Jakie suszone owoce warto wprowadzić do diety?

Suszenie owoców to całkowicie naturalny i stosowany od tysiącleci sposób na przedłużenie ich trwałości i przydatności do spożycia. Przemyślany sposób odparowania wody sprawia, że owoce nie tracą swoich cennych właściwości i składników odżywczych, a przy tym mają większą wartość energetyczną niż w świeżej postaci. Badania wykazały, że niektóre owoce są wręcz zdrowsze w formie suszonej – dotyczy to np. śliwek, które w wersji suszonej mają większą zawartość pektyn, witaminy A, błonnika, niacyny, potasu, wapnia i magnezu.

Wartościowe owoce suszone, które warto jeść 

Jak już ustaliliśmy, suszone owocezdrową, a do tego bardzo smaczną przekąską i warto wprowadzić je do swojej diety. Które z nich są najbardziej wartościowe? Oto krótki przegląd:

- daktyle – bogate w błonnik, witaminy, minerały, przeciwutleniacze i salicylany. Ich jedzenie chroni przed nadciśnieniem i miażdżycą, wspomaga trawienie, zobojętnia kwasy, wspiera układ nerwowy i stanowi dobre źródło energii m.in. dla sportowców;
- dzika róża – skarbnica witaminy C i antyoksydantów. Jej owoce odnoszą odporność, oczyszczają organizm, a nawet łagodzą skutki osteoporozy. Można wykorzystać je do przygotowywania potraw lub przygotować nalewkę czy napar;
- aronia – zaliczana do grupy superfoods ze względu na wysoką zawartość bioflanoidów, flawonoidów, żelaza, wapnia i wielu witamin. Spowalnia procesy starzenia, wzmacnia naczynia krwionośne, pozytywnie wpływa na zdrowie oczu i układu krążenia. Suszone aronie można dodać do herbaty bądź owsianki lub wykorzystać do robienia przetworów, nalewek i syropów;
- jagody goji – kolejny superowoc o wyjątkowo cennych właściwościach prozdrowotnych. Suszone owoce goji można jeść jako przekąskę i dodawać do wielu słodkich i wytrawnych potraw. Co ciekawe, świeże owoce są trujące;
- morwa biała – bardzo słodka, dodaje energii, podnosi odporność, wspomaga pracę jelit i wzmacnia organizm. Doskonały zamiennik słodyczy!
- rokitnik – suszone owocki tego krzewu są pełne witaminy C, karotenów, karotenoidów i tokoferoli, dzięki czemu chronią przed zmianami zwyrodnieniowymi, zakrzepami i skurczami oraz niwelują uczucie zmęczenia;
- rodzynki – popularne suszone winogrona są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, ponieważ dostarczają jod, bor i przeciwutleniacze. Chronią przed nadciśnieniem i pomagają walczyć z próchnicą, niwelując bakterie w jamie ustnej.

To niejedyne suszone owoce, które warto mieć pod ręką. W ofercie naszego sklepu ze zdrową żywnością znajdują się również ananasy, wiśnie, śliwki, morele, głóg, berberys, a także pomidory suszone na słońcu – pyszne i zdrowe!

Dodane przez: Kategoria: Blog Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 584
Tagi: owoce

Komentarze

scanner