Dlaczego warto spożywać sok z rokitnika?

Rokitnik dziki przez wielu określany jest mianem „Złota Syberii”. Nazwę tę zawdzięcza swoim prozdrowotnym właściwościom, które od lat z powodzeniem wykorzystywane są w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, a także w kuchni. Najpopularniejszą formą spożywania rokitnika są ałtajskie soki oraz miody.

Ałtajskie, ponieważ to właśnie z tego regionu Syberii pochodzą. Roślinność występująca na tym terenie bogata jest w witaminy i minerały. Jest to zasługą bardzo krótkiego dnia, niskiego położenia słońca oraz niskich temperatur przez większą część roku. Ałtajskie rośliny wykształciły mechanizm obronny na tak wymagające warunki. Magazynują w sobie wszystkie najważniejsze składniki z gleby potrzebne do życia, które pomogą im przetrwać. Dlatego są tak bogate w drogocenne składniki odżywcze. Czy wiesz, że „Złoto Syberii" ma niemal największe stężenie witaminy C spośród wszystkich produktów spożywczych? Sok z rokitnika dzikiego wzmacnia cały organizm, doskonale wpływa na poprawę wyglądu skóry, a także przyśpiesza regenerację tkanek. Zawiera aż 18 aminokwasów i 24 pierwiastków, które dobroczynnie wpływają na całe ciało. 

Syberyjski rokitnik jest dość wysokim krzewem, który może osiągać wysokość nawet 5 metrów. Dziko rośnie przede wszystkim w Europie i Azji, jednak coraz popularniejsze staje się jego uprawianie w ogródkach na całym świecie. Przede wszystkim dlatego, że roślina ta nie gubi liści ani owoców na zimę. Czyni to z niej piękny, dekoracyjny akcent wokół domu. Z wyglądu roślina przypomina nieco jarzębinę. Jej owoce są równie drobne i kuliste, jednak przybierają bardziej pomarańczowy odcień. Łodygi rokitnika porośnięte są natomiast ostrymi kolcami. W przemyśle kosmetycznym i spożywczym wykorzystuje się zarówno owoce rośliny, jak i pestki, korę, liście rokitnika. Dojrzałe owoce mają dość cierpki, kwaskowaty i mało przyjemny smak, jednak w okresie wiosennym po zimowych przymrozkach czuć w nich odrobinę słodyczy. Na szczęście można z jego udziałem tworzyć kombinacje z innymi sokami.

Co kryje w sobie rokitnik dziki?

Rokitnik dziki uprawiany jest już od starożytności. Nic dziwnego – zawiera około 190 substancji, które pozytywnie wpływają na organizm człowieka. Ma mnóstwo witamin i składników mineralnych, a do tego jest niskokaloryczny. Dzięki temu soki z rokitnika dzikiego w swoim składzie zawierają:

- witaminę C – wzmacnia odporność, uszczelnia naczynia krwionośne, przyśpiesza regenerację organizmu, wpływa na syntezę kolagenu,
- witaminę A – pozytywnie wpływa na wygląd skóry i działa przeciwnowotworowo,
- witaminę E – jest silnym antyoksydantem pomagającym walczyć z wolnymi rodnikami,
- witaminę K – poprawia krzepliwość krwi i wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki wapniowej,
- witaminy z grupy B – regulują pracę układu nerwowego, biorą udział w procesie wytwarzania czerwonych krwinek, poprawiają kondycję skóry i błon śluzowych,
- krzem – przede wszystkim poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci,
- potas – wpływa na prawidłową pracę serca,
- żelazo – regeneruje tkanki i uczestniczy w produkcji hemoglobiny,
- mangan – reguluje poziom libido i jest niezbędny do prawidłowej pracy układu nerwowego.

Zastosowanie rokitnika dzikiego

Dlaczego warto spożywać produkty z rokitnika dzikiego? Bogactwo syropów, soków i ałtajskich miodów z rokitnika w ogrom prozdrowotnych substancji sprawia, że roślina ta znajduje szerokie zastosowanie. Nie ma wątpliwości, że produkty zawierające w swoim składzie rokitnik są bardzo zdrowe. Warto jest wprowadzić go do codziennej diety. Można go stosować w celu:

- naturalnego wsparcia odporności,
- poprawy pracy serca i układu krwionośnego,
- usprawnienia trawienia i przyspieszenia metabolizmu,
- obniżenia poziomu złego cholesterolu,
- opóźnienia procesów starzenia się,
- zapobiegania pękania naczynek krwionośnych,
- poprawy stanu skóry, włosów i paznokci,
- zmniejszenia problemów z trądzikiem,
- poprawy samopoczucia. 

Jak pić sok z rokitnika dzikiego?

Sok z rokitnika ma cierpki, kwaskowaty i niezbyt przyjemny smak. Aby był przyjemniejszy do wypicia, można dodać do niego inny sok o mocniejszej nucie lub posłodzić go miodem ałtajskim. Doskonale sprawdza się jako dodatek do soku z malin, jabłek, czarnej porzeczki czy wiśni. Rokitnik dziki może być też spożywany z bardzo mocną herbatą. Dobrym sposobem jest dodanie do niej odrobiny miodu, może być to również miód ałtajski lub inny – tak naprawdę każdy pasuje. W naturalny sposób posłodzi napój, a do tego zmniejszy intensywność posmaku rokitnika.

Jakie ekologiczne soki witalne włączyć do diety?

Ekologiczne soki i syropy witalne to skarbnica witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na cały organizm. Zaskakują swoimi prozdrowotnymi właściwościami i przynoszą szereg korzyści dla całego ciała. Mogą być spożywane przez każdego. Dobre, naturalne soki mają w swoim składzie 100% owoców pochodzących ze zrównoważonych upraw. Oprócz rokitnika dzikiego warto również sprawdzić inne ekologiczne soki. To między innymi:

- soki z aloesu,
- soki z granatu,
- soki z gravioli,
- soki noni.

Rokitnik dziki zawiera w sobie ogromną liczbę składników odżywczych, które wpływają dobroczynnie na cały organizm. Włączenie go do codziennej diety przyniesie wiele korzyści – zaczynając od poprawy samopoczucia, przez wzmocnienie odporności i poprawę pracy wielu układów, kończąc na poprawie kondycji skóry, włosów i paznokci.

Dodane przez: Kategoria: Blog Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 1057

Podobne tagi

    Komentarze

    scanner