Zdrowa żywność polecana dla kobiet w ciąży
Dieta kobiety w ciąży powinna być odpowiednio zbilansowana i dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych zarówno dla mamy, jak i jej dziecka. Najważniejsze mikroelementy to żelazo, cynk, jod, witaminy z grupy B, A, D, C, E oraz kwas foliowy. Posiłki najlepiej spożywać w regularnych odstępach i o tych samych porach każdego dnia.
Nie mogą obciążać układu pokarmowego i muszą być lekkostrawne – szczególnie w późniejszych tygodniach ciąży, gdy dziecko zajmuje dużo miejsca i uciska sąsiadujące narządy. Kobieta musi postawić na produkty bogate w witaminy i minerały, a także białko i nasycone tłuszcze. Dieta ciężarnej powinna być bogata w owoce, warzywa, ekologiczne kasze i ryże, ziarna, nasiona.
- Pierwszy trymestr ciąży – dieta w tym czasie nie różni się w zasadzie od żywienia w późniejszych miesiącach ciąży. Trzeba jednak pamiętać, że przez częste mdłości i wymioty trudno jest dostarczyć wszystkie niezbędne składniki. Warto postawić na zdrowe, lekkostrawne produkty i nie zmuszać się do jedzenia w przypadku gorszego samopoczucia.
- Drugi trymestr ciąży – wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze, a w szczególności białko i produkty zapewniające dużo energii. Dobrze sięgnąć po ekologiczne owoce suszone i świeże, jogurty i kefiry, jaja, zdrowe kasze, nasiona.
- Trzeci trymestr ciąży – zapotrzebowanie na białko i składniki mineralne jest jeszcze większe. Zalecane jest unikanie soli i dobre nawodnienie organizmu, aby zmniejszyć ryzyko obrzęków nóg. Warto jeść małe i częste porcje, a także lekkostrawne produkty, ponieważ na tym etapie dziecko jest na tyle duże, że uciska na sąsiadujące narządy.
Najlepsze produkty dla kobiety w ciąży
Większość z nas wie, których produktów powinno się kategorycznie unikać w ciąży. A jakie są prawdziwe must eat dla ciężarnej? Oczywiście wszystko zależy od samopoczucia kobiety, opinii dietetyka i lekarza, a także ewentualnych nietolerancji. Ogromną rolę odgrywają też zachcianki. Niekiedy kobieta w ciąży chce sięgnąć po liofilizowane owoce, czasami świeże warzywa, a innym razem wypić wyciskany sok. Na pewno warto włączyć do diety:
- fasolę – zawiera 20% dziennej dawki żelaza,
- wołowinę – jest kolejnym znakomitym źródłem żelaza, a przyszła mama powinna sięgać tylko po chudą wołowinę w maksymalnej dawce 100 g dziennie,
- zboża – szczególnie pełnoziarniste bogate są w żelazo i kwas foliowy,
- łososia – doskonałe źródło kwasów tłuszczowych oraz wapnia,
- jaja – dostarcza białko i żelazo, trzeba jednak pamiętać, że musi być dobrze ugotowane, aby uniknąć salmonelli,
- orzechy ziemne, włoskie i migdały – źródło kwasu foliowego, cynku, potasu, żelaza,
- cytrusy – dostarczają witaminę C,
- różnego rodzaju sery – dostarczają białko i wapń,
- banany – źródło potasu, witaminy C oraz B6,
- jabłka – ogromna dawka błonnika, a do tego witaminy C oraz kwasu foliowego,
- wątróbkę – źródło żelaza i witaminy A,
- wodę źródlaną (zamiast mineralnej, ponieważ ta wbrew pozorom działa wypłukująco, a nie nawadniająco).
Suplementy w ciąży
Organizm kobiety w ciąży wykazuje zwiększone zapotrzebowanie na niektóre minerały i witaminy. Nie należy jednak przesadzać, a wszystkie dodatkowe suplementy muszą być wprowadzone po uprzedniej konsultacji lekarskiej i odpowiednich badaniach. Zalecane jest wybranie dobrej jakości i polecanych produktów, a także naturalnych suplementów diety. Ciężarnym najczęściej zalecane jest suplementowanie:
- kwasu foliowego,
- kwasów omega,
- żelaza,
- jodu,
- witaminy D3.
Kluczowym składnikiem z wyżej wymienionych jest kwas foliowy, który wpływa na rozwój układu nerwowego dziecka. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca jego suplementację w pierwszych tygodniach ciąży oraz kobietom w okresie prokreacyjnym. Warto pamiętać, że najlepszy kwas foliowy jest w naturalnej postaci lub etylowany. Często kobiety mają problem z metyzacją (MTHFR) i spożywanie prostej formy syntetycznego kwasu foliowego może doprowadzić do wad płodu.
Jakich produktów unikać w ciąży?
W diecie kobiety ciężarnej jest wiele produktów, których należy unikać. Niektóre z nich mogą powodować mdłości, wymioty, bóle brzucha, a inne nawet doprowadzić do chorób dziecka. Kobieta w ciąży powinna ograniczyć:
- kofeinę,
- przetworzone produkty,
- fast foody,
- czekoladę,
- ostre i aromatyczne przyprawy,
- produkty wędzone,
- produkty surowe (mięso, ryby – również niektóre rodzaje sushi),
- mocne herbaty,
- wodę mineralną (należy ją zastąpić źródlaną)
- napoje alkoholowe – kategoryczny zakaz!
W trakcie ciąży może okazać się, że kobieta wymaga specjalistycznej diety. Dzieje się tak w przypadku na przykład cukrzycy ciążowej czy problemów z wątrobą. Należy pamiętać, że w takiej sytuacji nie wystarczy zmiana diety i spożywanie wyłącznie zdrowej żywności polecanej dla kobiet w ciąży. Wymagana jest konsultacja z lekarzem oraz dietetykiem i wprowadzenie produktów odpowiednich do danego schorzenia.
Komentarze