Ryby jako naturalne źródło kolagenu

Kolagen to podstawowe białko budulcowe, które jest w organizmie obecne dosłownie wszędzie. Stanowi około 30% wszystkich białek człowieka. 

Kolagen to podstawowe białko budulcowe, które jest w organizmie obecne dosłownie wszędzie. Stanowi około 30% wszystkich białek człowieka. Występuje w skórze, we włosach, w rogówce oka, w narządach wewnętrznych. Odpowiada za kondycję włosów i paznokci, wpływa na pracę mięśni i stawów, jest budulcem kośćca, a ponadto stanowi barierę dla mikroorganizmów chorobotwórczych. Oprócz tego tworzy wokół nerek, żołądka i wątroby ochronną warstwę zabezpieczającą. Kolagen jest odpowiedzialny za:

  • piękny wygląd włosów i paznokci,
  • elastyczność i napięcie skóry,
  • ochronę narządów wewnętrznych,
  • szybkie gojenie się ran,
  • szybkie zrastanie złamanych kości,
  • zachowanie elastyczności naczyń krwionośnych.

Niestety z wiekiem zdolność do produkcji kolagenu się zmniejsza, a skóra traci swoją jędrność i blask. Jest to widoczne przez pogorszenie kondycji skóry, pojawienie się pierwszych oznak starzenia, łamliwość paznokci i włosów. Dodatkowo mogą występować się bóle mięśni i stawów, a także problemy z krążeniem. Jeśli spożywane produkty nie dostarczają odpowiedniej ilości kolagenu, warto sięgnąć po suplement kolagenu w kapsułkach.

Produkty bogate w kolagen

Jednym ze sposobów dostarczenia organizmowi dawki kolagenu jest pełnowartościowa, dobrze zbilansowana dieta. Najwięcej kolagenu zawierają:

  • galaretki rybne, mięsne, owocowe,
  • podroby,
  • salceson,
  • golonka.

Jednak łatwo można dopuścić do niedoborów kolagenu nawet w młodym wieku. Jest kilka czynników, które mogą niszczyć jego zasoby w organizmie. Największym z nich jest oczywiście menopauza, jednak dotyka ona kobiety w starszym wieku. Ogólnie negatywny wpływ na produkcję kolagenu mają: stres, nadmierna ekspozycja na promieniowanie słoneczne, cukier, zanieczyszczone powietrze.

Tołpyga jako najlepiej przyswajalne źródło kolagenu

Ryby stanowią doskonałe źródło naturalnego kolagenu. Szczególnym gatunkiem jest tołpyga biała, czyli słodkowodna ryba z rodziny karpiowatych. Kolagen typu II pozyskiwany jest z jej skóry, a jedna kapsułka może zawierać ponad 99% aktywnego kolagenu. Warto podkreślić, że białko pozyskiwane z tołpygi wykazuje niemal takie same właściwości jak kolagen ludzki. Suplement ten warto dostarczać do organizmu razem z witaminą C, która zwiększa jego przyswajalność. Spożycie kolagenu z tołpygi wskazane jest przy zwyrodnieniach stawów oraz w trakcie rehabilitacji złamań i innych urazów ortopedycznych. Pozytywnie wpływa na zachowanie młodzieńczego wyglądu skóry, dobrej kondycji narządów wewnętrznych, a ponadto zalecany jest osobom uprawiającym sport w celu uniknięcia kontuzji.

Dodane przez: Kategoria: Blog Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 1979

Podobne tagi

    Komentarze

    scanner