Jak wykorzystać mąkę konopną?

Do produktów konopnych, które warto mieć w kuchni, należy m.in. mąka. Pozyskiwana z nasion konopi siewnej wykazuje szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Jak i do czego wykorzystać mąkę konopną? Czy można nią zastąpić tę najpopularniejszą, pszenną? Spróbujemy na te pytania odpowiedzieć.

Do produktów konopnych, które warto mieć w kuchni, należy m.in. mąka. Pozyskiwana z nasion konopi siewnej wykazuje szereg korzystnych dla zdrowia właściwości. Jak i do czego wykorzystać mąkę konopną? Czy można nią zastąpić tę najpopularniejszą, pszenną? Spróbujemy na te pytania odpowiedzieć.

Co trzeba wiedzieć o mące z konopi

Wokół produktów konopnych narosło wiele mitów, dlatego na wstępie zaznaczamy, że mąka konopna wytwarzana jest z nasion konopi siewnej – rośliny legalnie uprawianej w Polsce od setek lat. Konopia siewna (przemysłowa) nie zawiera THC, zatem nie wykazuje działania psychoaktywnego. Jak powstaje mąka z konopi? Po wytłoczeniu z nasion oleju konopnego, pozostałe wytłoki oczyszcza się z pozostałości oleistej substancji, które następnie są suszone i mielone.

Mąka konopna jest bezglutenowa i bezzbożowa, dlatego znajdzie (niejedno) zastosowanie w diecie osób z celiakią. Jej smak jest delikatnie orzechowy; niektórzy wyczuwają w nim lekki gorzki posmak. Warto wzbogacić jadłospis o mąkę konopną przede wszystkim ze względu na to, że są w niej zawarte łatwo przyswajalne przez ludzki organizm białka, tłuszcze omega-3 i omega-6 oraz liczne witaminy i enzymy, czyli to wszystko, za co są cenione także inne produkty konopne. Samo zdrowie!

Zastosowanie mąki konopnej

Jak wykorzystać mąkę konopną w kuchni? Jej zastosowanie nieznacznie odbiega od tego, z którego znane są mąki innego typu, zatem doskonale nadaje się do pieczenia. Można przygotować na jej bazie pyszny bezglutenowy chleb, tartę, babeczki czy ciasto. Niestety, jeśli chodzi o wypieki, mąka konopna nie jest idealnym zamiennikiem mąki pszennej – pieczone z niej ciasta „nie rosną”, więc jeśli zależy Ci na tym, by wypiek był wysoki i puszysty, musisz połączyć mąkę z konopi z innym typem mąki w stosunku 1:4, gdzie jedna część produktu konopnego przypada na cztery części mąki innego typu.

Szybką i sycącą potrawą, którą można przygotować z zastosowaniem mąki konopnej, są naleśniki. A jeśli już mowa o smażeniu, mąka konopna sprawdzi się także jako składnik placków i roślinnych burgerów. Ponadto jest niezastąpiona jako zagęstnik do sosów i zup.

Mamy pomysły także dla tych osób, które chcą skorzystać z dobrych właściwości mąki z konopi, ale gotowanie nie jest ich mocną stroną. Taką mąkę można dodać choćby do prostej zupy-kremu, a jako że nie wymaga obróbki termicznej, może być spożywana na surowo jako dodatek do koktajlu lub shake’a. Mało tego – można po prostu posypać nią sałatkę albo owsiankę.

Jak widać, sposobów na zastosowanie zdrowej mąki konopnej w potrawach jest na tyle dużo, że każdy bez problemu znajdzie wśród nich ten, który wykorzysta we własnej kuchni.

Dodane przez: Kategoria: Glowna Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 1930

Komentarze

scanner