Wybieramy mąkę ekologiczną. Na co zwrócić uwagę?

Wybieramy mąkę ekologiczną. Na co zwrócić uwagę?

Najpopularniejszą mąką w każdym domu bez wątpienia jest pszenna. Wykorzystuje się ją od lat do niemal wszystkiego: wypieków, zagęszczania sosów, panierowania mięsa, naleśników i nie tylko. Niestety, najczęściej jest to oczyszczony proszek pozbawiony cennych wartości odżywczych. 

O wiele lepszym wyborem jest sięganie po mąki ekologiczne, które tworzy się w zrównoważony sposób. Mąki oczyszczone powstają po zmieleniu ziaren zbóż na sypki proszek, wcześniej pozbywszy się z nich łusek. To właśnie w otrębach znajduje się najwięcej błonnika i cennych substancji odżywczych. Bez łusek mąka jest bogactwem skrobi, białka w postaci glutenu i śladowych ilości witamin oraz minerałów. Dlatego mąka oczyszczona produkowana z ziaren pozbawionych otrębów nie jest wartościowym produktem i lepiej jest znaleźć zdrowe (i ekologiczne) zamienniki. Regularne spożywanie żywności wykonanej z przetworzonej mąki białej może skutkować dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, gromadzeniem się tkanki tłuszczowej, zaparciami, a nawet osłabieniem perystaltyki. Wszystko to głównie ze względu na brak błonnika.

Jak rozpoznać mąkę ekologiczną?

Żywność ekologiczna w ostatnim czasie jest coraz popularniejsza, jednak aby faktycznie mogła być nazywana mianem „eko” musi spełniać szereg wymagań. Sama mąka powstaje ze zboża, a to, jak jest ono uprawiane, ma ogromny wpływ na jej jakość. Aby mąka była ekologiczna, zboże musi być uprawiane w zrównoważony dla środowiska sposób i posiadać certyfikaty jakości. W naturalnym rolnictwie nie stosuje się sztucznych nawozów, pestycydów i chemicznych zaprawek nasion. Dzięki temu zboże pochodzące z takich upraw jest ekologiczne. Aby zachować optymalne warunki glebowe i nie wpływać negatywnie na przyrodę, rolnik stosuje płodozmian oraz wybiera zboża wysokiej jakości, trwałe i odporne na choroby. Mąka powstaje w młynie i budynek ten również musi posiadać odpowiedni certyfikat jakości. Taka ekologiczna mąka nie jest w nim sztucznie wybielana i nie wzbogaca się jej o żadne dodatki, jak na przykład środki zapobiegające zbrylaniu. Oprócz tego mąki bio nie zawierają środków poprawiających pulchność i lepkość ciasta.

Najzdrowsze mąki ekologiczne

Mąki ekologiczne oznaczone są odpowiednim certyfikatem, a surowiec wykorzystany do ich produkcji pochodzi ze zrównoważonego rolnictwa. Które zdrowe mąki ekologiczne mogą zastąpić w kuchni tradycyjną, białą mąkę pozbawioną cennych wartości odżywczych? To między innymi:

- mąka kokosowa – pozyskiwana jest z miąższu kokosa, zawiera dużo błonnika, nasyconych kwasów tłuszczowych, białka,
- mąka gryczana – powstaje ze zmielonych ziaren gryki, ma dużo białka, lizynę, argininę,
- mąka jaglana – pozyskiwana jest z prosa, ma bardzo delikatny smak i sprawdza się do wielu potraw, a do tego zawiera dużo witamin z grupy B, białka roślinne i krzemionkę,
- mąka ryżowa – powstaje z ziaren ryżu, może mieć biały lub brązowy odcień, sprawdza się zarówno do słonych, jak i słodkich potraw, ma niski IG i mogą po nią sięgać cukrzycy, a do tego zawiera dużo błonnika, witamin z grupy B i innych pierwiastków.

Mąki bezglutenowe

Producenci dzielą mąki bezglutenowe na te tradycyjnie bezglutenowe oraz oczyszczone z tego białka. Osoby cierpiące na silną nietolerancję lub celiakię częściej sięgają po mąki naturalnie pozbawione glutenu. Spożycie tego składnika może u nich powodować wzdęcia, zaparcia, biegunki, gazy, bóle brzucha, pogłębienie refluksu, a także uszkodzenie ścian jelita oraz żołądka. Na szczęście znalezienie dobrej mąki bezglutenowej będącej zamiennikiem pszennej nie jest w tych czasach tak trudne i można znaleźć je zarówno w sklepach internetowych ze zdrową żywnością, jak i w wielu marketach oraz sieciówkach. Najpopularniejsze mąki bezglutenowe to:

- mąka ryżowa,
- mąka gryczana,
- mąka ziemniaczana,
- mąka kukurydziana,
- mąka z tapioki,
- mąka kokosowa,
- mąka kukurydziana.

Dodane przez: CSGroup CSGroup Kategoria: Blog Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 73

Podobne tagi

    Komentarze

    scanner