Jądra Pestek Moreli BIO

Pojemność (gram)opakowanieilośćCena (brutto)Dodaj do koszyka
1000szt.1 82,41 zł
350szt.1 33,24 zł
700szt.1 56,48 zł
160szt.1 17,50 zł

Morela pospolita lub też morela zwyczajna (Prunus armeniaca L.) jest gatunkiem rośliny wieloletniej należąca do rodziny różowatych. Pochodzi z Azji, rodzimy obszar jej występowania obejmuje Kirgistan, Chiny i Koreę. Jako gatunek sztucznie wprowadzony rośnie dziko także w Japonii. Uprawiana jest w wielu krajach świata jak również w Polsce.

Jądra pestek moreli pochodzą z dzikich odmian drzew morelowych. Wyselekcjonowane owoce zbierane są ręcznie. Charakteryzują się zawartością amigdaliny przez co po spożyciu odczuwalny jest intensywny, cierpki smak.

Jądra pestek moreli dostarczają wiele minerałów, pestki te mają wysoką zawartość między innymi magnezu, potasu, fosforu, żelaza i cynku.

Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia, pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Fosfor przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych oraz w utrzymaniu zdrowych kości i zdrowych zębów. Cynk przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu węglowodanów, pomaga w prawidłowej syntezie białka, prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a także pomaga zachować zdrowe włosy, paznokcie i skórę.

Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie, przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

 

Składniki: 100 % Bio jądra pestek moreli (Prunus armeniaca L.). Bardzo mocny, charakterystyczny smak dla pestek moreli.

Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.

 

Średnia wartość odżywcza w  100 g produktu:  % RWS*  
Wartość energetyczna:2587 kJ / 624 kcal   15 %
Tłuszcz:51,7 g73,86 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:       4,4 g22 %
Węglowodany:13,7 g5,27 %
Błonnik:0,82 g-
Białko:25,51 g51,02 %
Sól:0,0004 g0,07 %
Potas:611 mg30,55 %
Fosfor:518 mg74 %
Żelazo:9 mg64,29 %
Cynk:4 mg40 %

* RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

 

Propozycja spożycia: spożywać bezpośrednio surowe pestki.

 

Uwagi i zalecenia: eksperci Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności szacują, że dla dorosłej osoby ilość pestek moreli nie powinna wynosić więcej niż 2 jądra pestek moreli.

 

Przechowywanie: przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.

 

Napisz opinię

Jądra Pestek Moreli BIO

Jądra Pestek Moreli BIO

Morela pospolita lub też morela zwyczajna (Prunus armeniaca L.) jest gatunkiem rośliny wieloletniej należąca do rodziny różowatych. Pochodzi z Azji, rodzimy obszar jej występowania obejmuje Kirgistan, Chiny i Koreę. Jako gatunek sztucznie wprowadzony rośnie dziko także w Japonii. Uprawiana jest w wielu krajach świata jak również w Polsce.