Działanie i właściwości owoców Noni

Działanie i właściwości owoców Noni

Morwa indyjska znana także jako Noni jest małym, wiecznie zielonym drzewem lub krzewem o wysokości od 3 do 10 m, który posiada eliptyczne liście o długości od 20 do 45 cm i jajowate owoce koloru żółtawo-białego. Należy do rodziny marzanowatych (Rubiceae) liczącej około 7000 gatunków rosnących głównie na obszarach subtropikalnych i tropikalnych.

Właściwości Noni

Spotyka się ją w różnych częściach świata, takich jak Chiny, Indie, Meksyk, Panama, Wenezuela, Bahamy, Bermudy, Hawaje, Tahiti, Floryda i wyspa Samoa. Jest rośliną mało wymagającą, rośnie w pływowych basenach ze słoną wodą, na terenach trawiastych, w górach i lasach.
Owoce Noni są bogate w ponad 150 substancji pomocnych w leczeniu wielu schorzeń, są to m.in. związki fenolowe (antrachinony), kwasy organiczne (kwasy kapronowe i kaprylowe), alkaloidy (kseronina), błonnik, aminokwasy, glikozydy, tlenek azotu, polisacharydy, beta-sitosterol, katechina, skopoletyna. Owoc ten zawiera 90% wody i około 10 % białka, a głównymi aminokwasami są kwas asparaginowy, kwas glutaminowy i izoleucyna. Składniki mineralne stanowią 8,4% suchej masy i są to głównie potas, siarka, wapń, fosfor oraz selen. W owocach obecne są także witaminy, głównie witamina C i prowitamina A.

Na co pomaga morwa indyjska

Owoce, liście, korzenie oraz kora morwy indyjskiej od wieków stosowane są jako lekarstwo na infekcje bakteryjne, pasożytnicze, grzybicze, wirusowe, bóle głowy, ból gardła, gorączkę, bóle menstruacyjne, wrzody żołądka, niestrawność, stany zapalne, nadciśnienie tętnicze i artretyzm.


Popularnym produktem wytwarzanym z owoców morwy indyjskiej jest sok Noni, który jest polecany w kuracjach przeciwnowotworowych, posiada również właściwości antybakteryjne stosowane przy leczeniu infekcji skóry i przeziębień. W krajach Unii Europejskiej sok z Morwy indyjskiej klasyfikowany jest jako tzw. nowa żywność (novel food).

Sok Noni 

Proces technologiczny produkcji soku Noni stosowana na wyspach Samoa:
Początkowo owoce lub pulpa poddana jest fermentacji beztlenowej trwającej 2 miesiące. Następnie sok wyciskany jest za pomocą prasy i przechowywany przez 3 tyg. w przeznaczonych do tego, dużych pojemnikach. W tym czasie na dno opadają resztki miazgi owocowej, dzięki czemu sok staje się klarowny. Ostatnim etapem jest dekantacja soku.



Źródła:
1. Singh D. R. (2012), Morinda citrifolia L. (Noni): A review of scientific validation for its nutritional and therapeutic properties, Journal of Diabetes and Endocrinology, 3(6): 77-91.
2. Daniewski W. (2009), Zastosowanie i wartość odżywcza produktów z morwy indyjskiej (Noni), Bromatologia i Chemia Toksykologiczna – XLII, 2: 162-168.
3. Sienkiewicz J. J., Góralczyk J. (2013), Superowoce i ich właściwości, Zeszyty Naukowe Ostrołęckiego Towarzystwa Naukowego, 27: 601-609.
4. Rethinam P., Sivaraman K. (2007), Noni (Morinda citrifolia L.) – the Miracle Fruit – A Holistic Review, International Journal of Noni Research, 2(1-2): 4-37.
5. Malik A. R., Wani S.H., Dar B. N. (2009), Noni (Morinda citrifolia L.) – A hope in a bottle, New Biology : Current Developments/Frontiers in Life Sciences, 12: 338-353.

Dodane przez: Magdalena Zaremba Kategoria: Glowna Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 2864

Podobne tagi

    Komentarze

    scanner