Fakty i mity na temat żywności ekologicznej

Fakty i mity na temat żywności ekologicznej

Żywność ekologiczna staję się w ostatnich latach coraz popularniejsza i chętniej wybierana przez świadomych konsumentów. Ludziom zależy na tym, aby sięgać po zdrowe produkty pozbawione chemii, które zawierają wiele prozdrowotnych substancji. 

Żywność ekologiczna to produkty najwyższej jakości wytwarzane w gospodarstwach ekologicznych bez chemicznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych, regulatorów wzrostu i dodatków do pasz. Są to wyroby bezpieczne, bogatsze w substancje odżywcze i zawierające więcej witamin, minerałów, cennych składników niż żywność konwencjonalna. Nie faszerują organizmu toksyczną chemią i posiadają naturalny smak bez sztucznych wzmacniaczy i barwników. Ich produkcja pozbawiona jest organizmów GMO i promieniowania jonizującego. Wokół produktów BIO wyrosło wiele legend. Zebraliśmy najpopularniejsze fakty i mity o żywności ekologicznej. Czy słyszałeś je już wcześniej?

Ekologiczne produkty są droższe

Prawda. Żywność ekologiczna jest i na pewno przez jeszcze pewien czas będzie znacznie droższa. Warunkują to naturalne metody uprawne. Brak nawozów i środków chemicznych może spowodować mniej okazałe plony, przez co wydajność gospodarstw BIO jest mniejsza o około 20-25%. Podobnie wygląda kwestia hodowli zwierząt. Naturalne metody pozyskiwania mleka i jaj, a także wypas bydła na łąkach generuje wyższe koszty. Całe szczęście lepsza jakość produktów, pozytywny wpływ na zdrowie i smak rekompensują wyższą cenę.

Ekologiczna żywność przechodzi restrykcyjne kontrole

Prawda. Za ekologiczną żywnością stoją ostre przepisy i szereg regulacji, których spełnienie jest wymogiem, by żywność mogła być w ogóle „BIO”. To nie tylko sposób nawozu roślin czy chów zwierząt – to również ścisła kontrola personelu, środków transportu i całego gospodarstwa. Jakiekolwiek odstępstwo od przepisów lub próba ich obejścia skutkuje kolosalnymi karami finansowymi, a także grozi utratą możliwości nazywania swojego gospodarstwa „ekologicznym”, „naturalnym” czy „organicznym”.

BIO i eko na etykiecie świadczy o najwyższej jakości

Mit. Zawsze trzeba wczytać się w dodatkowe informacje na etykiecie. Moda na żywność BIO, eko i organic jest ogromna, dlatego bardzo łatwo wpaść w pułapkę. Nie można wierzyć producentowi na słowo, ponieważ papier przyjmie wszystko. Aby uzyskać prawo do zielonego listka na etykiecie, producent żywności ekologicznej musi uzyskać stosowne certyfikacje. To między innymi certyfikaty QAFP, PQS, QMP. Dodatkowo ekologiczne pochodzenie potwierdzają takie instytucje jak: Ekogwarancja PTRE, PNG, Cobico, BIOekspert, BIOCert Małopolska, Polskie Centrum badań i Certyfikacji, TÜV Rheinland. Czy dany produkt jest faktycznie ekologiczny, można sprawdzić na stronie firmy certyfikującej, której numer musi znajdować się pod logo zielonego listka. Po wpisaniu na jej stronie internetowej nazwy firmy widoczne są takie informacje jak posiadanie certyfikatu, jego ważność oraz wyszczególnione produkty.

Ekologiczne uprawy chronią przyrodę

Prawda i mit. Ekologiczne uprawy nie generują szkodliwych substancji chemicznych, dzięki czemu nic nie rozprzestrzenia się na pobliskie pola i budynki mieszkalne, nie jest wchłaniane przez glebę i nie zatruwa atmosfery. Płodozmian pozwala utrzymać dobrą kondycję ziemi, naturalne nawozy zmniejszają erozję i zwiększają pojemność wodną gleby. Niestety minusem ekologicznych upraw jest to, że ich rentowność warunkowana jest przez duże powierzchnie pól. Wolna, nieskażona ziemia jest rzadkością, dlatego rolnicza ekspansja często odbiera siedliska dzikim zwierzętom.

Ekologiczna żywność smakuje gorzej

Mit. Smak ekologicznej żywności nie jest gorszy, tylko trochę „inny”. Zwykłe produkty na sklepowych półkach podkręcone są przez sztuczne substancje, barwniki i modyfikowanie genetyczne. Przez to produkty BIO mogą wydawać się dziwne, ale jest to tylko kwestia przyzwyczajenia – podobnie jak ze słodyczami. Jeśli całe życie słodziłeś herbatę, później zrezygnowałeś z cukru i się od niego odzwyczaiłeś, a po kilku tygodniach czy miesiącach znów posłodziłeś herbatę – będzie ona zdecydowanie za słodka i niedobra, nawet jeśli będziesz używał stewii czy innych naturalnych słodzików.

Biorąc pod uwagę wszystkie korzyści płynące ze spożywania produktów eko, są one lepszą alternatywą dla żywności konwencjonalnej.

Dodane przez: CSGroup CSGroup Kategoria: Glowna Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 217

Podobne tagi

    Komentarze

    scanner