Gotuj z NatVita: czekoladowe ciastka z mąki kokosowej
Czekoladowe ciastka z mąki kokosowej to propozycja dla osób, które chcą spróbować nowych smaków. Są idealnym rozwiązaniem dla osób uczulonych na gluten oraz wegan.
Czekoladowe ciastka z mąki kokosowej
Składniki:
mąka kokosowa | ½ szklanki | MĄKA KOKOSOWA BIO |
kakao w proszku | ½ szklanki | KAKAO BIO MIELONE (20-22% TŁUSZCZU) |
cukier kokosowy | ½-1 szklanka | CUKIER KOKOSOWY BIO |
płynny olej kokosowy | ⅓ szklanki | OLEJ KOKOSOWY BIO BEZZAPACHOWY |
jajka | 6 sztuk | |
soda oczyszczona | ½ łyżeczki | WODOROWĘGLAN SODU - SODA OCZYSZCZONA |
proszek do pieczenia | 1 łyżeczka | |
sól | ½ łyżeczki | SÓL KŁODAWSKA MIAŁKA |
napój kokosowy | ¼ szklanki |
migdały, orzechy, wiórki kokosowe lub groszek czekoladowy do zapiekania
Przed dodaniem do ciasta migdałów i orzechów warto wydobyć ich naturalny smak i aromat prażąc je na patelni lub w piekarniku.
Jak przygotować?
1. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na której będziesz później kłaść masę na ciastka. Nie smaruj jej olejem.
2. Do miski wrzuć suche składniki i wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj jajka, olej i napój kokosowy. Całość wymieszaj aż wszystkie składniki połączą się w gładką masę.
3. Kremową konsystencję na ciastka możesz urozmaicić dodatkiem zmielonych lub posiekanych migdałów, orzechów lub dodać groszek czekoladowy, który podkreśli czekoladowy smak ciastek.
4. Na wcześniej przygotowaną blaszkę nakładaj łyżką porcję ciasta (możesz posłużyć się również łyżką do lodów, by każda porcja była identyczna).
5. Przygotowaną blaszkę odłóż na 10-15 minut, a następnie włóż do nagrzanego piekarnika.
6. Piecz przez 25-30 minut. Po upieczeniu odstaw ciastka do ostygnięcia.
Upieczone i ostudzone ciastka można posmarować kremem. Oczywiście jeżeli nie liczysz kalorii! My polecamy krem kokosowy o smaku białej czekolady lub krem orzechowym o smaku czekoladowym!
Smacznego.
Komentarze