Brak produktów
Do darmowej wysyłki pozostało: 250,00 zł
Uwaga: Ostatnia sztuka!
Data Dostępność:
Pojemność (gram) | opakowanie | ilość | Cena (brutto) | Dodaj do koszyka |
---|---|---|---|---|
Bio szafran pozyskuje się z kwiatów szafranu uprawnego (Crocus saticus), obecnie uważany jest za jedną z najdroższych przypraw świata. Z każdego kwiatu pozyskuje się ręcznie trzy znamiona słupków kwiatowych, które następnie są suszone. Szafran wykorzystywany jest jako część składowa przypraw oraz kosmetyków. Charakteryzuje się wyjątkowym, silnym aromatem oraz gorzkawym smakiem.
Szafran to niezwykła przyprawa, która w kuchni wykorzystywana jest od ponad trzech tysięcy lat. Była wykorzystywana już w starożytnym Egipcie i Persji. Wysoka cena, z którą zazwyczaj kojarzymy szafran bierze się z faktu, że aby wyprodukować 1 kg szafranu potrzeba aż 150 tysięcy znamion kwiatu, które muszą być ręcznie zrywane. Wystarczy odrobina szafranu, by nadać potrawie charakterystycznej, żółto-pomarańczowej barwy, intensywnego smaku i zapachu.
Szafran wyróżnia się lekko gorzkawym, korzenno-miodowym smakiem. To sprawia, że idealnie pasuje do ryb i owoców morza. Szafran wykorzystuje się również do przyrządzenia najsłynniejszej potrawy kuchni hiszpańskiej - paelli, czy indyjskiego pilawu.
Składniki: 100 % Bio szafran (Crocus sativus) nitki (znamiona słupków kwiatowych).
Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.
Propozycja spożycia: jako dodatek do deserów, potraw, wypieków itp.
Kraj pochodzenia: Grecja