Czarnuszka ziarna

Pojemność (gram)opakowanieilośćCena (brutto)Dodaj do koszyka
500szt.1 13,24 zł
150szt.1 4,67 zł

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to pochodząca z terenów Europy południowo - wschodniej oraz Azji zachodniej. Roślina o charakterystycznych białych lub niebieskich kwiatach z błękitnym unerwieniem, charakteryzują się czarnymi nasionami, które po zmiażdżeniu odznaczają się bardzo intensywnym, lekko pikantnym połączonym z gorzkim smakiem.

Nasiona czarnuszki doceniane były już w czasach starożytnych i nie bez powodu wyciśnięty z nich olej nazywany jest złotem faraonów. Nasiona są bardzo oleiste i stosowane są do spożywania lecz również w przemyśle kosmetycznym. W swoim składzie zawierają nasycone kwasy tłuszczowe, olejki eteryczne, węglowodany, białka, sporo witamin oraz związków mineralnych takich jak na przykład: A, B1, B3, B6, B7, magnezu, cynk, selen, żelazo, wapń, sód i potas, więc spożywając je choćby jako przyprawę do dań, możemy wzbogacić naszą dietę o dodatkowe niezbędne składniki.

Nasiona czarnuszki pozytywnie wpływają na odporność, wydolność płuc (polecane astmatykom) oraz łagodzą stany alergiczne i grzybicze.

 

Składniki: 100 % czarnuszka (Nigella sativa) ziarna.

 

Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu:  % RWS*  
Wartość energetyczna:2478 kJ / 590 kcal     29.5 %
Tłuszcz:50 g71.4 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:7 g35 %
Węglowodany:11 g4.2 %
- w tym cukry:0.3 g0.3 %
Błonnik:12 g-
Białko:18 g36 %
Sól:0.03 g0.5 %

 *RWS - referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

 

Propozycja spożycia: jako przyprawa, dodatek do wypieków, dań na ciepło, musli, zup, sałatek, surówek. Można przygotować napar z czarnuszki, który się pije lub stosuje zewnętrznie, np. na włosy.

 

Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.

Napisz opinię

Czarnuszka ziarna

Czarnuszka ziarna

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) to pochodząca z terenów Europy południowo - wschodniej oraz Azji zachodniej. Roślina o charakterystycznych białych lub niebieskich kwiatach z błękitnym unerwieniem, charakteryzują się czarnymi nasionami, które po zmiażdżeniu odznaczają się bardzo intensywnym, lekko pikantnym połączonym z gorzkim smakiem.

scanner