Brak produktów
Do darmowej wysyłki pozostało: 250,00 zł
Uwaga: Ostatnia sztuka!
Data Dostępność:
Pojemność (gram) | opakowanie | ilość | Cena (brutto) | Dodaj do koszyka |
---|---|---|---|---|
Kurkuma cała BIO, z rolnictwa ekologicznego, zawiera - kurkumina. Kurkuma to jedna z najcenniejszych przypraw nie tylko pod względem smakowym. Idealne do ryżu, jak i wiele innych potraw, m.in. indyjskich.
Kurkuma uprawiana jest głównie w Indiach, Australii, Bengalu, Chinach, Peru, Tajwanie, na Sri Lance i Jawie. Przyprawa ta, to główny składnik curry, która jest z powodzeniem używana w różnych kuchniach świata, ale jest również stosowana jako naturalny barwnik. Słynie z silnych właściwości przeciwwirusowych, przeciwzapalnych. Wspomaga organizm w niszczeniu wielu chorobotwórczych bakterii (w tym ropotwórczych), grzybów (w tym wywołujących kandydozę). Głównym składnikiem, któremu zawdzięczamy tak wiele, to zawarta w niej kurkumina, która jest silnym przeciwutleniaczem. Kolejnym bardzo ważnym składnikiem kurkumy to olejek eteryczny - tumeron, któremu przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych, jedna z nich to przyspieszenie procesów naprawczych w mózgu, kolejna to pobudzanie nerwowe komórek macierzystych do namnażania. Po spożyciu kurkumy pobudza się wydzielanie mucyny, która tworzy na błonach śluzowych warstwę ochronną. Jest żółciopędna, chroni komórki wątroby i wspomaga ich regenerację.
Jedną z najważniejszych rzeczy, którą powinniście wiedzieć przy spożywaniu kurkumy to łączenie jej z pieprzem, dzięki któremu zostaje ona wchłonięta w większej części.
Składniki: 100 % Bio kurkuma (Curcuma) korzeń cały.
Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.
Propozycja spożycia: kłącze zmielić, zetrzeć na tarce lub dodać w całości do potrawy.