Błonnik witalny - jakie są jego prozdrowotne właściwości?
Błonnik witalny to naturalna mieszanka, pozyskiwana z nasion babki płesznik oraz babki jajowatej. Po błonnik najczęściej sięgają osoby pragnące pozbyć się zbędnych kilogramów. Dlaczego właśnie one? Jakie są prozdrowotne właściwości błonnika witalnego i kto jeszcze, oprócz odchudzających się, powinien go przyjmować?
Jakie funkcje pełni błonnik?
Błonnik witalny, pozyskiwany z nasion babki płesznik i babki jajowatej, pełni w organizmie bardzo ważne funkcje. Przede wszystkim ma nieoceniony wpływ na pracę układu pokarmowego: oczyszcza jelita i reguluje ich perystaltykę, zapobiegając wzdęciom, zaparciom, biegunkom i nieprzyjemnemu uczuciu ciężkości. Ponadto usprawnia wydalanie z organizmu toksyn, kwasów żółciowych i metali ciężkich, a także ogranicza ich wchłanianie z pożywienia.
Spożywanie błonnika witalnego jest polecana osobom zmagającym się nie tylko z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Błonnik obniża poziom cholesterolu i glukozy, a co więcej, hamuje wchłanianie złego cholesterolu. A to jeszcze nie wszystko – regularnie przyjmowany błonnik pomaga obniżyć poziom ciśnienia tętniczego!
Błonnik witalny w walce ze zbędnymi kilogramami
Błonnik witalny jest często polecany osobom, które potrzebują bezpiecznego i skutecznego wsparcia w walce ze zbędnymi kilogramami. Po spożyciu błonnik pęcznieje w żołądku, dając wrażenie sytości – pozwala to ograniczyć apetyt. Osoby zmagające się z nadwagą, które systematycznie przyjmują naturalny błonnik, zyskują nie tylko ogólną poprawę stanu zdrowia i lepsze samopoczucie, lecz przede wszystkim:
- poprawiają swoją przemianę materii,
- nie odczuwają problemów trawiennych (wzdęcia, gazy, zaparcia),
- nie miewają napadów wilczego głodu,
- łatwiej utrzymują zgrabną sylwetkę.
Błonnik witalny jest bez wątpienia jednym z najbardziej zagadkowych produktów: choć nie ulega trawieniu ani wchłanianiu przez przewód pokarmowy, to jego korzystny wpływ na organizm – i to na wielu płaszczyznach – jest nie do przecenienia.
Komentarze