Trawa Cytrynowa pocięta

Pojemność (gram)opakowanieilośćCena (brutto)Dodaj do koszyka
40szt.1 2,76 zł
90szt.1 4,29 zł

Trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus) to przyprawa znakomicie zastępująca cytrynę. Stosowana do deserów, sosów, zup, naparów herbacianych, dań mięsnych itp. Napar przygotowany z trawy cytrynowej jest znakomitym napojem.

Trawa cytrynowa, znana również jako palczatka cytrynowa lub cytronela, to wysoko ceniony dodatek do różnego rodzaju potraw i herbat. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom jest bardzo chętnie stosowana w kuchni, medycynie oraz przemyśle perfumeryjnym. 

Trawa Cytrynowa pocięta - wpływ na organizm

Trawa cytrynowa poza wspaniałym aromatem, wykazuje wiele korzystnych właściwości usprawniających procesy zachodzące w całym organizmie człowieka oraz reguluje jego gospodarkę poprzez działanie:

  • moczopędne i pobudzające
  • tonizujące niestrawności i problemy żołądkowe
  • łagodzące problemy menstruacyjne i nudności
  • kojące bóle głowy, mięśniowe i reumatyczne
  • przeciwgorączkowe oraz przeciwkaszlowe

Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wzmacnia nasz układ odpornościowy, a występujący w niej olejek lemongrasowy wykazuje działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne.

Trawa Cytrynowa pocięta - zastosowanie

Trawa cytrynowa stanowi ważny składnik kuchni azjatyckiej i afrykańskiej, ale podkreśli smak każdego dania mięsnego, rybnego czy wegetariańskiego. Doskonała do sałatek, zup, past curry, pikantnych sosów czy marynat. Jej intensywny, cytrynowy smak świetnie pasuje do wielu deserów, a dodana do herbaty lub innego napoju wzmocni smak przynosząc przyjemne orzeźwienie. 

Trawa Cytrynowa pocięta - sposoby użycia

Cięta trawa to bardzo wygodne rozwiązanie w kuchni. Aby uwolnić aromat i nadać daniu wspaniałego smaku, wystarczy rozgniecione kawałki trawy wrzucić do gotującej się potrawy i usunąć je pod koniec - kawałki przyprawy pozostają twarde i nie nadają się do jedzenia. 

Z trawy cytrynowej przygotujemy aromatyczny, bardzo smaczny i zdrowy napój. W tym celu należy zalać 1 łyżeczkę suszu szklanką wody i gotować całość ok. 10 minut, a następnie odcedzić. 

Trawa cytrynowa posiada tak wszechstronne zastosowanie, że nie powinno jej zabraknąć w żadnej kuchni. 

Składniki: 100 % trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus) pocięta.

 

Propozycja spożycia: jako przyprawa, dodatek do herbat lub do zaparzania (1 łyżeczkę suszu dodać do szklanki gorącej wody i zaparzać przez około 10 minut).

Napisz opinię

Trawa Cytrynowa pocięta

Trawa Cytrynowa pocięta

Trawa cytrynowa (Cymbopogon citratus) to przyprawa znakomicie zastępująca cytrynę. Stosowana do deserów, sosów, zup, naparów herbacianych, dań mięsnych itp. Napar przygotowany z trawy cytrynowej jest znakomitym napojem.

scanner