Co określamy mianem tzw. superżywności?
Na pewno nie raz spotkałeś się z terminem superżywność, inaczej superfood. Są to różne produkty spożywcze o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Określenie to bardzo szybko się przyjęło i z chęcią zaczęło być wykorzystywane w gazetach, reklamach oraz współpracach gwiazd i celebrytów. Wiele znanych osobistości, jak trenerki fitness czy dietetyczki, uruchomiły nawet własne linie superżywności! Należy jednak pamiętać, że superfood to nie jest cudowny środek na wszystko.
Popularne superfoods
W Polsce termin “superfoods” dopiero raczkuje, jednak na zachodzie jest on niezwykle popularny. W ostatnim czasie obserwuje się wzrost świadomości konsumentów, którzy coraz chętniej sięgają po zdrowe, nieprzetworzone produkty. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze superfoods, które warto jest włączyć do swojej diety.
- Nasiona chia i siemię lniane – mają podobne właściwości i świetnie sprawdzają się jako dodatek do owsianek, jogurtów, deserów, sałatek i nie tylko. Są skarbnicą kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają naturalny błonnik świetnie działający na jelita i regulujący cykl wypróżnień. Pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu i oczyścić jelita. Dają ukojenie w schorzeniach związanych z błoną śluzową przewodu pokarmowego.
- Zioła pochodzące z ekologicznych upraw – trudno jest wymienić jedne konkretne, ponieważ zioła same w sobie są bardzo zdrowe i pomagają na wiele dolegliwości. Najpopularniejszym jednak jest czystek, od lat ceniony za swoje właściwości antyoksydacyjne i antyalergiczne.
- Jagody – niskokaloryczne źródło minerałów, witamin i błonnika. Mają ogromne zdolności antyoksydacyjne. Do jagód zaliczane są między innymi: truskawki, borówki amerykańskie, camu camu, jagody acai, jagody goji. Koktajl lub owsianka z jagodami i nasionami chia to prawdziwa bomba zdrowotnych składników odżywczych!
- Nasiona – nic nie wpłynie tak dobrze na organizm człowieka jak samo źródło życia tak wielu roślin. Mają ogromne pokłady witamin, błonnika i zdrowych tłuszczy. Nasiona, które warto jest włączyć do swojego codziennego jadłospisu, to głównie: pestki dyni, kakao kruszone, komosa ryżowa czy wcześniej wspomniane siemię lniane.
- Chlorella – prawdziwa bomba witaminowa, które zawiera duże ilości aminokwasów, witamin, chlorofilu i witamin A, C, E i z grupy B. Jest skarbnicą minerałów takich, jak jod, selen, fosfor, potas, wapń, żelazo. BIO Chlorella działa dobroczynnie na układ immunologiczny, wykazuje właściwości antybakteryjne i wspiera detoksykację organizmu.
Częste błędy związane z superżywnością
Wiele osób uważa, że superżywność to recepta na całe zło. Największym błędem są zbyt wysokie oczekiwania, które wcale nie przekładają się na możliwości ziół czy nasion. Polepszenie zdrowia i komfortu życia to ogół czynności, jak zdrowa i zbilansowana dieta, aktywność fizyczna, redukcja stresu, a nie tylko i wyłącznie włączenie superfoods do jadłospisu. Drugim błędem popełnianym przez rzeszę ludzi jest jedzenie bez ograniczeń. Wciąż wiele osób uważa, że jeśli coś jest zdrowe, to na pewno nie tuczy i można to spożywać w ogromnych ilościach. O ile zielone warzywa faktycznie mają mało kalorii i można ich zjeść bardzo dużo, tak garść truskawek czy pestek dyni to zdecydowanie wystarczająca ilość. Warto jest na wszystko patrzeć zdroworozsądkowo i przede wszystkim dbać o równowagę organizmu.