Kawa Bio 100% Arabika ziarna

Pojemność (gram)opakowanieilośćCena (brutto)Dodaj do koszyka
250szt.1 29,90 zł 25,00 zł

PROMOCJA - do wyczerpania zapasów

Kawa 100% Arabika, średnio palona, całe ziarna charakteryzuje się aromatem orzechów i pralin, słodyczą miodu oraz posmakiem gorzkiej czekolady połączonej z karmelem i cynamonem oraz zbalansowaną kwaśnością.

kraj pochodzenia - Peru

Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.

Umiarkowane picie kawy w żadnym wypadku nie stanowi zagrożenia dla zdrowia. Zawarte w tym napoju składniki odpowiedzialne są za wiele korzystnych procesów zachodzących w organizmie człowieka. Prawdopodobnie picie kawy może nawet pomagać w zapobieganiu rozwojowi niektórych rodzajów nowotworów.

Do najważniejszych składników kawy zalicza się węglowodany, tłuszcze, wodę, proteiny, kwasy roślinne, alkaloidy, takie jak kofeina, minerały oraz substancje aromatyczne. Kofeina powoduje przyspieszenie spalania tłuszczy. Stwierdzono, że umiarkowane spożycie kawy (oczywiście bez cukru i bez śmietanki) może stanowić korzystny składnik kuracji odchudzającej.

Innymi istotnymi składnikami kawy (nadającymi smak i aromat) jest grupa związków polifenolowych (głównie kwas chlorogenowy, chinowy i kawowy). Substancje te charakteryzują złożone efekty biologiczne np.: działanie przeciwnowotworowe związane z aktywnością antyoksydacyjną i wychwytem wolnych rodników tlenowych, hamowanie rozwoju miażdżycy, działanie przeciwzapalne, działanie przeciwbakteryjne, opóźnienie rozkładu witaminy C w organizmie, zdolność wiązania metali ciężkich z diety. Chemiczny związek - Trigonelina – obecny w kawie, w trakcie procesu palenia ziaren przekształca się w kwas nikotynowy (witaminę PP)

Umiarkowane spożycie kofeiny (do 400 mg dziennie) przez dorosłe, zdrowe osoby nie wpływa na pogorszenie stanu zdrowia, w tym nie powoduje wzrostu ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, a także nie zmniejsza gęstości mineralnej kości osób, które spożywają odpowiednią ilość wapnia. Spożycie kawy obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. niezależnie od płci

Propozycja spożycia: zmieloną kawę zaparzać w ekspresie do kawy.

Uwagi i zalecenia: nie należy przekraczać dziennej dawki wyższej niż 600 mg kofeiny. Nadmiernego picia kawy powinni unikać przede wszystkim chorzy z nadciśnieniem tętniczym po 65 roku życia. Niewskazane jest również picie kawy połączone z paleniem papierosów. Utrzymanie prawidłowego stanu zdrowia wymaga stosowania zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.

Przechowywanie: produkt należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym, i ciemnym miejscu.

Napisz opinię

Kawa Bio 100% Arabika ziarna

Kawa Bio 100% Arabika ziarna

PROMOCJA - do wyczerpania zapasów

Kawa 100% Arabika, średnio palona, całe ziarna charakteryzuje się aromatem orzechów i pralin, słodyczą miodu oraz posmakiem gorzkiej czekolady połączonej z karmelem i cynamonem oraz zbalansowaną kwaśnością.

kraj pochodzenia - Peru

Bio - certyfikowane produkty ekologiczne.