Kurkuma BIO korzeń cały

Pojemność (gram)opakowanieilośćCena (brutto)Dodaj do koszyka
100szt.1 10,09 zł

Kurkuma cała BIO, z rolnictwa ekologicznego, zawiera - kurkumina. Kurkuma to jedna z najcenniejszych przypraw nie tylko pod względem smakowym. Idealne do ryżu, jak i wiele innych potraw, m.in. indyjskich.

Kurkuma uprawiana jest głównie w Indiach, Australii, Bengalu, Chinach, Peru, Tajwanie, na Sri Lance i Jawie. Przyprawa ta, to główny składnik curry, która jest z powodzeniem używana w różnych kuchniach świata, ale jest również stosowana jako naturalny barwnik. Słynie z silnych właściwości przeciwwirusowych, przeciwzapalnych. Wspomaga organizm w niszczeniu wielu chorobotwórczych bakterii (w tym ropotwórczych), grzybów (w tym wywołujących kandydozę). Głównym składnikiem, któremu zawdzięczamy tak wiele, to zawarta w niej kurkumina, która jest silnym przeciwutleniaczem. Kolejnym bardzo ważnym składnikiem kurkumy to olejek eteryczny - tumeron, któremu przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych, jedna z nich to przyspieszenie procesów naprawczych w mózgu, kolejna to pobudzanie nerwowe komórek macierzystych do namnażania. Po spożyciu kurkumy pobudza się wydzielanie mucyny, która tworzy na błonach śluzowych warstwę ochronną. Jest żółciopędna, chroni komórki wątroby i wspomaga ich regenerację.
Jedną z najważniejszych rzeczy, którą powinniście wiedzieć przy spożywaniu kurkumy to łączenie jej z pieprzem, dzięki któremu zostaje ona wchłonięta w większej części.

 

Składniki: 100 % Bio kurkuma (Curcuma) korzeń cały.

Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.

 

Propozycja spożycia: kłącze zmielić, zetrzeć na tarce lub dodać w całości do potrawy.

Napisz opinię

Kurkuma BIO korzeń cały

Kurkuma BIO korzeń cały

Kurkuma cała BIO, z rolnictwa ekologicznego, zawiera - kurkumina. Kurkuma to jedna z najcenniejszych przypraw nie tylko pod względem smakowym. Idealne do ryżu, jak i wiele innych potraw, m.in. indyjskich.

scanner