Co zawierają w sobie mieszanki ziół szwedzkich?
Zioła szwedzkie to unikatowa kompozycja 11 przeróżnych ziół. Wymieszane ze sobą w odpowiednich proporcjach zyskują unikatowe właściwości lecznicze. Działają na bóle, obrzęki, infekcje skórne, problemy z układem pokarmowym i nie tylko. Nie bez problemu zyskało miano remedium na niemal każde schorzenie.
Zioła szwedzkie to unikatowa kompozycja 11 przeróżnych ziół. Wymieszane ze sobą w odpowiednich proporcjach zyskują unikatowe właściwości lecznicze. Działają na bóle, obrzęki, infekcje skórne, problemy z układem pokarmowym i nie tylko. Nie bez problemu zyskało miano remedium na niemal każde schorzenie. Mieszanka ziół szwedzkich swoją historią sięga kilkuset lat i została wymyślona przez siedemnastowiecznego szwedzkiego lekarza, Klausa Samsta. Mówi się, że to właśnie dzięki regularnemu spożywaniu kompozycji ciętym ziół szwedzkich dożył w zdrowiu sędziwego wieku 104 lat (zginął tragicznie podczas jazdy konnej). Mieszanka została osławiona w XX wieku przez Marię Treben, która była znaną pisarką i zielarką. Zioła szwedzkie to bardzo skuteczne produkty poprawiające trawienie, wspierające walkę w przeziębieniu, chorobach wirusowych i bakteryjnych, bólach, obrzękach. Pomagają w migrenach, a nawet zmniejszają kaca. Jakie składniki zawiera mieszanka?
Skład ziół szwedzkich
Oryginalna mieszanka szwedzka składa się z ziół, których z pewnością często używasz w kuchni jako przyprawy. Jednak na pewno nigdy nie pomyślałeś, że połączenie ich w kompozycję o odpowiednich proporcjach może mieć tak pozytywny efekt na cały organizm. Niektóre z tych ziół działają na siebie synergistycznie, czyli przyjmowane razem przynoszą więcej korzyści. Skład ziół szwedzkich to:
- - 0,2 g szafranu – wykazuje właściwości antybakteryjne, antyoksydacyjne, poprawia nastrój i apetyt, wspomaga pracę układu pokarmowego,
- - 5 g mirry – działa przeciwbólowo i antyseptycznie, poprawia pracę mózgu,
- - 5 g dziewięćsiłu – wspomaga florę jelitową, działa bakteriobójczo, zmniejsza zaparcia, poprawia przemianę materii i wzmacnia układ immunologiczny,
- - 10 g korzenia rabarbaru – działa przeciwbólowo, łagodzi choroby wrzodowe i pomaga przy schorzeniach zapalnych skóry,
- - 10 g kamfory – działa uspokajająco i redukuje napięcie mięśniowe, zmniejsza bóle reumatyczne,
- - 10 g teriaku – wzmacnia odporność, łagodzi gorączkę i objawy przeziębienia oraz grypy, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie,
- - 10 g kurkumy – pobudza wydzielanie żółci, sekretyny, gastryny i enzymów trzustkowych, działa antybakteryjnie i rozkurczowo, zmniejsza dolegliwości ze strony układu trawiennego, wątroby i trzustki,
- - 10 g senesu – poprawia perystaltykę jelit,
- - 10 g aloesu – ma właściwości łagodzące, antyoksydacyjne, moczopędne, przeciwbakteryjne,
- - 10 g arcydzięgla – działa uspokajająco i ułatwia zasypianie,
- - 10 g manny – wykazuje działanie moczopędne, antybakteryjne i przeciwgrzybicze.
Kiedy stosować zioła szwedzkie?
Suszone zioła szwedzkie można spożywać w formie wodnej zawiesiny zgodnie z instrukcją dołączoną do opakowania lub zrobić z niej alkoholową nalewkę. Spektrum działania ziół szwedzkich jest bardzo szerokie i można stosować je profilaktycznie, choć przy dużym spożywanie dobrze jest skonsultować to ze swoim lekarzem. Jakie jest zastosowanie ziół szwedzkich i przy których schorzeniach warto po nie sięgnąć? To przede wszystkim:
- - spadek odporności, przeziębienie, grypa, dreszcze, katar,
- - nadciśnienie,
- - choroby skórne (wypryski, krosty, ukąszenia owadów, drobne rany),
- - dolegliwości z układu trawienia (wzdęcia, hemoroidy, brak apetytu),
- - choroby pasożytnicze i robaczyca u dzieci,
- - migreny, nerwobóle,
- - bóle mięśni i stawów.
Ponadto zioła szwedzkie poprawiają pamięć i koncentrację, a także pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Pobudzają funkcje wydzielnicze wątroby, a także wydzielanie soków trawiennych. Ułatwiają detoksykację organizmu, a także działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Mieszanka często stanowi wsparcie w leczeniu guzów oraz zmian nowotworowych.
Komentarze