aromatem.

Ciekawostką jest, że imbir uznaje się również za naturalny afrodyzjak. Zawarte w nim związki usprawniają krążenie krwi. Tym samym poprawiają ukrwienie narządów płciowych.

Imbir to także roślina o właściwościach prozdrowotnych. Wykazuje działanie: przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Ponadto może pomóc przy dolegliwościach bólowych i nudnościach.

W sklepach kupisz korzeń imbiru w całości. Następnie możesz go obrać, pokroić i dodawać np. do ciepłych napojów, deserów.

Inną opcją jest zamówienie sproszkowanego imbiru (100% bio imbir znajdziesz na stronie NatVita). Imbir w takiej postaci możesz z łatwością dodawać do różnych napojów i potraw. Sprawdzi się np. jako dodatek do smoothie lub koktajlu (np. na bazie zielonej pietruszki, szpinaku i soku jabłkowego), imbirowych ciasteczek bez dodatku cukru, dań mięsnych i wegetariańskich.

Nie masz pomysłu na użycie sproszkowanego imbiru? Zainspiruj się poniższym przepisem na imbirowe smoothie. Jego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, więc jest to opcja, która sprawdzi się nawet przy intensywnym trybie życia.

Składniki potrzebne do przygotowania smoothie imbirowo-jabłkowego:

  • 1 jabłko,
  • szczypta cynamonu,
  • 1 szklanka wody niegazowanej,
  • 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru.

Najpierw umyj, obierz i pokrój jabłko. Następnie wrzuć pokrojony owoc do naczynia blendera kielichowego. Dodaj wodę, imbir, cynamon i zmiksuj wszystkie składniki. Gotowe!

Nie bez powodu kurkuma, imbir czy pieprz czarny, są cenione od lat. Ich korzystne działanie potwierdzają badania naukowe. Patrząc na ich wyniki, wygląda na to, że imbir, kurkuma czy pieprz czarny nie powinny być traktowane wyłącznie jako aromatyczne przyprawy.

Dodane przez: Mateusz RekinySukcesu Kategoria: Blog Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 304

Komentarze

scanner