Co określamy mianem tzw. superżywności?

Co określamy mianem tzw. superżywności?

/235-chlorellaNa pewno nie raz spotkałeś się z terminem superżywność, inaczej superfood. Są to różne produkty spożywcze o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Określenie to bardzo szybko się przyjęło i z chęcią zaczęło być wykorzystywane w gazetach, reklamach oraz współpracach gwiazd i celebrytów. Wiele znanych osobistości, jak trenerki fitness czy dietetyczki, uruchomiły nawet własne linie superżywności! Należy jednak pamiętać, że superfood to nie jest cudowny środek na wszystko. 

Na pewno nie raz spotkałeś się z terminem superżywność, inaczej superfood. Są to różne produkty spożywcze o bardzo wysokiej wartości odżywczej. Określenie to bardzo szybko się przyjęło i z chęcią zaczęło być wykorzystywane w gazetach, reklamach oraz współpracach gwiazd i celebrytów. Wiele znanych osobistości, jak trenerki fitness czy dietetyczki, uruchomiły nawet własne linie superżywności! Należy jednak pamiętać, że superfood to nie jest cudowny środek na wszystko. Jeśli słyszysz, że pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów czy wyleczyć choroby – nie jest to prawdą, a na pewno nie w stu procentach. Podstawą zdrowego, długiego życia jest dobrze zbilansowana dieta bogata we wszystkie niezbędne makro i mikroelementy, zaspokajająca podaż na białko, tłuszcze i węglowodany. 

Nie istnieje jedna, dobra definicja słowa “superfoods”. Słowniki opisują superżywność jako produkty bogate w składniki odżywcze działające szczególnie korzystnie na zdrowie i dobre samopoczucie, jako składniki odżywcze mające prozdrowotne działanie, pochodzące z witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy czy też jako żywność charakteryzującą się odpowiednio dużą ilością mikroskładników odżywczych przypadające na 100 kcal produktu. Zwolennicy tego terminu określają superfood przede wszystkim jako żywność nieprzetworzoną, która pozytywnie wpływa na organizm i która dostarcza do organizmu witaminy, minerały, enzymy, aminokwasy, kwasy tłuszczowe i substancje bioaktywne.

Popularne superfoods

W Polsce termin “superfoods” dopiero raczkuje, jednak na zachodzie jest on niezwykle popularny. W ostatnim czasie obserwuje się wzrost świadomości konsumentów, którzy coraz chętniej sięgają po zdrowe, nieprzetworzone produkty. Poniżej przedstawiamy najpopularniejsze superfoods, które warto jest włączyć do swojej diety.

  • Nasiona chia i siemię lniane – mają podobne właściwości i świetnie sprawdzają się jako dodatek do owsianek, jogurtów, deserów, sałatek i nie tylko. Są skarbnicą kwasów tłuszczowych omega-3. Zawierają naturalny błonnik  świetnie działający na jelita i regulujący cykl wypróżnień. Pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu i oczyścić jelita. Dają ukojenie w schorzeniach związanych z błoną śluzową przewodu pokarmowego.
  • Zioła pochodzące z ekologicznych upraw – trudno jest wymienić jedne konkretne, ponieważ zioła same w sobie są bardzo zdrowe i pomagają na wiele dolegliwości. Najpopularniejszym jednak jest czystek, od lat ceniony za swoje właściwości antyoksydacyjne i antyalergiczne.
  • Jagody – niskokaloryczne źródło minerałów, witamin i błonnika. Mają ogromne zdolności antyoksydacyjne. Do jagód zaliczane są między innymi: truskawki, borówki amerykańskie, camu camu, jagody acai, jagody goji. Koktajl lub owsianka z jagodami i nasionami chia to prawdziwa bomba zdrowotnych składników odżywczych!
  • Nasiona – nic nie wpłynie tak dobrze na organizm człowieka jak samo źródło życia tak wielu roślin. Mają ogromne pokłady witamin, błonnika i zdrowych tłuszczy. Nasiona, które warto jest włączyć do swojego codziennego jadłospisu, to głównie: pestki dyni, kakao kruszone, komosa ryżowa czy wcześniej wspomniane siemię lniane.
  • Chlorella – prawdziwa bomba witaminowa, które zawiera duże ilości aminokwasów, witamin, chlorofilu i witamin A, C, E i z grupy B. Jest skarbnicą minerałów takich, jak jod, selen, fosfor, potas, wapń, żelazo. BIO Chlorella działa dobroczynnie na układ immunologiczny, wykazuje właściwości antybakteryjne i wspiera detoksykację organizmu. 

Częste błędy związane z superżywnością

Wiele osób uważa, że superżywność to recepta na całe zło. Największym błędem są zbyt wysokie oczekiwania, które wcale nie przekładają się na możliwości ziół czy nasion. Polepszenie zdrowia i komfortu życia to ogół czynności, jak zdrowa i zbilansowana dieta, aktywność fizyczna, redukcja stresu, a nie tylko i wyłącznie włączenie superfoods do jadłospisu. Drugim błędem popełnianym przez rzeszę ludzi jest jedzenie bez ograniczeń. Wciąż wiele osób uważa, że jeśli coś jest zdrowe, to na pewno nie tuczy i można to spożywać w ogromnych ilościach. O ile zielone warzywa faktycznie mają mało kalorii i można ich zjeść bardzo dużo, tak garść truskawek czy pestek dyni to zdecydowanie wystarczająca ilość. Warto jest na wszystko patrzeć zdroworozsądkowo i przede wszystkim dbać o równowagę organizmu.

Dodane przez: CSGroup CSGroup Kategoria: Blog Dnia: Komentarz: 0 Wyświetlenia: 97

Podobne tagi

    Komentarze

    scanner