Kakao BIO Criollo ziarno

Produkt chwilowo niedostępny.

Powiadom mnie kiedy produkt będzie dostępny.
Pojemność (gram)opakowanieilośćCena (brutto)Dodaj do koszyka
250szt.1 16,18 zł
500szt.1 30,81 zł
130szt.1 9,67 zł

BIO KAKAO CRIOLLO (Theobroma cacao L., Criollo) SUROWE ZIARNA <RAW>

Surowe ziarno kakaowca zawiera w sobie wiele istotnych dla funkcjonowania organizmów składników, zawiera także takie związki jak flawanole, których działanie przyczynia się do poprawienia metabolizmu i fizjologi, a tym samym całego zdrowia człowieka.

Całe, nieobrobione termicznie ziarna kakaowca zawierają w sobie więcej witamin niż te, które takiej obróbce zostały poddane.

Flawanole są grupą związków organicznych występujących w roślinach. Pełnią u tych roślin naturalną ochronę przeciwutleniaczy i insektycydów. Występują w powierzchniowych tkankach roślin, chroniąc je przed szkodliwym działaniem promieni UV. Ze względu na swoją budowę chemiczną posiadają właściwości lecznicze. Związki te mają działanie silne antyoksydacyjne wiążąc ze sobą kationy metali pośrednich biorących udział w tworzeniu aktywnego tlenu (tzw. rodników tlenowych) co opóźnia procesy starzenia się komórek. Mają także działanie przeciwzapalne, rozkurczowe, moczopędne oraz działanie wpływające na zmniejszenie przepuszczalność błon śródbłonka naczyń, co – między innymi – przejawia się zdrowym i pięknym wyglądem skóry twarzy i całego ciała. W produkcji czekolady, ze względu na swój gorzki smak, flawanole są oddzielane od końcowego produktu, stąd spożywanie surowych ziaren jest pod tym względem o wiele korzystniejsze. Ich zwiększona zawartość wynika również z faktu nie stosowania jakichkolwiek obróbek termicznych, które zubożają zawartość witamin i innych składników odżywczych.

 

Składniki: 100 % Bio kakao (Theobroma cacao L.) Criollo, surowe ziarna.

 

Średnia wartość odżywcza w 100 g produktu:  % RWS*  
Wartość energetyczna:2600 kJ / 622 kcal     31 %
Tłuszcz:52 g74.3 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:33 g165 %
Węglowodany:0.2 g0.1 %
- w tym cukry:0.2 g0.2 %
Błonnik:25.6 g-
Białko:12.6 g25.2%
Sól:0.1 g1.7 %

*RWS - referencyjna wartość spożywcza dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

 

Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.

 

Propozycja spożycia: produkt najlepiej stosować dodając go do posiłków np. owsianki, sałatki, jogurtu itp. Sugerowana porcja to ok. 10g. Można też spożywać ziarna bez żadnych dodatków, w formie przekąski.

 

Przechowywanie: produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

 

Kraj Pochodzenia: Peru

 

Napisz opinię

Kakao BIO Criollo ziarno

Kakao BIO Criollo ziarno

BIO KAKAO CRIOLLO (Theobroma cacao L., Criollo) SUROWE ZIARNA <RAW>

Surowe ziarno kakaowca zawiera w sobie wiele istotnych dla funkcjonowania organizmów składników, zawiera także takie związki jak flawanole, których działanie przyczynia się do poprawienia metabolizmu i fizjologi, a tym samym całego zdrowia człowieka.

scanner