Daktyle Medjool z pestką

Produkt chwilowo niedostępny.

Powiadom mnie kiedy produkt będzie dostępny.
Pojemność (gram)opakowanieilośćCena (brutto)Dodaj do koszyka
140szt.1 10,09 zł
300szt.1 18,43 zł

Daktyle Medjool to najszlachetniejsza wśród wszystkich 400 odmian daktyli z całego świata. Odmiana ta, jest naturalnym źródłem energii, błonnika, przeciwutleniaczy, związków fenolowych, antyoksydantów, salicylanów, naturalnych cukrów oraz 15 witamin i minerałów m.in.: A, B2, B3, B5, B6, K oraz minerałów: potasu, fosforu, żelaza, wapna, magnezu i cynku.

Świeże daktyle Medjool dojrzewają na palmie do stanu brązowego z pomarszczoną skórką dzięki czemu są bardziej soczyste, lepiej smakują oraz zachowują większość swoich dobroczynnych składników.

Daktyle medjool charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym wynoszącym od 43 do 54 IG.

 

Składniki: 100 % daktyle Medjool świeże z pestką.

 

Średnia wartość odżywcza w    100 g produktu:   % RWS *  
Wartość energetyczna:1223 kJ / 289 kcal    14,5 %
Tłuszcz:0,4 g0,57 %
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone:   0,1 g0,5 %
Węglowodany:65 g25 %
- w tym cukry:65 g72,22 %
Błonnik:8,7 g-
Białko:2 g4 %
Sol:0,09 g1,5 %

*RWS - referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).

 

Propozycja spożycia: najlepiej na surowo, można zapiekać, grillować. Świetnie smakują jako dodatek do sałatek, koktajli, musli, szaszłyków, a ze względu na swoją wielkość idealnie nadają się aby je faszerować i podawać w gorącej, gorzkiej czekoladzie.

 

Przechowywanie: suche i chłodne miejsce. Produkt naturalny i zbyt wysoka temperatura może spowodować „pocenie się” (lekkie wydzielanie soków), a także przyspieszyć naturalny proces krystalizacji cukrów (tak jak w przypadku miodu). Krystalizacja cukrów lub odchodząca skórka nie ma wpływu na wartości smakowe i odżywcze. Minusowa temperatura (-18 °C) przedłuża świeżość produktu, dlatego daktyle mogą być kilkukrotnie zamrażane (nie zalecamy mrożenia).

Kraj pochodzenia: Izrael

Napisz opinię

Daktyle Medjool z pestką

Daktyle Medjool z pestką

Daktyle Medjool to najszlachetniejsza wśród wszystkich 400 odmian daktyli z całego świata. Odmiana ta, jest naturalnym źródłem energii, błonnika, przeciwutleniaczy, związków fenolowych, antyoksydantów, salicylanów, naturalnych cukrów oraz 15 witamin i minerałów m.in.: A, B2, B3, B5, B6, K oraz minerałów: potasu, fosforu, żelaza, wapna, magnezu i cynku.